tradycja
-
Karpie hodują jak w cysterskich zakonach w XII wieku. Ryby z wolnego stawu Deców na święta płyną do Warszawy
Historia hodowli karpia w Polsce ginie w mrokach dziejów. Te od rodziny Deców z Grzegorzewic do dziś są hodowane, jak w cysterskich zakonach w XII wieku. Z jedną małą różnicą. Jeden karp od Deców żyje na 12 metrach kwadratowych. O jego smaku można...
-
"Bo to czas złości i awantur". Dlaczego oni nie obchodzą Wielkanocy?
Każde z nich ma swoje powody, dla których nie obchodzi świąt. Dla Zuzy Wielkanoc to przede wszystkim okazja do zrobienia w mieszkaniu porządków. Taida nie znosi świąt. Łukasz, owszem, od zawsze spędza je w rodzinnym gronie, ale w tym roku zdecydow...
-
Chanuka w Warszawie. W niedzielę rozpocznie się żydowskie święto świateł
Z tej okazji na placu Grzybowskim, o godz. 16, odbędzie się uroczyste zapalenie pierwszej świecy chanukowej. W programie jest także występ chóru Clil oraz poczęstunek koszernymi pączkami. - Chanuka jest świętem, podczas którego celebrujemy wolność...
-
Receptura pańskiej skórki jest najpilniej strzeżoną tajemnicą Warszawy. Nam udało się ją zdobyć
Receptura pańskiej skórki, typowo warszawskiego smakołyku jest przekazywana z pokolenia na pokolenie i pilnie strzeżona. Zna ją tylko kilku warszawiaków. Nam udało się ją zdobyć. Łatwo nie było.
-
Kuśnierze z Grochowa z losem już się pogodzili: Lisy niemodne, garbarni nie ma
Ona z wykształcenia jest kuśnierką, on krawcem. Poznali się w Ambasadorze, zakochali i wyjechali do Wiednia. Wcześniej ona nauczyła go futrzarskiego fachu. Od ponad 40 lat pracują razem. Są jednymi z ostatnich kuśnierzy w Warszawie.
-
Chleb od Piwońskich kupisz w stu sklepach w Warszawie i okolicy. Każdy bochenek robią ręcznie, jak przed stu laty
- Zadałem sobie pytanie, czy chciałbym jeść chleb robiony na taśmie? Czy będzie smakował moim córkom? Odpowiedź była prosta. Pewnie, że nie - mówi Robert Piwoński, właściciel piekarni w Łomiankach
-
Na Muranowie powstał sklep połączony z koszerną kawiarnią
Na miejscu zrobimy nie tylko zakupy spożywcze, od pieczywa po dobrej jakości wino, ale posmakujemy koszernej kawy, herbat oraz zjemy coś słodkiego. W sklepie można też dostać różne akcesoria.
-
Szyje czapki od 40 lat, od początku na tej samej maszynie. Pokazał nam swoją pracownię i jak powstaje warszawska cyklistówka
Japończycy, wchodząc do sklepu, pytają mnie: "Made in China?". Kiedy mówię, że to ręczna robota, że "made in Poland", tylko ręce zacierają, zdjęcia robią i kupują na zapas - mówi nam czapnik Zaręba.
-
Jak wyglądała Warszawa i jej mieszkańcy 100, 200, a nawet 300 lat temu? Fantastyczne zdjęcia stolicy w kolorze
Jak wyglądała Warszawa i jej mieszkańcy w XVII i XVIII wieku? A jak w ostatnich dziesięcioleciach wieku XX? Na te pytania w formie 15 sesji fotograficznych odpowiedzieli twórcy projektu "Epoki Warszawy". W każdej z nich pokazali wybraną epokę w...