Przygotowane w kuchni posiłki zostały postawione na suto zastawionym stole, przy którym rozpoczyna się dyskusja prawie do białego rana. Nad wszystkim czuwa nauczycielka kuchni włoskiej, Cristina Catese, na co dzień gotująca w Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Uczestniczki warsztatów wspólnie przygotowywały kolację pełną afrodyzjaków, już podczas pierwszych prób podsmażania małży i otwierania ostryg okazało się, że było to nie lada wyzwanie. Cristina Catese, rodowita Włoszka, odpowiadała na wszystkie pytania i cierpliwie pokazywała krok po kroku, jak przyrządzić perfekcyjne przystawki. Na pierwszy głód poszły: małże św. Jakuba z prażonymi migdałami, ostrygi, krem z awokado i ogórka z limonką.
Relację na żywo z warsztatów mogliście oglądać na naszym fan page'u:
Podczas degustacji, panel dyskusyjny prowadziła seksuolożka Agata Loewe z Instytutu Pozytywnej Seksualności. Uczestniczki warsztatów chętnie dzieliły się przemyśleniami na temat randek i poszukiwaniu miłości. Agata wprowadziła atmosferę wzajemnego zaufania i szacunku, a dziewczyny - nawet te które dopiero się poznały - traktowały się wzajemnie jak… przyjaciółki.
Nie możemy zdradzić zbyt wiele, tematy poruszane podczas warsztatów zasługują na dyskrecję. Możemy się za to podzielić dwoma przepisami autorstwa Cristiny. Pełno w nich afrodyzjaków, które powinny znaleźć się w menu na wymarzonej randce:
Zapraszamy na kolejne warsztaty z cyklu “Kuchnia na szpilkach”. Tym razem o modzie będzie można porozmawiać z Bizuu, Cristina Catese przygotuje ucztę w stylu fine dining, a dzięki SONY poznacie tajniki fotografii.
Składniki (na 4 porcje):
320 g ryżu Venere
2 szalotki
3 szklanki białego wytrawnego wina
1l bulionu
1 kg małży
12 dużych krewetek
300 g pomidorów pelati
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
4 ząbki czosnku
5/6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
Sól pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, małże i smażymy przez kilka minut, aż się otworzą. Następnie dolewamy 1 szklankę wina, a gdy odparuje, dodajemy pomidory i gotujemy całość około 3 minut. Doprawiamy i odstawiamy na bok.
Krewetki oczyszczamy i smażymy wraz z odrobiną oliwy i czosnku, aż będą lekko różowe, następnie dodajemy wino, gdy odparuje odstawiamy na bok.
Szalotki siekamy, podsmażamy, dodajemy ryż i przez chwilę również smażymy. Dolewamy wino, aby odparowało. Kolejnym krokiem jest delikatne dodanie bulionu i sosu z małży bardzo powoli.
Gdy ryż się gotuje, małże oddzielamy od muszli, a kilka zostawiamy w całości do dekoracji.
Składniki (na 4 porcje):
1 kg ośmiorniczek baby (oczyszczonych)
800 g pomidorów pelati
Chilli – jak lubisz
2 ząbki czosnku
½ pęczku natki pietruszki
1 szklanka białego wytrawnego wina
40 g oliwy z oliwek extra vergine
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek i chilli. Gdy będą zarumienione, dokładamy oczyszczone ośmiorniczki. Smażymy przez około 2/3 minuty, a gdy będą już gotowe (macki będą mocno skręcone), dodajemy wino i gotujemy, aż do odparowania. Następnie do ośmiorniczek dolewamy posiekane pomidory pelati, doprawiamy solą i pieprzem.
Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy około 30-40 minut. Gotowe danie oprószamy posiekaną natką pietruszki.