jedzenie
-
Po spleśniałą kiełbasę i zepsute mięso ustawiały się kolejki. Akcja służb na bazarze Olimpia w Warszawie
Kilkadziesiąt kar za handlowanie przeterminowanymi, niezdatnymi do spożycia produktami spożywczymi - to efekt zmasowanej kontroli, którą przeprowadziła policja wraz z słuzbami sanitarnymi na bazarze Olimpia przy ul. Górczewskiej. Handlarze...
-
Na Woli można podzielić się niepotrzebnym jedzeniem i nie tylko. Dzielnica otworzyła Jadłodzielnię Plus
Jadłodzielnia powstała na warszawskiej Woli przy ulicy Smoczej. To rozszerzona forma tej inicjatywy - Jadłodzielnia Plus, gdzie można podzielić się z innymi nie tylko jedzeniem. W Cafe PoWoli można oddać także niepotrzebne ubrania, zabawki czy...
-
Nocny Market powróci do Warszawy. Organizatorzy "szykują coś specjalnego" w nowej lokalizacji
Nocny Market, który w ostatnich latach zawojował serca warszawiaków, powróci do stolicy. W poprzednich latach targ pełen wystawców jedzenia z różnych części świata przyciągał tysiące mieszkańców na dworcu Warszawa Główna. W zeszłym roku...
-
Co zrobić z jedzeniem po świętach? Zamiast je wyrzucać, lepiej się podzielić
Co zrobić z jedzeniem po świętach? Często nawet, gdy obdarujemy już pół rodziny, lodówka wciąż się nie domyka. Ostatecznie jedzenie ląduje w śmietnikach, a mogłoby komuś pomóc.
-
Warszawski Wedel szuka testerów czekolady. To może być praca marzeń
Szukacie pracy? Wedel rozpoczął właśnie rekrutację na nietypowe stanowisko. Poszukiwany jest tester słodyczy, który trzy razy w tygodniu będzie dzielił się swoimi opiniami na temat czekoladowych wyrobów.
-
Żarcie Na Kółkach 2018. Rekordowa liczba food-trucków pod PGE Narodowym
Od wczoraj na błoniach PGE Narodowego trwa wielki festiwal food trucków. W ramach Żarcia Na Kółkach można skosztować dań z ponad 100 wozów. Dziś odbędzie się też 5. edycja burgerowych mistrzostw Polski.
-
Gdybyś o nich nie wiedział, nie wszedłbyś do środka. 10 niepozornych knajpek, które cię zaskoczą
Na tej liście nie znajdziecie Mąki i Wody, Manekina czy Charlotte. Zapytaliśmy ekspertów kulinarnych, warszawskich blogerów oraz pracowników portalu Zomato.pl, które ich zdaniem miejsca zasługują na miano najbardziej niepozornych knajp...
-
Wielkanoc 2018. Które restauracje w Warszawie będą otwarte? Sprawdź
Restauracje w Wielkanoc 2018 w Warszawie będą otwarte. Co prawda nie wszystkie, ale na pewno znajdziesz miejsce, gdzie zjesz podczas świąt wielkanocnych. Zobacz, które warszawskie restauracje będą otwarte.
-
Zakaz handlu w niedzielę. Czy Hala Koszyki będzie otwarta? Odpowiadamy
Zakaz handlu w niedzielę. Ustawa ograniczająca handel w niedziele nie wpłynie na godziny i dni funkcjonowania Hali Koszyki. Obiekt wciąż będzie otwarty przez cały tydzień - także w tzw. niedziele niehandlowe.
-
Warszawscy szefowie kuchni zdradzają przepisy na swoje ulubione domowe danie! [5 PRZEPISÓW]
Co jedzą najsłynniejsi warszawscy szefowie kuchni, gdy po wielu godzinach pracy w restauracji wracają do swoich domów? Przepisy na swoje ulubione i wyjątkowo proste w przygotowaniu dania przedstawiają Marta Gessler, Aleksander Baron, Robert Skubis...
-
To auto naprawdę dużo przeszło. Kierowca chciał nim dojechać aż do Gruzji
-
Miasto poszerza Grzybowską. Chce wyburzyć ostaniec, zagrał u Barei
-
Wydajność, gwarancja, doświadczenie. Ci specjaliści od pomp ciepła znajdą dla ciebie rozwiązanie idealneMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Znany hotelarz kupił Fort Szczęśliwice. Zapłacił 63 mln złotych
-
Na placu Defilad wykopano posadzkę przedwojennej kamienicy
- Startuje Warszawski Tydzień Praw Człowieka
- Rusza akcja identyfikowania zdjęć zniszczonej Warszawy i odbudowy miasta. W bonusie lata 90.
- Wypadła z drogi i dachowała. Gdy wyszła wezwać pomoc, potrąciło ją drugie auto. Młoda kobieta nie żyje
- Poważna awaria w Warszawie. Sto budynków bez ogrzewania i ciepłej wody
- Potrącenie człowieka na dworcu Warszawa Śródmieście. Pociągi stanęły na średnicówce
-
Przed świętami wiały pustkami, a po świętach? Przyjezdni, pokażcie nam swoje lodówki
Jak co roku w Boże Narodzenie Warszawa pustoszeje - warszawiacy spędzają czas w swoich domach, a przyjezdni wracają do rodzinnych miejscowości. Co przywożą z daleka?
-
Najpopularniejsza kuchnia w Warszawie? Wcale nie burgery czy kebab
Z danych zebranych przez UberEATS w niemal 200 miastach na świecie wynika, że choć najpopularniejsze restauracje dostępne w UberEATS serwują burgery, warszawskie serca podbiła zupełnie inna kuchnia.
-
Jak zrobić lody truskawkowe? Zdradza rzymianka Cristina Catese
W ostatnią sobotę października odbyły się kolejne warsztaty z cyklu "Kuchnia na szpilkach" organizowane przez Akademię Kulinarną Whirlpool. Tematem przewodnim było dopasowanie zbilansowanej diety do aktywnego trybu życia.
-
Jak zrobić pizzę? Zdradza rodowita rzymianka Cristina Catese [PRZEPIS]
W ubiegłą sobotę odbyły się kolejne warsztaty przygotowane z myślą o kobietach, organizowane w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Tym razem tematem było włoskie comfort food.
-
Jak przyrządzić ryż z krewetkami i małżami? One już wiedzą. Zobacz relację z warsztatów kulinarnych
W miniony weekend odbyły się pierwsze warsztaty z cyklu "Kuchnia na szpilkach". To wydarzenie dedykowane wyłącznie kobietom, które łączy tradycyjne warsztaty gotowania z warsztatami motywacyjnymi.
-
Gdzie na śniadanie na Mokotowie? Niebo w gębie za kilkanaście złotych [MOJA DZIELNICA]
#MojaDzielnica. Warszawiacy coraz chętniej śniadania jadają na mieście. Lubimy spotkać się w weekend z przyjaciółmi, a w tygodniu w drodze do pracy przekąsić coś sprawnie, ale nie w biegu. Na szczęście śniadaniowych miejscówek na Mokotowie przybyw...
-
Na setkę, tatara i śledzia. Podróż w czasie dostaniesz gratis. Te miejsca za PRL wyglądały tak samo
W tych lokalach zatrzymał się czas. I dobrze. Wszystko tu smakuje, jak przed laty. Jest śledź, tatar i wódka. Są stali bywalcy. Jest lokalnie i warszawsko. Czujesz atmosferę lub opuszczasz teren.
-
Ulubione dania mieszkanek Warszawy? Byliśmy zaskoczeni. Oto, gdzie i jak jada stolica
W domu czy na mieście? Włoska, tajska, a może polska to ulubiona kuchnia warszawianek? Poszliśmy na miasto, aby sprawdzić, co najbardziej kręci podniebienia mieszkanek stolicy.
-
#MojaDzielnica - nowy cykl w Metrowarszawa.pl. Odkryj to, co najlepsze w twojej okolicy
Moja Dzielnica. Serwis Metrowarszawa.pl od października rozpoczyna projekt poświęcony warszawskim dzielnicom. Każdy miesiąc będzie poświęcony jednej z 18 dzielnic stolicy.
-
Nie tylko miska z wodą, ale i psie menu. Restauracje przyjazne psom [PRZEWODNIK]
Widok z psa w kawiarni coraz mniej dziwi. Szczególnie w Warszawie. W wielu z nich obecność psa jest nie tylko akceptowana, ale i mile widziana. Oprócz stojącej na stałe miski z wodą może liczyć nawet na psie menu. Specjalnie dla psiarzy wybraliśmy...
-
Hawajskie poke bowle, bar mleczny, grill i desery bez cukru. Nowe miejsca, w których zjesz w stolicy
W sierpniu otwiera się w Warszawie kilka nowych miejsc, które warto odwiedzić. Hawajskie specjały, ciasta bez cukru, a może nowy bar mleczny? Zobaczcie, gdzie już dziś albo wkrótce będzie można się wybrać.
-
Pokazali wnętrza słynnej warszawskiej hali. Zrobicie tam zakupy już jesienią
Na otwarcie Hali Gwardii czeka niejeden warszawiak. Nowa przestrzeń z targowiskiem, restauracjami oraz przestrzenią dla wydarzeń kulturalnych otworzy się na jesieni. Już teraz można zobaczyć, jak będzie wyglądać w środku.
-
Taki posiłek w warszawskim szpitalu? Ludzie nie dowierzali. "Mało kto ugotowałby to w domu" [ZDJĘCIA]
Parę dni temu ludzi zaskoczyło zdjęcie posiłku z jednego z warszawskich szpitali. Wielu nie dowierzało, że tak apetycznie wyglądające (i zapewne smakowite) danie pojawiło się w ofercie placówki. Postanowiliśmy przyjrzeć się innym daniom serwowanym...
-
Królu złoty, gdzie na cymesy? W tych knajpach zjesz prawdziwe, warszawskie potrawy [PRZEWODNIK]
Czym jest jedzenie typowo warszawskie? Dla jednych będą to pyzy, dla innych cynaderki, kto inny jeszcze wymieni pańską skórkę. Pewne jest, że kuchnia warszawska stanowiła mieszankę rozmaitych smaków i różnorakich wpływów. Gdzie obecnie można w...
-
Nocny Market będzie działał dłużej! A w ten weekend - obchodzi pierwsze urodziny
Od 1 czerwca Nocny Market działa również w czwartki. Początek szóstego miesiąca to również duże wydarzenie dla Nocnego Marketu - obchodzi swoje pierwsze urodziny.
-
250 zł za przystawkę, 599 zł za danie dla dwóch osób. Najdroższe restauracje w Warszawie
W tych restauracjach, aby doświadczyć trzydaniowej uczty, należy liczyć się z wydatkiem przynajmniej 200 zł. Co tyle kosztuje? "Całe doświadczenie" - zdają się mówić chórem restauratorzy. A co dokładnie? Troć, jeleń z dereniem, czerwony lucjan, mu...
-
Woda na Lotnisku Chopina będzie tańsza. A pozostałe produkty? Sprawdziliśmy ich ceny
Jeśli masz ze sobą butelkę wody, musisz ją wyrzucić przed przejściem kontroli bezpieczeństwa. Za ile kupisz taką samą wodę za bramkami? Za 6 zł. Z innymi produktami sytuacja wygląda podobnie - kawa z automatu - 6 zł, piwo - 9,50 zł. Ceny są tak...
-
Zostało ci jedzenie po świętach? Nie wyrzucaj! Dzięki niej trafi do tych, którzy są głodni
"W najbliższą Wielkanoc możecie oddawać szamkę dla tych bardziej od nas głodnych - apeluje Maria, która wspólnie ze znajomymi odbierze świąteczne potrawy i zawiezie je bezdomnym.
-
Warszawiacy pokochali to miejsce. Nocny Market wraca na Dworzec Główny
Na perony dworca Warszawa Główna Osobowa wraca Nocny Market. Warszawiacy już zacierają ręce. Po zimie nic nie cieszy bardziej niż jedzenie na świeżym powietrzu.
-
Mazagran, Orszada, Coupe a'la Mode. Przygotuj identyczne dania, jakie jadano przed wojną [PRZEPISY]
Karnawał jeszcze trwa! To idealny moment, aby przygotować dania, jakie jadano przed wojną w Warszawie. Czarna kawa i koniak wystarczy, aby wykonać mazagran. Migdały plus cukier i mamy gotową orszadę. Co jeszcze jadano? Przepisy są tak proste, że...
-
Nie smakował mu posiłek, więc zdemolował restaurację
Klient restauracji w Warszawie wpadł w szał, bo jak tłumaczy: "Zdenerwowało go niesmaczne jedzenie". Pierwsze danie zjadł w całości, po czym zażądał nowego. A nastepnie zdemolował lokal.
-
Przyjezdni pokazali nam swoje lodówki. Są imponujące! "W ten sposób pielęgnuję swoją przaśność"
"Określenie "słoiki" jest fajne, bo kojarzy się z "pycha" jedzeniem, które dostaję od mamy i babci. A wszyscy, którzy używają go jako inwektywy, to zwyczajni zazdrośnicy, co jedzą kanapki z serem". Osoby nie pochodzące z Warszawy pokazały nam swoj...
-
Wszelkiej maści miski i powrót do tostów z serem. Eksperci zdradzają, co będziemy jeść w 2017 roku
Kilka lat temu nikt nie powiedziałby, że warszawska scena kulinarna będzie aż tak ciekawa i różnorodna. Drogie, wykwintne, gwiazdkowe restauracje rozwijają się na równi z knajpami typu street food oraz restauracjami oferującymi kuchnię z całego...
-
Chciała kupić bezdomnemu posiłek w KFC. Usłyszała: "Takich zamówień nie przyjmujemy"
- Nie był pijany i nie śmierdział, swoim zachowaniem nie przeszkadzał - relacjonuje klientka znanej sieciówki, która chciała kupić bezdomnemu posiłek. - Takich zamówień nie przyjmujemy - usłyszała od pracownika lokalu.
-
Czy w Warszawie zjesz dobry ramen? Sprawdzamy z rodowitą Japonką! [RANKING]
W Warszawie ramen funkcjonuje jako danie dość ekskluzywne i, jak na japoński street food - nietanie. W Japonii dostaniemy doskonały ramen nawet za połowę tego, co musimy zapłacić w Polsce. Je się go również zupełnie inaczej. Jak? I przede wszystki...
-
Szef kuchni z Warszawy Szefem Roku! To nie koniec warszawskich sukcesów
Premierowa gala Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2017 odbyła się w niedzielę w Łodzi. W najnowszej, III edycji znalazło się 460 restauracji z całej Polski. Tytuł Szefa Roku otrzymał Andrea Camastra z warszawskiej restauracji Senses.
-
Larwy jedwabnika, bycze jądra, kacze embriony... Najdziwniejsze dania, jakie zamówisz w warszawskich restauracjach
Dziwne, wątpliwe etycznie, budzące wstręt, ale i ciekawość. Z menu warszawskich restauracji wybraliśmy potrawy, które budzą największe kontrowersje. Wiedziałeś, że możesz w Warszawie zjeść kacze embriony, larwy jedwabnika czy bycze jądra? Wystarcz...
-
Jedyny taki ranking! Ekspert sprawdził, gdzie jest najlepsze sushi w Warszawie
Odwiedziliśmy najbardziej znane restauracje sushi - te najmodniejsze i te słynące z najlepszego menu w Warszawie. Które sushi nas zachwyciło? Które rozczarowało? Nasza ekspertka od azjatyckiego jedzenia - Pyza made in Poland testuje najczęściej...
-
Sezon na food trucki trwa! ?My się zimna nie boimy"
Przyjęło się, że sezon na food trucki to okres letni. Okazuje się, że wcale nie: organizatorzy Zlotu Food Trucków pod Praską Muszlą odczarowują takie myślenie i zapraszają wszystkich amatorów jedzenia z ciężarówek hasłem: ?My się zimna nie boimy, ...
-
Zjedz śniadanie za złotówkę. MOMU dołącza do AIOLI
Do tej pory ze śniadań za złotówkę słynęło AIOLI, przyciągając liczne rzesze porannych głodomorów. Teraz poranny posiłek za 1 złoty zjemy również w MOMU przy placu Bankowym.