cukiernia
-
Nie żyje babcia Alina, symbol słynnych rurek z bitą śmietaną na Wiatracznej
Rurki z bitą śmietaną przy Wiatracznej to jedna z najbardziej znanych cukierni w Warszawie. Jej pracownicy poinformowali właśnie o śmierci pani Aliny, która od lat przygotowywała rurki z kremem według tradycyjnych receptur i była twarzą tego miejsca.
-
Blikle znika z Nowego Światu 35. Szyld zdjęty, okna zasłonięte. Co dalej z kultową cukiernią?
Działała w tym miejscu od XIX w. Kultowa warszawska cukiernia zniknęła z Nowego Światu 35. Nie oznacza to jednak, że już nie zjemy w Warszawie pączków od Bliklego. Sprzedaż przeniosła do sąsiedniej kawiarni pod numerem 33.
-
To tam zajadano się ciastami w czasach PRL. "To jedyna rzecz, która żałuję, że nie przetrwała do dziś" [ZDJĘCIA]
Bita śmietana z arbuzem, słynne lody Casatte czy kultowy deser Ambrozja. To słodkości, którymi zajadała się Warszawa w PRL-u w popularnych wtedy lokalach Hortex. - Na samą myśl się wzruszam, bo to były piękne czasy beztroskiego dzieciństwa -...
-
Brawo Lukullus. Wpadki zdarzają się najlepszym, ale wybrnąć z nich z klasą potrafią nieliczni
Przepraszamy wszystkich z Was, którzy kupili u nas wysuszone pączki. Zamiast puszystych i miękkich zaserwowaliśmy czerstwe suchary... - tymi słowami Lukullus przeprasza swoich klientów.
-
Wegański Tłusty Czwartek [MAPA]. "Jedząc pączki poprawiamy pogodę w oczekiwaniu na wiosnę"
Kto powiedział, że pączek musi być smażony na smalcu? Są tacy, co wolą smażonego w oleju. Dzięki tej mapie nie pogubią się w gąszczu wegańskich i wegetariańskich miejsc w tłusty czwartek. A zjadając pączka poprawią pogodę w oczekiwaniu na wiosnę.
-
Humaniści stworzyli rozkręcający się biznes. Baton Warszawski - oto, jak powstaje i czym różni się od innych słodyczy
Paweł Malicki ma 27 lat, skończył historię na UW, pracował w międzynarodowej korporacji. Alicja ma 21 lat, jeszcze studiuje, dla odmiany historię sztuki. Są małżeństwem i od roku prowadzą wspólny "słodki" biznes.
-
- Nie takiej jakości oczekują nasi klienci - Andrzej Blikle o pączkach i swojej firmie
- Nie zgadzam się ze wspólnikami w sprawie tego, jak powinna wyglądać nasza firma. Nie takiej jakości oczekują od nas nasi klienci - mówi w rozmowie z Metro Warszawa Andrzej Blikle, który zamieścił na swoim profilu Facebookowym oświadczenie w któr...
-
Grochów bardziej od chleba potrzebuje alkoholu? Oddajcie piekarnię! Nie chcemy monopolowego!
Jeszcze do niedawna na rogu ul. Granadierów i Alei Stanów Zjednoczonych była mała cukiernia. Będzie monopolowy. Kolejny w okolicy.