Podczas niedzielnej gali wręczone zostały nagrody najlepszym w Polsce szefom kuchni, które - już po raz trzeci - zostały przyznane w 5 kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku.
Szefem Roku został Andrea Camastra z warszawskiej restauracji Senses, która kilka miesięcy temu została nagrodzona Gwiazdką Michelin. Szefem Kuchni Tradycyjnej został inny szef kuchni z Warszawy - Andrzej Polan, który prowadzi Małą Polanę Smaków na Mokotowie.
Andrzej Polan (fot. Bartosz Bobkowski / Agencja Gazeta) Andrzej Polan (fot. Bartosz Bobkowski / Agencja Wyborcza.pl)
Żółty Przewodnik Gault&Millau dostarcza informacji o miejscach, w których warto zjeść. Pierwszy egzemplarz powstał ponad 50 lat temu we Francji. Wydana w tym roku edycja jest dwujęzyczna, również w języku angielskim. W tym roku w przewodniku znalazło się aż 460 restauracji z całej Polski, czyli o ponad 200 więcej niż w pierwszym roku.
Wśród wyróżnionych restauracji jest wiele lokali warszawskich - trzecią najlepszą restauracją w Polsce została m.in. restauracja Michała Brysia l'enfant Terrible.