gastronomia
-
Betonowe bariery na Placu Zbawiciela zyskały nowe życie. Ozdobiły je kolorowe grafiki
Betonowe bariery, które powiększają przestrzeń na ogródki restauracyjne i kawiarniane, stanęły na Placu Zbawiciela w Warszawie. Zostały ustawione w nocy z 2 na 3 czerwca, a ich wygląd, mimo ogłoszonego wcześniej konkursu, był do końca trzymany w...
-
Ogródki za jeden grosz dla warszawskiej gastronomii. Partia Zieloni przygotowała projekt uchwały
Partia Zieloni zebrała 500 podpisów pod obywatelskim projektem uchwały, która zakłada obniżenie opłat za ogródki restauracyjne i kawiarniane do symbolicznego jednego grosza. - Myślimy, że to jest potrzebne i konieczne - powiedziała podczas...
-
Ktoś wybił szybę w bistro Kuchnia Konfliktu. Lokal wspierający uchodźców prosi o pomoc
W nocy ktoś wybił szybę w lokalu Kuchnia Konfliktu, w którym pracują uchodźcy i uchodźczynie. "Regularnie ktoś zdziera naklejki z hasłami 'refugees welcome', ale czegoś takiego jeszcze nie było" - piszą i proszą o pomoc w zbiórce na naprawę.
-
W dwóch warszawskich restauracjach euforia. Znalazły się na prestiżowej liście
Dwa warszawskie lokale - Senses oraz Atelier Amaro zostały uwzględnione w prestiżowym rankingu "La Liste". Pierwsze miejsce zajęła francuska restauracja Guy Savoy.
-
Ogromny odzew po apelu klientki baru na Muranowie. "Poszły dzisiaj wszystkie kotlety"
Pani Krystyna, klientka Baru Gastronomicznego przy al. Solidarności, apeluje do mieszkańców Warszawy: Przychodźcie tutaj, bierzcie i jedzcie. Lokal był na skraju bankructwa. Ale od czasu wpisu klientów przybyło.
-
Gość narzekał: "Kelnerka była za mało szczęśliwa". Codzienność pracowników gastronomii [WYWIAD]
Sądzisz, że praca w gastronomii to bułka z masłem? A może rozważasz zatrudnienie w tej branży i zastanawiasz się, jak prezentuje się ona od kuchni? O tym, jak ciężki jest to kawałek chleba, opowiada nam Helena. Trzy miesiące temu pracowniczka...
-
Ile w Warszawie we wrześniu zarobił kelner, a ile pracownik sektora kultury? Sprawdź!
Z ostatniego raportu GUS dotyczącego zarobków Polaków wynika, że przeciętne wynagrodzenie wynosi 3 tys. zł na rękę. A ile zarabiają poszczególne zawody? Sprawdźcie, ile przeciętnie zarobili pracownicy różnych sektorów we wrześniu 2016 roku.
-
Kuchnia Konfliktu nagrodzona za budowanie świadomości społecznej Polaków
Miłym akcentem kończy działalność na Placu Zabaw Kuchnia Konfliktu. Inicjatywa znalazła się wśród 5 zwycięzców tegorocznej edycji konkursu Społeczny StartUp organizowanego przez organizację pozarządową Ashoka w Polsce.
-
Pracownicy zdradzają, jak pracuje się w gastronomii: "Obniżyli pensję, bo napiwki. Umowa o pracę - nie spotkałam się"
7 zł za godzinę, zdarza się i 5 zł. Praca - 12 godzin, a czasem nawet 48 godzin bez przerwy. Umowa o pracę? - rzadko. Jak wygląda warszawska scena gastronomiczna opowiadają obecni i byli pracownicy warszawskich lokali.