Czym jest jedzenie typowo warszawskie? Dla jednych będą to pyzy, dla innych cynaderki, kto inny jeszcze wymieni pańską skórkę. Pewne jest, że kuchnia warszawska stanowiła mieszankę rozmaitych smaków i różnorakich wpływów. Gdzie obecnie można w stolicy zjeść warszawskie jedzenie? Przedstawiamy Wam subiektywny wybór: warsiaskie aliganckie lokale, gdzie klawo można nafutrować bandzioch.
Bar Piotruś
Adres: Nowy Świat 20
To miejsce zyskało już status legendarnego. Tu wpada się przede wszystkim na piwko i wódeczkę pite w otoczeniu barwnych bywalców lokalu, którzy swą ekstrawagancją przyćmiewają siermiężny wystrój wnętrza. W internecie natrafić można na przepełnione niejaką obawą recenzje sceptyków: 'W środku pełno ludzi, jakiś dziwnych typów.' Czy: 'Niestety Piotruś często wypełniony jest klientelą, która nawet najtwardszych zawodników przyprawia o szybsze bicie serca'.
Cóż, dla jednych to wada, jednak dla wielu esencja tego miejsca. Z rozrzewnieniem wspominam wieczór, podczas którego pan w średnim wieku podszedł do sprzętu grającego, odpalił utwór 'Felicita' i podrygując w takt włoskich dźwięków, zaczął rozpylać na zgromadzonych wyjęte z torby perfumy. Można utyskiwać, można chłonąć klimat.
A pani zza kontuaru podkreśla, że goście ściągają tu z całej Warszawy specjalnie na flaczki.
Fot: Marta Popławska
Przykładowe pozycje z menu wraz z cenami:
Flaki 200 g - 10 złotych
Grochowa - 6 złotych
Śledź w oleju 80 g - 8 złotych
Herbata - 5 złotych
Wódka Polska - 7 złotych
Wiśniówka - 7
Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas
Godziny otwarcia:
Poniedziałek - sobota: 8.00-24.00
Niedziela: 10.00-24.00
Amatorska
Adres: Nowy Świat 21
Kolejne miejsce, które bez posądzenia o nadużycie można określić mianem kultowego. Byłam tu nieco po 9 (rano!) - już o tak wczesnej porze gromadziło szereg sączących trunki bywalców. Część z nich pogrążonych w piciu samotnym, refleksyjnym, melancholijnym - to charakterystyczny element tutejszego krajobrazu.
Fot: Marta Popławska
Przykładowe pozycje z menu wraz z cenami:
Flaki 350g - 12 złotych
Śledź w oleju - 12 złotych
Tatar - 12 złotych
Schabowy, ziemniaki, sałatka - 18 złotych
Herbata Lipton - 6 złotych
Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas
Godziny otwarcia:
Poniedziałek-piątek: 08.00-01.00
Sobota-niedziela: 10.00-1.30
Bar Warszawa
Adres: Krakowskie Przedmieście 79
Niekwestionowanym atutem tego miejsca, oprócz lokalizacji, są ceny - stałe i rozsądne. Za każdą ze stołecznych potraw zapłacimy jedenaście złotych. A zjemy je we wnętrzu przestronnym, dwupiętrowym, ewentualnie przy jednym ze zlokalizowanych na świeżym powietrzu stolików z widokiem na Zamek Królewski.
Fot: Marta Popławska
Przykładowe pozycje z menu wraz z cenami:
Wszystko po 11 złotych
Flaki warszawskie (tradycyjne warszawskie flaki z pulpetami cielęcymi)
Pyzy jak 'z Różyca' (słynne na całą stolicę pyzy nadziewane mięsem jak na Bazarze Różyckiego, 2 sztuki)
Bułka z pieczarkami (faszerowana duszonymi pieczarkami z przyprawami i cebulką)
Kiełbasa po warszawsku (podsmażana kiełbasa w sosie musztardowym z kminkiem i cebulką)
Bigos (tradycyjny, domowy bigos taki jak w domu)
Tatar (najlepszy w stolicy tatar wołowy z jajkiem przepiórczym i dodatkami)
Śledzie w oleju
Fot: Marta Popławska
Godziny otwarcia:
Poniedziałek-niedziela: całą dobę
Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas
Kuchnia Warszawska
Adres: Rynek Starego Miasta 21
W tym zlokalizowanym na Rynku Starego Miasta - obleganym zatem w dużej mierze przez zagranicznych turystów - miejscu mamy do wyboru dwie opcje przestrzenne: okazały ogródek albo zlokalizowane w podziemiach wielosalowe wnętrze. Z napotkanymi w środku urlopowiczami z Włoch wdałam się w pogawędkę: - Czy kojarzycie warszawskie jedzenie, a jeśli tak, to która potrawa smakuje wam najbardziej?- sądziłam, że pytanie okaże się dość trudne, wszak znajomość jedzenia polskiego to betka, jednak stołeczne smaki to już wyższy poziom wtajemniczenia dla gości zza granicy. Nie doceniłam moich rozmówców z Italii. - Flaki! - odparli z entuzjazmem zgodnym chórem.
Fot: Marta Popławska
Przykładowe pozycje z menu wraz z cenami:
Tradycyjny tatar wołowy z dodatkami - 34
Śledź bałtycki w oleju lnianym z cebulką - 16
Zimne nóżki po warszawsku - 18
Sztandarowy żur na wędzonce z jajkiem i białą kiełbasą, w chlebie podany - 18
Golonka prosto z pieca, leżakowana w piwie, serwowana na kapuście z grochem - 44
WZ-ka warszawska - 16
Warszawski koktajl staromiejski (wódka Gorzka Żołądkowa, Krupnik, tonic, syrop cukrowy) - 18
Zielona Warszawa (wódka Gorzka Żołądkowa miętowa, likier melonowy, sok z cytryny, syrop cukrowy, sok jabłkowy) - 18
Herbata - 9 złotych
Fot: Marta Popławska
Godziny otwarcia:
codziennie od 12.00 do 23.00
Fot: Marta Popławska
Żywiciel
Adres: Plac Inwalidów 10
Jasna, przestronna restauracja z książkami na półkach i stolikami także na zewnątrz, już przed południem przyciągająca osoby przesiadujące nad laptopem i kawą. Nie specjalizuje się w kuchni warszawskiej, ale i takiej można tu skosztować, obok fileta po hawajsku czy omleta po francusku.
Fot: Marta Popławska
Przykładowe pozycje z menu wraz z cenami:
Śledzie w oleju - 14 złotych
Nóżki wieprzowe w galarecie - 17 złotych
Befsztyk tatarski - 23 złote
Flaki po warszawsku - 19 złotych
Ozór wołowy (z sosem chrzanowym, konfiturą z czerwonej cebuli i kaszą gryczaną) - 27
Kopytka - 19
Herbata Dilmah - 7
Wódka wyborowa - 9
Fot: Marta Popławska
Godziny otwarcia:
Codziennie od 9.00 do 23.00
Marta Popławska
Szynk Praski
Adres: Stalowa 37
Coś dla wielbicieli klimatów prawobrzeżnej Warszawy. Wyprawę gastronomiczną połączyć można z pieszą wycieczką, za cel obierając choćby okoliczne murale. Na osobną uwagę zasługują już same nazwy potraw. Wnętrze niewielkie, acz retroklimatyczne.
Fot: Marta Popławska
Przykładowe pozycje z menu wraz z cenami:
Śledź na zagrychę z beki z sałatką kartoflaną - 11,90
Chleb ze szmalcem w szynku robionem, ogór - 8,90
Cymes tatar z jajem, wołowy z piklami, masłem i chlebem w szynku pieczonem - 17,90
Pyzy pociejowskie w słoju ze skwarkami - 14,9
Placki kartoflane dryndziarskie z pikantnym gulaszem praskim - 17,9
Flaki praskie - 13,5
Gica gęgawy (noga gęsi z sosem żurawinowym, na modrej kapuście, z pierogiem leniwem na chrupko zrobionem) - 54,9
Dżaket człowieka gumy (beza chrupiąca z zewnątrz i ciągnąca w środku z bitą pianą i owocami lub orzechami) - 16,9
Herbata z miodem pitnym i korzeniami 300 ml - 14,5
Saturator, czyli woda z sokiem malinowym, cytryną, lodem i miętą 300 ml - 6,00
Razowy zakwas chlebowy tradycyjny, 300 ml - 6,5
Wódka soplica wiśniowa - 5,5
Godziny otwarcia:
Poniedziałek: zamknięte
Wtorek-czwartek: 12.00-22.00
Piątek: 12.00-00:00
Sobota: 14.00-00:00
Niedziela: 13.00-22.00
Pyzy, flaki gorące
Adres: Brzeska 29/31
Odkąd sześć lat temu w jednym z gdańskich barów mlecznych zjadłam kluchy idealne, nie dane mi było powtórzyć tej kluskowej rozkoszy. Aż do dnia, w którym trafiłam do 'Pyz, flaków gorących'. Mączne niebo w gębie! I jak celnie zauważa Maciej Nowak, którego felieton zachęcił mnie do odwiedzin w tym miejscu: cena porcji nie przekracza godzinowej stawki minimalnej.
Menu jest krótkie, ale w tym przypadku powiedzenie o jakości górującej nad ilością znajduje rzeczywiście zastosowanie.
Fot: Marta Popławska
Przykładowe pozycje z menu wraz z cenami:
Flaki po warszawsku z pulpetem i serem (lub bez) - 12 zł
Kluchy: pyzy / kopytka / przecieraki śląskie / pyzy z mięsem (okazjonalnie) - z (do wyboru) omasta ze skwarką (słonina lub boczek lub kiełbasa) / indyk z kurką, wątróbka ze śliwką i maliną / wołowina po prasku / pesto jarmużowe / szpinak z orzeszkiem, białym serem i skwarką / wieprzyk na ostro ? 12 zł porcja
Kajzerka z Brzeskiej z kiełbasą lub kaszanką - 5 zł sztuka
Kawa, herbata - 6 zł
Cola, fanta, sprite - 3,5
Fot: Marta Popławska
Godziny otwarcia:
Poniedziałek-czwartek: 11.00-22.00
piątek 11.00-01.00
sobota: 11.00-24.00
niedziela: 11.00-22.00
Fot: Marta Popławska
Bar Obiadek
Adres: Saska 46
Mieszanka klimatu stołówkowego z obiadkiem u babci. Któregoś dnia pani obsługująca mnie i mojego obiadowego współtowarzysza zapłonęła świętym oburzeniem na jego pytanie, czy do schabowego zamówić można frytki. Frytek tu nie uświadczycie, natomiast tradycyjne domowe jedzonko w niewygórowanych cenach - owszem.
Fot: Marta Popławska
Przykładowe pozycje z menu wraz z cenami:
Chłodnik z jajkiem - 10 złotych
Żurek z kiełbasą i jajkiem - 7 złotych
Knedle ze śliwką i śmietaną - 10 złotych
Placki ziemniaczane 4 szt - 10 złotych
Kopytka - 5 złotych
Herbata z cytryną - 4 złote
Fot: Marta Popławska
Godziny otwarcia:
Poniedziałek - piątek: 11.00-19.00
Sobota: 10.00-15.00
Niedziela: zamknięte
Rurki z Wiatraka
Adres: Grochowska 210/212
Po szlaku wyznaczanym propozycjami obiadowymi wypadałoby zwieńczyć warszawski posiłek jakimś słodkim smakołykiem. Pierwsze, chyba najbardziej oczywiste skojarzenie w tym kontekście to wuzetka - kakaowe biszkopty przełożone bitą śmietaną, ze śmietanowym kleksem na szczycie - nazwana na cześć warszawskiej trasy Wschód-Zachód.
Inna słodka opcja to zygmuntówka, ciastko wyłonione w konkursie zorganizowanym przez stołeczny ratusz i Cech Rzemiosł Spożywczych w roku 2009: nieco niezgrabna bulwa z podstawą z ciasta migdałowego, musem czekoladowym, konfiturą żurawinową, bitą śmietaną i bezową koroną. Ten nieco sztucznie wykreowany przysmak nie zakorzenił się chyba jednak mocno w świadomości warszawiaków i stanowi raczej kulinarną ciekawostkę niż klasykę słodkiego smaku.
Wiadomo, jest jeszcze pańska skórka, słodziutka mordoklejka, kojarzona dziś głównie z ulicznymi sprzedawcami wystającymi pod murami cmentarzy w listopadzie. Jej legenda raczej przerasta faktyczną kulinarną rozkosz, której doświadcza przeżuwający.
Jednak nasza deserowa propozycja to rurki z Wiatraka, czyli słodycz z cukierni z ponad półwieczną tradycją. Chrupiąca pychota z bitą śmietaną od początku funkcjonowania lokalu produkowana jest wedle tej samej procedury. Niebo w gębie za niecałe 3 złote! O ile wykażecie się silną wolą i poprzestaniecie na jednej....
A jakie są Wasze warszawskie wybory smakowe?
Fot: Marta Popławska
Cena rurki z kremem: 2,80
Fot: Marta Popławska
Godziny otwarcia:
Poniedziałek - piątek: 11.00 - 19.00
Sobota: 11.00 - 16.00
Niedziela: 11.00 - 17.00
Fot: Marta Popławska