Larwy jedwabnika, bycze jądra, kacze embriony... Najdziwniejsze dania, jakie zamówisz w warszawskich restauracjach

Dziwne, wątpliwe etycznie, budzące wstręt, ale i ciekawość. Z menu warszawskich restauracji wybraliśmy potrawy, które budzą największe kontrowersje. Wiedziałeś, że możesz w Warszawie zjeść kacze embriony, larwy jedwabnika czy bycze jądra? Wystarczy kilkadziesiąt złotych w portfelu i odrobinę odwagi...
Najdziwniejsze dania w Warszawie Najdziwniejsze dania w Warszawie Ed Red/ Facebook.com

Bycze jądra

Przy tworzeniu zestawienia pomagali nam w tym eksperci w sprawach kulinarnych - Pyza Made in Poland, autorzy bloga słodkokwasna.pl oraz pracownicy Zomato.pl.

Do tej restauracji w Krakowie przyjeżdżali nawet warszawiacy. Teraz już nie muszą. Ed Red od kilku miesięcy działa już w Warszawie i serwuje wyjątkowe potrawy - jedną z nich są bycze jądra.

Samo danie może nie brzmi apetycznie, ale bycze jądra w Ed Redzie podawane są we wspaniałej otoczce - z sosem z wędzonej białej czekolady, piklami z winogron i pistacjami. Danie prezentuje się bardzo smakowicie.

Drugim daniem budzącym kontrowersje są serca wołowe (24 zł). W Ed Red podawane z rusztu z sosem rozmarynowo-musztardowym z ziemniakami macaire i sałatką z pora. Serca wołowe są bardzo wyraziste w smaku. Danie zasmakuje więc przede wszystkim tym, którzy lubią treściwe, mięsne potrawy.

Najdziwniejsze dania, jakie zamówisz w warszawskich restauracjachEd Red/ Facebook.com

W Ed Red można również zamówić szpik kostny.

Najdziwniejsze dania, jakie zjesz w Warszawie Najdziwniejsze dania, jakie zjesz w Warszawie To To Pho/ Facebook.com

Larwy jedwabnika

- Dla Wietnamczyków to takie frytki, tylko złożone w 99 proc. z białka - mówi mi Linh Nguyen, współwłaścicielka To To Pho, które od czasu do czasu serwuje specjały, jakie się warszawiakom nie śniły. Larwy jedwabnika to pozycja numer jeden.

Najdziwniejsze dania, jakie zamówisz w WarszawieTo To Pho/ Facebook.com

Jak mówi Linh, larw jedwabnika żywych importować nie wolno. Do Polski i To To Pho trafiają w formie mrożonej. Są rozmrażane, duszone w przyprawach, limonce i sosie rybnym, a następnie smażone z czosnkiem i z chilli. - To takie tofu, tylko w powłoce chitynowej. To jedyny element, który sprawia, że ma się poczucie, że je się owada - mówi z przekonaniem Linh.

Larwy jedwabnika nie są stałą pozycją w menu. - Od czasu do czasu serwujemy specjalny brunch i podajemy między innymi właśnie jedwabniki. Ale nie tylko... - mówi Linh.

al. Niepodległości 177

ul. Widok 16

Najdziwniejsze dania, jakie zamówisz w Warszawie Najdziwniejsze dania, jakie zamówisz w Warszawie Wikimedia Commons

Kacze embriony

Innym daniem przygotowywanym w To To Pho od czasu do czasu, są kacze emriony, czyli tzw. baluty. - To bardzo proste w przygotowaniu danie, nie wymaga od szefa kuchni specjalnych umiejętności. Trzeba po prostu wiedzieć, jak ugotować jajko, nie za długo, nie za krótko - tłumaczy Linh. Chodzi o to, żeby jajko nie było za suche, gdyż najciekawsze doznania smakowe daje sos, który się z niego wydobywa.

- Ważne również, aby jajko nie było za stare, ponieważ wyczuwalne są wtedy włoski - kaczy embrion już dojrzewa, obrasta pierzem. Chociaż to już kwestia gustu. Okres inkubacji jaj zależy od upodobań konsumentów. Ja osobiście wolę jaja młodsze - dodaje Linh. Zarodek kaczki spożywa się w całości ? wraz z kośćmi, dziobem...

Brunch jest w cenie 24 zł, w tym dwie przekąski, danie główne i deser.

al. Niepodległości 177

ul. Widok 16

Najdziwniejsze dania, jakie zamówisz w Warszawie Najdziwniejsze dania, jakie zamówisz w Warszawie To To Pho/ Facebook.com

Durian

W To To Pho rarytasem jest również deser z króla owoców wietnamskich - duriana. - Wietnamczyk jest w stanie zjeść nawet pół kg tego owocu, ale Polakom podajemy maleńką porcję, do tego rozcieńczaną tapioką i mleczkiem kokosowym - mówi Linh. Owoc ma bardzo intensywny i, jak mówi Linh, trudny do określenia smak. - Jedni mówią, że pachnie i smakuje jak ryba, inni, że jak stare skarpety, jeszcze inni, że jak nieświeży ananas. Durian ma w sobie tyle różnych smaków, że każdy odbiera go inaczej - mówi Linh.

Potrawa po lewej stronie na zdjęciu przedstawia właśnie danie z duriana.

To To PhoAgencja Gazeta

Jak dodaje współwłaścicielka To To Pho, są goście, którzy nigdy w życiu nie wzięliby do ust larwy jedwabnika ani nawet duriana. Ci, którzy szukają nowych doznań smakowych, są jednak zachwyceni.

al. Niepodległości 177

ul. Widok 16

Najdziwniejsze dania, jakie zjesz w Warszawie Najdziwniejsze dania, jakie zjesz w Warszawie Brasserie Warszawska

Szpik kostny ze ślimakami

Przejdźmy do dań bliższych naszej kulturze. W Brasserie Warszawskiej dostaniemy dwa interesujące dania, które wielu osobom nie przeszłyby przez przełyk.

Pierwsze to szpik kostny, ale - nie taki zwyczajny, bo podawany w dodatku ze ślimakami. W Brasserie danie podawane jest z sałatką z szalotki i pietruszki. Danie w cenie 34 zł.

Górnośląska 24

Najdziwniejsze dania, jakie zjesz w Warszawie Najdziwniejsze dania, jakie zjesz w Warszawie Butchery and Wine

Kaszanka bez kaszy

Z kolei w Butchery and Wine można zamówić inne, budzące niekiedy kontrowersje, danie. To własnego wyrobu kaszanka, ale podawana nie z kaszą tylko ze słoniną. Jak mówi Marta Jakubowska z Butchery and Wine, Polakom często trudno zrozumieć, że bez kaszy kaszanka nabiera aksamitnej struktury. Danie oryginalnie pochodzi z Francji i nazywa się boudin noir.

Taka kaszanka kosztuje w restauracji 35 zł.

Żurawia 22

Najdziwniejsze dania, jakie zjesz w Warszawie Najdziwniejsze dania, jakie zjesz w Warszawie Mojo Picon

Danie z resztek, czyli ropa vieja

Dla wielu może się to wydać bardzo nieapetyczne danie. Po hiszpańsku ropa vieja znaczy dokładnie tylko co "stare ciuchy" lub "wytarte portki" i pewnie można doszukać się w wyglądzie potrawy pewnego podobieństwa.

Ale nie tylko. Ropa vieja powstaje bowiem z resztek - wrzucamy to, co zostało nam z poprzedniego dnia, wykorzystując również inne zalegające resztki...

Jak podkreśla jednak Pedro - właściciel restauracji, w której możemy skosztować to danie - potrawa nie jest stara ani nieświeża. W Mojo Picon - restauracji Tapas z kuchnią Wysp Kanaryjskich można zjeść ropa vieja z ośmiornicą lubz wołowiną. Danie w cenie 25 zł.

ul. Poznańska 3

Najdziwniejsze dania w Warszawie Najdziwniejsze dania w Warszawie Mojo Picon/ Facebook.com

Byczy ogon

Kolejnym daniem, które budzi duże emocje, które również zamówimy w Mojo Picon na Poznańskiej, jest byczy ogon. Jak mówi Pedro, danie podawane było jeszcze niedawno w "pełnej" wersji, czyli w formie ogona. Goście musieli sami radzić sobie z obrobieniem dania. Zrezygnowano jednak z tej formy. W tej chwili podawane jest wyłącznie mięso z ogona, które, jak przekonuje Pedro, jest wyjątkowo delikatne i bardzo smaczne.

ul. Poznańska 3

ul. Szpitalna 4

Najdziwniejsze dania, jakie zamówisz w warszawskich restauracjach Najdziwniejsze dania, jakie zamówisz w warszawskich restauracjach Solec 44/ Facebook.com

Jagnięce serce

Gdzie szukać najbardziej kontrowersyjnych dań? Osoby, którym zadałam to pytanie zawsze wymieniali tego Szefa Kuchni - Aleksandra Barona. I nic dziwnego. Zapewne słyszeliście o kolacji, podczas której Baron zaserwował swoim gościom larwę trutnia na plastrze miodu (podana gościom na dłoni) czy szczeżuję na piasku z tatarakiem. Zdaniem autorki bloga Froblog Baron zdecydowanie przegiął.

Mimo to, w Warszawie jest mnóstwo fanów jego kuchni, a Solec 44 słynie już z niebanalnych, nietypowych dań. W listopadzie między innymi możemy zamówić tam jagnięce serce z pieczonym wężymordem (bardzo zdrowa roślina warzywna, inaczej skorzonera lub czarny korzeń, Rzymianie określali ją jako "zimową szparagę"). Jagnięce serca podawane są w Solcu również z musem jabłkowym, rozmarynem i śmietaną z miodem.

Wołowe jądraSolec 44

W Solcu 44, tak jak w Ed Redzie można również skosztować wołowe jądra. Tu podawane z lawenda? i słonym karmelem.

Danie w cenie 22 zł.

Adres: Solec 44

Najdziwniejsze dania, jakie zjesz w Warszawie Najdziwniejsze dania, jakie zjesz w Warszawie Kafe Zielony Niedźwiedź/ Facebook.com

Kacze języki

Kacze języki to jedno z flagowych dań-przekąsek w restauracji Kafe Zielony Niedźwiedź. Małe języki są bardzo miękkie, a dzięki miodowo-maślanemu sosowi nabierają bardzo interesującego smaku. Do ozorków podawane jest chrupiące pieczywo.

Kacze języki w Kafe Zielony Niedźwiedź zamówimy za 26 zł.

Smolna 4

Całe jagnię Całe jagnię Le Cedre/ materiały prasowe

Całe jagnię

W restauracji libańskiej Le Cedre można zamówić całe jagnię. Jak mówi przedstawiciel restauracji, danie rzeczywiście podawane jest w formie całego jagnięcia. Cena za taką przyjemność - 800 zł.

al. Solidarności 61

Wólka Kossowska - najdziwniejsze dania Wólka Kossowska - najdziwniejsze dania Pyza made in Poland

Kozina gotowana we krwi i jajowody

Ostatni slajd poświęcimy w całości daniom, które można zamówić w Wólce Kosowskiej, miejscu życia i pracy społeczności wietnamskiej (25 km pod Warszawą).

W Wólce, jak mówi nasz ekspertka od kuchni wietnamskiej, Wiktoria (autorka bloga Pyza made in Poland) mieści się tzw. Chińskie Centrum Handlowe. W tym kulturowym tyglu, znajdującym się całkiem blisko Warszawy, znaleźć można produkty spożywcze, przybory do gotowania oraz potrawy, o których nie śniło się bywalcom orientalnych barów. Co dokładnie?

Wiktoria wybrała dla nas te najbardziej kontrowersyjne i mogą u niektórych wywołać torsje potrawy.

Wólka Kosowska, najdziwniejsze daniaPyza made in Poland

Po pierwsze, kozina gotowana we krwi (zdjęcie powyżej).

Dalej - smażone podroby wieprzowe m.in.: jajowody, przełyki, jelito grube i cienkie, macice i wietnamska kaszanka z ziołami (na zdjęciu tytułowym oraz poniżej).

Wólka Kosowska, najdziwniejsze daniaPyza made in Poland

Wiktoria twierdzi, że w Wólce można również skosztować psiny. Nie jest jednak łatwo dostać to mięso, gdyż musi ono być specjalnie sprowadzone zza granicy - psina pochodzi z psów specjalnie w tym celu hodowanych.

Kolejnym - mało zachęcającym wizualnie daniem - a podobno - bardzo smacznym jest kleik ryżowy z krwią i podrobami.

Najdziwniejsze dania, jakie zamówisz w Warszawie i pod WarszawąPyza made in Poland

Wiktoria przedstawiła nam również kilka interesujących deserów, które można w Wólce Kosowskiej zamówić.

Wólka Kosowska, najdziwniejsze daniaPyza made in Poland

To m.in. galaretka trójwymiarowa z ręcznie (płatek po płatku) wycinanymi kwiatami. Śliczna (zdjęcie powyżej).

Więcej o: