Jak zrobić pizzę? Zdradza rodowita rzymianka Cristina Catese [PRZEPIS]

W ubiegłą sobotę odbyły się kolejne warsztaty przygotowane z myślą o kobietach, organizowane w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Tym razem tematem było włoskie comfort food.

O przygotowanie doskonałych dań zadbała Cristina Catese - rzymianka gotująca na co dzień w Akademii.

Uczestniczki warsztatów miały okazję przygotować to, co samej Cristinie kojarzy się z włoskim luzem i przywołuje wspomnienia znad półwyspu Apenińskiego. Tym samym na suto zastawionym stole znalazły się takie dania jak: suppli, lasagne, pizza, kalmary z majonezem i nuttelloni (tak, słusznie kojarzycie z jakim nadzieniem są te ciasteczka…). Pierwsza część warsztatów odbywała się w kuchni. Dzięki temu warsztatowiczki będą mogły odtworzyć później dania w zaciszu własnego domu.

Drugą część warsztatów poprowadziła psycholożka dr Ewa Jarczewska-Gerc. Podczas kolacji rozmawiała z uczestniczkami o tym, jak być efektywnym w działaniu i dążeniu do wewnętrznej równowagi. Nie zabrakło tematów związanych z jedzeniem, jednym z
zagadnień była próba określenia czym jest comfort food.

Najciekawszą częścią była jednak dyskusja na temat wpływu jedzenia na samopoczucie, motywację oraz emocje.

Już 27 października, ostatnie warsztaty z cyklu “Kuchnia na szpilkach”. Tym razem porozmawiamy o zdrowej śródziemnomorskiej diecie i przygotujemy smaczne fit
przekąski. Uwaga! Cena warsztatów to tylko 195 zł za dwie osoby!

Zapisy na warsztaty tutaj.

KALMARY W SOSIE JOGURTOWO-MAJONEZOWYM

? 1 kg kalmarów
? 200 g greckiego jogurtu
? 1 łyżka szczypiorku
? drobna sól
? 1 łyżka musztardy
? 1 jajko
? 1 żółtko
? 190 g oliwy z oliwek
? 15 g soku z cytryny
? szczypta czarnego pieprzu
? 3 g białego octu winnego
? Olej do smażenia (Monini neutrale)

W misce umieszczamy jajka i żółtka, dodajemy ocet, musztardę. Następnie wszystko
dokładnie mieszamy. Wolnym strumieniem wlewamy oliwę z oliwek cały czas mieszając, aż do kremowej i gładkiej konsystencji. Gdy wlejemy całą oliwę a nasz majonez ma jednolitą konsystencję dodajemy do niego sól i pieprz do smaku i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

W misce mieszamy jogurt ze świeżo siekanym szczypiorkiem, a następnie, partiami, cały czas mieszając dodajemy majonez do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Odkładamy na czas smażenia kalmarów do lodówki. Kalmary oczyszczamy a następnie kroimy na pierścienie o grubości 1 cm. Do garnka o grubych ściankach wlewamy litr oleju i rozgrzewamy go do 170-180 stopni. W tym czasie obtaczamy kalmary w mące, a następnie otrzepujemy je lekko by nadmiar mąki nie palił nam się w garnku. Kalmary smażymy kilka minut aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podajemy je z sosem jogurtowo majonezowym jako genialny tapas do wieczornego filmu.

PIZZA – PRZEPIS PODSTAWOWY

(1 blaszka do pieczenia 40 cm x 30 cm. + jedna okrągła o średnicy 30 cm)
Składniki:

1000 g mąki typu 00
800 g wody lub 650 g (w zależności od puszystości ciasta)
7 g drożdży suszonych
20 g soli
18 g oliwy z oliwek extra virgin

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski, a w szklance wody rozpuszczamy drożdże. Następnie do mąki dolewamy szklankę wody z rozpuszczonymi drożdżami i dolewamy powoli pozostałą wodę. Ciasto ma być rzadsze i klejące – nie dodajemy więcej mąki!
Do ciasta na ostatni moment dodajemy oliwę i sól. Kontynuujemy mieszanie łyżką i
odstawiamy ciasto do odpoczęcia na 15 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zaczynamy je wyrabiać.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski i zawijamy folią. Trzymamy w lodówce przez 24
godziny w szufladzie, gdzie przetrzymujemy warzywa. Po jednym dniu, ciasto przekładamy na blachę do pieczenia posmarowaną oliwą. Używając opuszków palców delikatnie rozciągamy ciasto na wielkość blachy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Na gotowe do włożenia do piekarnika ciasto dodajemy pomidory i pieczemy w temperaturze 230 st. C przez około 20 minut. Następnie dodajemy resztę składników na 10 minut pieczenia.

Do jednej miseczki dodajemy pomidory, sól, pieprz oregano i oliwę. Mieszamy i jest to
świetny mix na wszystkie rodzaje pizzy. Jedna kulka ciasta powinna mieć wagę 210 gr (na pizzę o średnicy 32 cm).

embed
Więcej o: