Jedzenie w Warszawie
-
Z jajkiem, pastą z bakłażana, z boczkiem. Na mały i większy głód. Tam zjesz najlepszą kanapkę! [RANKING]
Minął rok, a kanapki wciąż są w modzie. W wielu przypadkach są równie sycące co burgery. Gdzie znajdziesz najlepsze? Gdzie najbardziej oryginalne, najpyszniejsze, a jednocześnie po których można położyć się spokojnie spać albo - rozpocząć aktywnie dzień? Oto nasz ranking!
-
Najlepsze sajgonki w Warszawie zjesz w... To było wyzwanie! [RANKING]
Na mapie kulinarnej stolicy - tej z przeciętnej, albo można by nawet rzec - niskiej półki - nie ma lokali, gdzie zjemy nieziemskie sajgonki. Smutna to prawda. Doskonale jednak wiemy, gdzie sajgonek pod żadnym względem do ust nie brać! Część z was może się na nas obrazić, bo dotyczy to jednego z najbardziej kultowych "Chińczyków" na mapie Warszawy. Którego?
-
Zupa pho. Gdzie zjesz najlepszą w Warszawie? [PRZEWODNIK]
Podobno najlepszą zupę pho w Warszawie można zjeść pod Warszawą. Już się pewnie domyślacie gdzie - w Wólce Kosowskiej. Aż tak daleko nie dojechaliśmy. Skupiliśmy się na zupie pho w centrum miasta, tam bowiem znajdują się najwyżej oceniane przez warszawiaków (i Wietnamczyków) lokale wietnamskie. Odwiedziliśmy również Centrum Handlowe Marywilska - i to była słuszna decyzja. Dlaczego? Zobaczcie sami.
-
Youtuberzy z AbstrachujeTV otwierają knajpę z sushitto: "Takich cudów w buzi nie mieliście..."
Na rogu ul. Kruczej i Żurawiej powstaje nowe miejsce Om Nom Nom. W ofercie pierwsze w Polsce sushi burrito. Brzmi egzotycznie?
-
Najlepsi sprzedawcy z targu w Fortecy: Największy wybór świeżych warzyw, ziół, sałat, ryb, serów w Warszawie
Środowe przedpołudnie, Forteca przy ul. Zakroczymskiej, jak co tydzień zamienia się w mini targ rolny, gdzie swoje produkty sprzedają starannie wyselekcjonowani sprzedawcy. Są najlepsi w swojej branży. Klientela mieszana, są mamy z małymi dziećmi, są osoby starsze z torbami emerytkami, kucharze i smakosze z obowiązkową listą zakupów. Co środowy targ w Fortecy to miejsce z największym wyborem świeżych warzyw, ziół, sałat, ryb, serów w Warszawie. Moją przewodniczką po Fortecy jest Agnieszka Kręglicka, restauratorka i pomysłodawczyni środowego targu.
-
Taka gratka dla fanów lata i jedzenia: zlot food trucków i dwudniowe święto street foodu
W pierwszy weekend lipca na zielonych terenach przy Wale Miedzeszyńskim odbędzie się zlot food trucków. Przez dwa dni, 2 oraz 3 lipca czekają na gości leżaki, piknikowe koce, baseny i wybór międzynarodowej kuchni, serwowanej wprost z foodtrucków.
-
Z zewnątrz zwykła buda, a w środku jedzenie, które zaskoczy, takie jest pyszne! [PRZEWODNIK]
Lokalom, które odnaleźliśmy na terenie Warszawy (co łatwe nie było) obce są pojęcia wielkomiejskości. Nie wyróżniają się niczym szczególnym - każdy mógłby przejść obok nich obojętnie lub - nawet nie zwrócić na nie uwagi. Nie tylko ze względu na lokalizację - jedyna forma promocji, która w ich przypadku obowiązuje to poczta pantoflowa. Tym lokalom wystarczy kilka prowizorycznych stolików, parę krzeseł i sprawnie działająca kuchnia, no i kartka z napisem "Otwarte" i tętnią życiem.
-
Pierwszy bezmięsny mięsny. W Warszawie powstanie rzeźnik, w którym nie kupisz ani łopatki ani wątróbki
- Chcielibyśmy otworzyć pierwszy w Polsce bezmięsny mięsny - mówią pomysłodawcy Vegan Baczer. Czyli? Miejsce, gdzie będzie można kupić całkowicie roślinne, naturalne produkty, które idealnie zastąpią mięso w kuchni.
-
"Moje kury chowane są zgodnie z fazami księżyca". Top 10 sprzedawców z Hali Mirowskiej
Piotrek Szczęsny to rasowy foodie, miejskie zwierzę bazarowe, smakosz i pasjonat dobrej kuchni. Jest moim przewodnikiem po Hali Mirowskiej. Piotr jest też autorem książki "Suwała, Baron i inni - przepisy i opowieści". To męska rzecz, pełna mięsa, ryb, soczysta i odczarowująca kuchnię zagarniętą przez kobiety na rzecz facetów, co o jedzeniu opowiadają nie pieszcząc się zbytnio. Nazwać tę książkę kulinarną to za mało, bo prócz ponad 100 przepisów są jeszcze opowieści, anegdoty, rady i dygresje. Czytając wydaną przez wydawnictwo Dwie Siostry książkę, jakby siedziało się z kuchenną bracią przy suto zastawionym i zakropionym stole. Piotra spokojnie można by nazwać specem od Hali Mirowskiej. Twierdzi, że zostawia tu od 800 do 1200 zł miesięcznie, ale nie daje się zwodzić opakowaniom, reklamom, rekomendacjom. Sam musi wszystkiego spróbować, nawet się sparzyć, zrazić i pokłócić ze sprzedawcą. Twierdzi, że nie ma ulubionych. Nie przywiązuje się, bo nie chce się zawieść. Najlepsze mięso kupił na Mirowskiej, ale najgorsze też tam. - Nawet ci uczciwi sprzedawcy mają gorsze dni i towar. Jak cię pani dobrze zna, to ci powie, żebyś dziś od niej nie brał, bo np. nie jest świeże, gorszej jakości itd. Jedynym naszym przewodnikiem powinien być nos i smak, trzeba się kilka razy naciąć, żeby znaleźć najlepsze produkty. Na Mirowskiej nie ma miejsca na sentymenty, tu się handluje - mówi. Nie traktujcie jednak tego rankingu, jak prawdy objawionej. To subiektywna i "wydeptana" przez Piotra selekcja. Jak sami nie spróbujecie nie będziecie wiedzieć, o co chodzi z Halą Mirowską.
-
Marysia z koperkiem przed strażą chowała się w Universamie... Poznaj najlepszych sprzedawców z "Wiatraka"
Bazar przy Rondzie Wiatraczna to jeden z ostatnich bastionów ulicznego handlu w Warszawie. Mimo zburzonego Universamu wciąż tętni życiem, gwar unosi się nad straganami a klientela dopisuje. Na "Wiatraku" zaopatrują się warszawiacy ze wszystkich dzielnic, bo tanio, dobrze, sprawdzone produkty, i ta atmosfera. - Nigdzie w stolicy nie czuję się tak, jak tu - mówi klientka z Mokotowa. - Wolę przyjechać tu, niż nawet taniej, w markecie kupić. Wiem, skąd są wędliny, marchewka z ziemi, ubrudzona taka, jajka od 15 lat kupuję od tej samej pani spod Radzymina. A i porozmawiać zawsze jest o czym. A w markecie co? Wózek, do wózka, w kolejkę do kasy, zapłacone i do widzenia. Człowiek anonimowy jest i anonimowe robi zakupy, byle szybciej i taniej. To nie dla mnie. Wolę tutaj - dodaje i pokazuje pomidory, które kupiła od Marszałków z Janowa pod Otwockiem. - Gwarantuję, takich malinowych pan nie jadł - dodaje. Tak się składa, że "Wiatrak" to mój ulubiony bazar, pierwsze źródło informacji, anegdot i przede wszystkim sprawdzonych produktów. Zaopatruję się tu od lat, znam sprzedawców z imienia, jednych lubię bardziej, innych mniej. Wiem, gdzie nie kupować jajek i dlaczego, wiem, gdzie są najlepsze arbuzy w stolicy. Nie sposób przedstawić wszystkich sprzedawców. To moja subiektywna selekcja tych najlepszych z "Wiatraka".
-
Zakończył się marsz 4 czerwca. Ogromna manifestacja w Warszawie
-
Mężczyzna dręczący sowy został zatrzymany w Warszawie
-
Idą po Koronę Wodospadów! Zespół z Polski chce zdobyć dziesięć najwyższych wodospadów na świecieMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Wojewoda o niższych stawkach za wywóz śmieci w Warszawie. ''To możliwe''
-
Nie żyje bohater słynnego powstańczego ślubu. Bolesław Biega miał 100 lat
- 19-letni Kacper z Otrębus odnaleziony. Rodzice poinformowali, że jest bezpieczny
- Sterta gruzu znika z Ursynowa? Nie tym razem. Słynne lapidarium zostaje
- Samolot LOT-u lecący z Wrocławia musiał odejść na drugi krąg. Bo na pasie stał "Qatarczyk"
- Zostawili dzieciom dziwną wiadomość i wyszli z domu. "Czerwony alarm"
- "Zamurowaliśmy w ścianie 178 jajek i 61 szczurów" Śledztwo prokuratury ws. ataków na deweloperów
-
"Świetny" żart kelnerów, tylko dlaczego klienci tej restauracji czują się poniżeni?
Pracownicu eleganckiej restauracji Milanovo zażartowali sobie klientów mówiąc, że nie muszą zapłacić rachunku. Jednak tuż przy drzwiach usłyszeli śmiech i wołanie kelnera: Halo! Żartowaliśmy! - To robienie z gości swojego lokalu idiotów - komentuje poszkodowany klient.
-
W Warszawie powstaje pierwszy bar ... z płatkami śniadaniowymi. Takimi jak z Pewexu!
W ofercie ma być 35 różnych rodzajów płatków, które są niedostępne w Polsce. Jutro otwarcie.
-
"Pałac kultury idealnie nadaje się do zjedzenia". Magda piecze warszawskie ciasteczka
Są mocno maślane, z dodatkiem wanilii i co najważniejsze ... w kształcie najbardziej rozpoznawalnego budynku w stolicy: Pałacu Kultury i Nauki. O odkrytej niedawno pasji do wypieków i o tym, dlaczego słodkościami promuje Warszawę - rozmawiamy z Magdą Liwosz, która zajmuje się pieczeniem warszawskich ciasteczek.
-
Uchodźcy poprowadzą w Warszawie knajpę podającą potrawy z państw objętych wojną
Już w lato na Placu Zabaw, tuż obok Centrum Nauki Kopernik, powstanie mobilna restauracja serwująca potrawy z regionów świata objętych konfliktami zbrojnymi. Współtworzący projekt uchodźcy i migranci przybliżą kulturę swoich państw.
-
Kultowa Qchnia, Bar Hami czy Smaki Wschodu? Oto najlepszy "Chińczyk" w Warszawie [RANKING]
QiQi Yang pochodzi z Pekinu. W Warszawie jest od około trzech miesięcy. Przed naszą wycieczką po warszawskich "Chińczykach" nie miała pojęcia o tym, jak wygląda warszawska scena azjatyckiej gastronomii. Co ją zszokowało, a co zasmakowało? Czy chiński kurczak z warzywami w wykonaniu stołecznym przypomina choć w jakimś stopniu danie w Chinach? I w końcu, w którym Chińczyku to danie okazało się najlepsze?
-
Są już pierwsze truskawki! Wiemy, skąd pochodzą. "Wielkie, dorodne, pachnące, w smaku... nijakie"
Zaczęło się! Wysypało truskawkami na warszawskich straganach, bazarach i w warzywniakach. I chociaż rozpiętość cen jest ogromna, bo od 5 zł na Hali Mirowskiej za hiszpańskie, nawet do 12 zł przy Rondzie Wiatraczna za greckie, to prócz miejsca pochodzenia niewiele się różnią. Wyglądają imponująco, są twarde, zbite, idealnie równe i błyszczące. Ale ten smak, wybaczcie, nawet nie przypomina naszych czerwcowych truskawek.
-
Restaurant Week Warszawa - ostatni weekend przed nami! Gdzie warto zarezerwować stolik? [WOLNE TERMINY]
Ostatni weekend Restaurant Week przed nami. Postanowiliśmy wybrać najciekawsze naszym zdaniem miejsca miejsca, gdzie jeszcze zjemy posiłek w promocyjnej cenie 39 zł. Najciekawsze lokale, najciekawsze menu. Oto one!
-
Zielony MDM. Na placu Konstytucji otwarto bazarek. Ma być tanio i lokalnie
Bazarek ze świeżymi warzywami, owocami i kwiatami będzie działać w tym miejscu dwa razy w tygodniu. Pojawią się rolnicy i lokalni producenci, nie powinno zabraknąć zdrowej żywności. Jak zapowiadają organizatorzy ceny mają być niewygórowane.
-
Antrykot, grillowany pstrąg i... Warszawscy szefowie kuchni zdradzają przepisy na swoje ulubione domowe danie [5 PRZEPISÓW]
Co jedzą najsłynniejsi warszawscy szefowie kuchni, gdy po wielu godzinach pracy w restauracji wracają do swoich domów? W drugiej części przepisy na swoje ulubione i wyjątkowo proste w przygotowaniu dania przedstawia Marcin Przybysz, Paweł Oszczyk, Martin Gimenez Castro, Jacek Grochowina oraz Luiza Trisno.
-
Pyszne jedzenie nocą? Odwiedź Night Food Market
Lubisz jeść bez względu na porę dnia? Night Food Market to uczta dla nocnych smakoszy. Trwające do 2 nocy targi kulinarne odbędą się w Sztukach & Sztuczkach.