W tych restauracjach, aby doświadczyć trzydaniowej uczty, należy liczyć się z wydatkiem przynajmniej 200 zł. Co tyle kosztuje? "Całe doświadczenie" - zdają się mówić chórem restauratorzy. A co dokładnie? Troć, jeleń z dereniem, czerwony lucjan, mus z karmelizowanego borowika, wiązówka błotna...
La Rotisserie
Eleganckie, dyskretne wnętrze. Freski na ścianach, drewno w połączeniu ze skórą. A w kuchni - przez wiele lat pracował jeden z najbardziej doświadczonych Szefów Kuchni w Polsce - Paweł Oszczyk. La Rotisserie w hotelu Le Regina od lat nie znika z listy najdroższych restauracji w Warszawie.
Jak podkreśla Szef Kuchni, płacimy tam nie tylko za smak dań. Przede wszystkim kosztuje przeżycie całościowe, które rozpoczyna się już od wejścia do lokalu, a kończy dopiero następnego dnia - kiedy wstajemy rano i czujemy, że poprzedniego wieczoru nie zjedliśmy nic, co mogłoby przyprawić o zgagę.
materiały prasowe
Restauracja otrzymała w 2016 roku rekomendację Przewodnika Michelin w postaci dwóch kompletów sztućców. W 2016 Paweł Oszczyk został również uhonorowany tytułem Szefa Roku przewodnika Gault & Millau.
Za co trzeba w restauracji na Nowym Mieście zapłacić najwięcej?
98 zł kosztuje grillowany antrykot Charolaise (bydło pochodzenia francuskiego), podawany z topinamburem i kiszoną kapustą.
Za grillowanego okonia morskiego zapłacimy niewiele mniej, bo 97 zł.
W bieżącym menu zapłacimy sporo również za przekąskę - sałatka z małżami św. Jakuba jest w cenie 64 zł.
Jeżeli ktoś miałby ochotę zjeść zarówno przystawkę, danie główne oraz deser, musiałby wydać przynajmniej 300 zł za posiłek.
W restauracji w hotelu można również zamówić kolację degustacyjną. Menu może składać się z czterech, pięciu lub sześciu dań. Odpowiednio w cenie: 188 zł, 209 zł i 232 zł (to ceny bez wina).
Kościelna 12
Kolacja od Darka: filet z sandacza
Amber Room
Na piątym miejscu wśród najdroższych warszawskich restauracji znalazła się restauracja w Pałacu Sobańskich - Amber Room.
W restauracji obecnie zapłacimy rekordową sumę za przystawkę. 250 zł trzeba zapłacić za kawior z jesiotra. Najeść się tym nie najemy, ale w końcu to kawior, do tego taki, który kiedyś był rzadkością oraz spożywał go wyłącznie car. Stąd jego nazwa - kawior carski. Z innych przekąsek smażona foie gras (po przegrzebkach jedna z najczęściej występujących potraw w ekskluzywnych restauracjach) - w cenie 69 zł.
Dania główne to kolejne wyzwania dla portfela - sola dover (sola atlantycka - najdroższa, najtrudniej dostępna) w cenie 139 zł.
Najdroższe dania mięsne to polędwica wołowa i comber jagnięcy - oba w cenie 89 zł.
Do wyboru jest również menu degustacyjne - w cenie 250 zł.
Pałac Sobańskich
Al. Ujazdowskie 13
Restauracja Belvedere jednych swoją fantastyczną lokalizacją przyciąga, innych onieśmiela. Łazienki Królewskie, imponujący obiekt w samym środku parku, białe obrusy i wykwintne dania - to miejsce na specjalną okazję.
Od ośmiu lat restauracja wyróżniana jest co roku przez Michelin Guide. Szefem Kuchni jest Adam Komar.
Restauracja Belvedere przygotowywała również catering podczas wizyty prezydenta Baracka Obamy. Podczas kolacji podano takie dania jak: młode ziemniaki z cebulą i ziołami, antonówka pieczona w sianie, wiejskie pomidory z twarogiem łomnickim, dorsz z młodym szpinakiem i czerwoną porzeczką, krem z pędów sosny z lodami z kory brzozowej.
materiały prasowe
W drogich restauracjach królują przegrzebki. To właśnie jedna z najdroższych pozycji również w restauracji Belvedere. Przegrzebki z zielonymi szparagami i dziką różą 59 zł (to przystawka oczywiście). Za zupę w Belvedere zapłacimy minimum 28 zł. A danie główne?
Obecnie najdroższa pozycja w karcie to wołowina z botwinką i leśnymi grzybami 118 zł.
W Belvedere można oczywiście zamówić również menu degustacyjne. Za 6-daniowe menu zapłacimy 260 zł, za 8-daniowe - 290 zł.
Łazienki Królewskie
Agrykola 1
Za tatar z polędwicy wołowej w Nolicie, gdzie Szefem Kuchni jest Jacek Grochowina, zapłacimy jeszcze więcej, bo 88 zł. Drogą przystawką jest również dziki wędzony węgorz w cenie 75 zł. Za foie gras zapłacimy 67 zł.
W Nolicie najdroższe obecnie danie to gołąb królewski w cenie 105 zł. Za rybę dnia zapłacimy 100 zł. Najdroższa przystawka to homar w cenie 88 zł.
W Nolicie zamówimy również menu degustacyjne. Tutaj za 6-ciodaniowe doświadczenie zapłacimy 230 zł, za 8-daniowe - 285 zł.
Wilcza 40
Platter by Karol Okrasa
Za sześciodaniowe menu w restauracji Karola Okrasy trzeba zapłacić już 270 zł (8-daniowe - 330 zł). W menu znów pierwsze skrzypce grają małże św. Jakuba oraz foie gras. Jak przystało na porę jesienno-zimową w menu króluje również jeleń.
Tomasz Pietrzyk/ Agencja Gazeta
Małże św. Jakuba można również zamówić na przystawkę - 63 zł za danie, stek z foie gras - 65 zł.
Najdroższe danie główne w restauracji to polędwica wołowa w cenie 125 zł. Z apieczoną dziką kaczkę zapłacimy z kolei 115 zł. U Karola Okrasy można również zjeść jeden z najdroższych deserów - parfait pistacjowy z sosem z werbeny cytrynowej i marynowanymi truskawkami w cenie 42 zł.
Hotel InterContinental Warszawa
Emilii Platter 49
Osteria
Osteria to miejsce słynące z owoców morza. Menu często ulega zmianom ze względu na dostępność ryb. W menu królują oczywiście Małże św. Jakuba - tu w cenie 59 zł (przystawka). I jest to najdroższa z przystawek proponowanych w menu a la carte.
W Osterii największą popularnością cieszą się ostrygi. Można tu zamówić ostrygi na sztuki - jedna - ta najwyższej jakości - w cenie 18 zł. Restauracja serwuje różnorodne dania z owoców morza - można zamówić np. całego homara - w cenie 199 zł lub różne zestawy - przykładowo półmisek Szefa Kuchni dla dwóch osób jest w cenie 599 zł.
Jedną z droższych pozycji jest również filet Red Snappera (89 zł). To inaczej lucjan czerwony - ryba z rodziny okoniowatych. Zamieszkuje zachodnią część Oceanu Atlantyckiego. Ryba uważana jest za bardzo smaczną. W ciągu ostatnich lat zyskała na popularności.
Drogą rybą jest również turbot (w Osterii w cenie 89 zł). Świeży turbot to cenny rarytas, o grubej warstwie białego soczystego mięsa, niezbyt tłustego, bo zawierającego ok. 2% tłuszczu.
Koszykowa 54
Atelier Amaro
Atelier Amaro to druga najdroższa restauracja w Warszawie, która serwuje wyłącznie menu degustacyjne. Za sześć tzw. "momentów" zapłacimy 280 zł, za dziewięć - 350 zł. W piątkowe i sobotnie wieczory jedyną możliwością jest opcja 9 momentów. Z kolei w grudniu dostępna będzie opcja wyłącznie 12 momentów w cenie 425 zł.
Przemek Wierzchowski/ Agencja Gazeta
Co tydzień, dwa zmienia się praktycznie całe menu, więc ciężko podać przykładowe dania.
Agrykola 1
Restauracja Senses, która w ubiegłym roku otrzymała Gwiazdkę Michelin, zajęła pierwsze miejsce w rankingu najdroższych restauracji w Warszawie. Przebiła nawet Atelier Amaro. Tu również obowiązuje wyłącznie menu degustacyjne - za 6-ciodaniowe doświadczenie zapłacimy 380 zł, za 9-ciodaniowe - 590 zł. Restauracja zastrzega sobie jednak, że cena może się zmienić ze względu na dostępność produktów.
Restauracja nie oferuje swoim Gościom stałej karty menu. Obecnie w restauracji można zamówić menu, w skład którego wchodzi m.in. danie z troci, pierogów ruskich czy żeberek Kobe podawanych z czarnym kawiorem (rodzaj wołowiny).
W Senses chodzi oczywiście o jedzenie i produkty, ale jak podkreślają przedstawiciele restauracji, pobyt w restauracji to całe doświadczenie zmysłowe "Nasze dania składają się z zapachów, smaków, dźwięków, różnorodnych tekstur, wspomnień, nieoczywistych gier skojarzeń" - czytamy na stronie. Szefem Kuchni jest Włoch Andrea Camastra.
Bielańska 12