Jak zrobić lody truskawkowe? Zdradza rzymianka Cristina Catese

W ostatnią sobotę października odbyły się kolejne warsztaty z cyklu "Kuchnia na szpilkach" organizowane przez Akademię Kulinarną Whirlpool. Tematem przewodnim było dopasowanie zbilansowanej diety do aktywnego trybu życia.

Katarzyna Biłous, trenerka żywienia, opowiedziała uczestniczkom warsztatów o suplementacji i nawadnianiu. Zdradziła również, które z mitów żywieniowych są prawdziwą bzdurą, dlaczego diety “cud” nie działają i które produkty uznawane za “fit i zdrowe” wcale takie nie są.

Oprócz części teoretycznej uczestniczki warsztatów przygotowały wspólnie z Cristiną Catese zdrowe dania przed i po treningowe. W menu znalazły się m.in sushi z cukinii, grillowany melon, sałatka z quinoa. Nie zabrakło też słodyczy, na naszym stole królował ananasowy sorbert doprawiony szczyptą cynamonu oraz lody truskawkowe, których słodycz przełamywała cytryna.

To ostatnie warsztaty dedykowane tylko kobietom. Zapraszamy na warsztaty kulinarne do Akademii Kulinarnej Whirlpool, gdzie uczymy nie tylko gotować ale również jak cieszyć się z czasu spędzonego w kuchni.

MAKARON ZE ŚWIEŻYM CZERWONYM PESTO

Składniki:

320 g spaghetti
100 g suszonych pomidorów
70 g migdałów
80 g liści bazylii
80 g sera Parmigiano Reggiano
2 ząbki czosnku
130 ml oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka octu balsamicznego
Sól

Sposób przygotowania:

Myjemy suszone pomidory, kroimy je i wykładamy na papierze kuchennym (czekając, aż wyschną). W międzyczasie obieramy migdały i podsmażamy je przez 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Wkładamy migdały, obrany czosnek, ocet balsamiczny i bazylię do blendera i całość miksujemy. Dodajemy suszone pomidory i starty ser i znów mieszamy, dodając oliwę. Doprawiamy solą – i nasze czerwone pesto jest gotowe!

Gotujemy spaghetti, przekładamy je do miski i całość mieszamy. Czerwone pesto może być przechowywane w lodówce przez 2-3 dni, w hermetycznie zamkniętym pojemniku i z warstwą oliwy na wierzchu.

Lody truskawkowe

Składniki (na około 600 g lodów):
250 g truskawek
100 g cukru pudru
200 g śmietanki
120 ml mleka

Sposób przygotowania:

Truskawki dokładnie myjemy. Przekładamy do miksera z cukrem pudrem, mlekiem i śmietanką. Miksujemy całość około 0,75 minuty aż masa będzie gładka i puszysta. Przekładamy do zamrażalnika na 4-5 godzin, a co 30 minut musimy lody wymieszać dokładnie i wstawić ponownie do zamrażalnika. Po 3 – 4 razach lody będą miały odpowiednia konsystencję.

embed
Więcej o: