Zupa pho. Gdzie zjesz najlepszą w Warszawie? [PRZEWODNIK]

Podobno najlepszą zupę pho w Warszawie można zjeść pod Warszawą. Już się pewnie domyślacie gdzie - w Wólce Kosowskiej. Aż tak daleko nie dojechaliśmy. Skupiliśmy się na zupie pho w centrum miasta, tam bowiem znajdują się najwyżej oceniane przez warszawiaków (i Wietnamczyków) lokale wietnamskie. Odwiedziliśmy również Centrum Handlowe Marywilska - i to była słuszna decyzja. Dlaczego? Zobaczcie sami.
Najlepsze Pho w Warszawie Najlepsze Pho w Warszawie metrowarszawa.pl

Zupa pho, czyli po prostu - pho

Spodobało ci się? Polub nas

Jakie powinno być tradycyjne pho?

Głównym i koniecznym składnikiem dania jest wywar wołowy oraz makaron ryżowy (pho tradycyjne to pho bo, czyli właśnie wołowe). Wywar powinien być gotowany kilka godzin głównie na kościach rurkowych ze szpikiem. Jak twierdzi Bitos, rodowity Wietnamczyk od razu wyczuje, czy wywar jest wołowy czy np. drobiowy albo mieszany, co jego zdaniem zdarza się w (kiepskich) knajpach dość często. Kucharzom wygodniej jest bowiem przygotować wywar, który będą mogli wykorzystywać do różnych dań, nie tylko jednego pho. Polak i tak nie wyczuje. Ale to, zdaniem Bitosa, zbrodnia kulinarna!

Co dalej?

Więc tak - pierwotnie z mięs podawano wyłącznie gotowaną wołowinę, dopiero później powstały wariacje z surową/parzoną czy smażoną, a nawet z kurczakiem czy innymi dodatkami (wszystko jednak - cały czas na wywarze wołowym). Bitos zaznacza, że standardem jest w Wietnamie zamawianie pho mieszanego - i tak zazwyczaj robi nasz ekspert. Niestety, nie wszędzie udało nam się zamówić takie danie.

Z czasem jak mówi Bitos, powstały nawet - wyłącznie na potrzeby zachodniego rynku - takie wariacje jak pho z tofu, z rybą czy wegańskie. Osobiście Bitos w życiu by do menu takich wymysłów nie wstawił.

My, podróżując po warszawskich knajpach w poszukiwaniu najlepszego pho, degustowaliśmy tradycyjną wersję dania, zmienialiśmy czasem rodzaj przyrządzenia mięsa wołowego.

Jak mówi Bitos, istnieją setki wariacji pho zarówno pod względem wywaru, jak i dodatków, ale najbardziej charakterystyczny podział to północ vs południe. Wywar na północy jest ogólnie "uboższy" w przyprawy (zazwyczaj nie używa się niczego oprócz dymki i kolendry, a na stołach leży tylko świeże chili (lub pasta a la sambal), oraz ocet z marynowanym czosnkiem). Im bardziej na południe, tym wywar staje się słodszy i zaczyna się do niego dodawać większą ilość przypraw, jak anyż gwiazdkowy, czarny kardamon, goździki, ziarna kolendry, cynamon (laska), czy trzcinę cukrową (zamiast cukru). Na południu preferuje się ponadto węższy i cieńszy makaron.

Jak podsumowuje Bitos, pho to najbardziej rozpoznawalna potrawa narodowa Wietnamu (na równi z sajgonkami). Jednak największym fenomenem tej potrawy jest fakt, że nadaje się absolutnie na każdą porę dnia czy roku. Czy to śniadanie, obiad, kolacja czy lunch, czy też poimprezowy poranek na kacu - pho jest zawsze idealne do wsiąknięcia - mówi Bitos.

Ale dość gadania - przejdźmy do rzeczy najważniejszych - gdzie zjedliśmy to najlepsze pho w Warszawie?

Za kilka chwil się dowiecie, wcześniej jednak opowiemy wam, gdzie to pho nie było do końca takie, jak być powinno (a wg wielu tam jest właśnie przepyszne). Nasze odkrycia mogą was zaskoczyć.

Najlepsze Pho w Warszawie Najlepsze Pho w Warszawie metrowarszawa.pl

Du-za Mi-Ha

Jedno z najsłabszych pho zjedliśmy (niestety) w Du-zej Mi-sie na ul. Widok 16 (podobna najlepsza Du-za Mi-ha w mieście). Uznaliśmy, że powinniśmy zajrzeć do tej w błyskawicznym tempie rozwijającej się sieciówki. Zobaczcie na filmie, co powiedział Bitos o pho.

Zupa pho Warszawametrowarszawa.pl

Zamówiliśmy pho z mięsem wołowym gotowanym (z mieszanym nie podają). Wywar był bardzo klarowny, zupa podana została w sposób estetyczny.

Był ciepły, letni dzień. Siedzieliśmy sobie z Bitosem i Zosią z portalu Zomato.pl (który pomógł nam w przygotowaniu całej wyprawy) w ogródku, licząc na to, że za chwilę zjemy naprawdę smaczną pho (mimo że z sieciówki). Niestety, pho nas zawiodła. Dlaczego?

Zupa Pho w Warszawiemetrowarszawa.pl

Zdaniem Bitosa wywar nie był gotowany na wołowinie, ale na kurze. Nie wyczuł w nim żadnego smaku wołowiny. To uznał za największy minus dania. Ponadto, do zupy dodano kiełki (czego zdaniem Bitosa robić się nie powinno) i zaledwie kilka listków kolendry.

Dodaliśmy dużo chilli, żeby zabić smak pho w Du-zej Mi-sie. To mało przyjemne doświadczenie Bitos ocenił na 1,5/5...

Cena - z wołowiną gotowaną 13 zł, ze smażoną 15 zł.

Najlepsze Pho w Warszawie Najlepsze Pho w Warszawie metrowarszawa.pl

Bonjour Vietnam

Niewiele lepsze (zdaniem Bitosa, choć mi nie smakowało wcale) pho zjedliśmy w Bonjour Vietnam na Chmielnej 16, gdzie jak twierdzi Bitos, można zjeść za to całkiem smaczne kanapki wietnamskie.

Zupa pho Warszawametrowarszawa.pl

W pho w "Vietnamie" zaskoczyło nas przede wszystkim mięso - było praktycznie niemożliwe do przegryzienia, gumiaste i po przełknięciu stawało w gardle. Bitos zdradził, w czym tkwi problem - mięso było źle pokrojone - wzdłuż włókien, co powodowało, że stawało się tak trudne do pogryzienia. Wywar również okazał się dość słaby - zdaniem Bitosa, podobnie jak w przypadku Du-zej Mi-chy, przygotowany został na kurze.

Bitos ocenił pho w Bonjour Vietnam na 1,5/5.

Zobaczcie pho z Bonjour Vietnam na filmie.

Cena - 12 zł (mała), 15 zł (duża)

Najlepsze Pho w Warszawie Najlepsze Pho w Warszawie metrowarszawa.pl

Toan Pho

Kolejne rozczarowanie, równie bolesne co w Du-zej Mi-sie, przeżyliśmy w przeniesionym ze Stadionu X-lecia na Chmielną 5/4 Toan Pho.

Najlepsza zupa pho w Warszawiemetrowarszawa.pl

Za czasów "stadionowych" było to prawdopodobnie najlepsze pho w Warszawie. Niestety, od likwidacji Stadionu, z roku na rok zaczęło być coraz gorzej.

Pho w Toan w moim odczuciu wyglądało na najbardziej "domowe" - wywar nie był specjalnie klarowny, kawałki mięsa nie były "czyste" i gładkie, nie pozbawiono ich tłuszczyku. Dla mnie psuło to całą przyjemność jedzenia. Bitos nie uznał jednak mięsa za jakościowo słabe. Za takie uznał coś zgoła innego.

Najlepsza zupa pho w Warszawiemetrowarszawa.pl

Oczywiście wywar - podobnie jak w przypadku Du-zej Mi-hy i Bonjour Vietnam - okazał się drobiowy. Cena również nie zachwycała, podobnie jak miejsce - zdecydowanie należy do tych mniej przytulnych, więc ostatecznie Bitos ocenił Toan Pho na 2/5.

Cena - 15 zł.

Najlepsza zupa pho w Warszawie Najlepsza zupa pho w Warszawie metrowarszawa.pl

Pho Ha Noi

Zbliżamy się powoli do tego, czym pho być powinno.

Całkiem zasmakowało nam to, które zjedliśmy w Pho Ha Noi na ul. Koszykowej 30. Lokal to typowy bar wietnamski, żadna hipsterka, a już na pewno nie luksus. Ale tam nas to nie raziło.

Najlepsza zupa pho w Warszawiemetrowarszawa.pl

Poprosiliśmy o pho z mięsem mieszanym. Pani przyjmująca zamówienie dopytała kucharza, czy jest możliwość otrzymania takiego dania. Ku naszej uciesze - kucharz nie zaprotestował.

Mięso bardzo nam smakowało, choć wiadomo - każdy woli inne - jedni delikatniejsze gotowane, inni bardziej suche - parzone, jeszcze inni - smażone.

Najlepsza zupa pho w Warszawie

metrowarszawa.pl

Wywar w Ha Noi okazał się bardziej rosołowy niż w innych miejscach. Przyprawy były wyczuwalne, ale bardzo delikatnie. Wołowina - miękka i aromatyczna. Niestety, znów dodano kiełki. Ale ogólne wrażenia - pozytywne.

Bitos ocenił pho na 3/5.

Cena: zupa pho z wołowiną gotowaną - 12 zł, z parzoną - 14 zł, ze smażoną - 15 zł. Nie ma małych porcji.

Najlepsza zupa pho w Warszawie Najlepsza zupa pho w Warszawie metrowarszawa.pl

Oh My Pho

I teraz - ścisła czołówka. Naszym zdaniem na trzecie miejsce zasłużyło pho w całkiem młodym lokalu na Wilczej - Oh My Pho. Degustowaliśmy tam dwa rodzaje pho - z północy i z południa. Rzeczywiście pho z południa było o wiele bardziej wysmakowane, słodsze i tym samym - mi osobiście smakowało bardziej.

Najlepsze pho w Warszawiemetrowarszawa.pl

Bitos bardzo pochwalił mięso - było bardzo miękkie i smaczne. Wywar - jak najbardziej wołowy. Jedyny minus - znów dodano do zupy kiełki, które zdaniem Bitosa zabijają smak wywaru. Ale lokal przyjemny, na jednej z fajniejszych ulic w stolicy, miła obsługa, klimatyzacja. Wszystko razem sprawiło, że zupa została oceniona 3,5/5. Polecamy!

Najlepsze pho w Warszawiemetrowarszawa.pl

Cena - 11 zł (mała), 15 zł (duża)

Najlepsze pho w Warszawie Najlepsze pho w Warszawie metrowarszawa.pl

Wawpho

Jeszcze tylko dwa miejsca...

Na srebrny medal naszym zdaniem zasłużyło nowe miejsce na mapie Warszawy - wcześniej Pho 14, teraz Wawpho na Noakowskiego 4. Zupka - bardzo fajnie podana, w ładnej białej miseczce, lokal niezwykle przyjemny, kolorowy, jasny. Duży plus za wystrój.

Zupa Pho w Warszawiemetrowarszawa.pl

A zupa - bardzo smaczna, klarowna, delikatna. Oczywiście dla mnie - za mało słona, ale zdaniem Bitosa - wystarczająco. Dla testu - Bitos poprosił kucharzy o dodanie do pho szczypty mieszanki ziół z glutaminianem sodu. Zupka od razu zmieniła smak - dla amatora takiego jak ja - oczywiście na lepszy. Zdaniem Bitosa - jeżeli wyczuwalny jest za bardzo glutaminian sodu w zupie, kucharz albo stara się ukryć niedociągnięcia wywaru albo chce "podlizać się" gościom i zrobić danie niezwykle (sztucznie) wysmakowane. W obu przypadkach - duży minus.

Zupa Pho w Warszawiemetrowarszawa.pl

Ale, jak podkreślił Bitos, dodawanie odrobiny glutaminianu sodu nie jest postrzegane negatywnie. Ważne jest oczywiście, aby smak brał się również z samego wywaru oraz mięsa. I tu ważny już jest sposób gotowania oraz jakość mięsa.

Doświadczenie w Wawpho Bitos ocenił na 4/5. Duży plus za cenę!

Cena: z gotowaną wołowiną 10 zł (mała), 15 zł (duża), ze smażoną i parzoną 13 zł (mała), 15 zł (duża)

Najlepsza zupa pho w Warszawie Najlepsza zupa pho w Warszawie metrowarszawa.pl

Nam Sajgon

Spodobało ci się? Polub nas

 

Bezdyskusyjnie pierwsze miejsce w naszym rankingu zajmuje zupa pho podawana w Nam Sajgon w Centrum Marywilska na Białołęce.

Zupa pho w Warszawiemetrowarszawa.pl

Zupa pho w Warszawiemetrowarszawa.pl

Wymaga poświęcenia, aby wybrać się tam wyłącznie w celu skonsumowania jednej zupy. Ale będąc już w centrum, można przy okazji załatwić jeszcze kilka innych rzeczy - zrobić chociażby porządne zakupy. My pojechaliśmy jednak w konkretnym celu - sprawdzić, czy to właśnie tam zjemy najlepszą zupę pho w Warszawie. Nie pomyliliśmy się.

Zupa pho w Warszawiemetrowarszawa.pl

Nam Sajgon znajduje się w jednej z alejek w części gastronomicznej centrum. W niedzielę o godzinie 13 były tam po prostu tłumy. Udało nam się na szczęście znaleźć stolik. Na pho czekaliśmy kilka minut. Werdykt? Po prostu pyszna - wywar esencjonalny, wołowy, z dużą ilością przypraw. Kucharze w Nam Sajgon, jak poinformował nas Bitos, pochodzą z południa, stąd zupa pho ma tam słodszy posmak. Dla Bitosa - to minus, dla mnie - duży plus. Mięso również pyszne - wysokiej jakości, przyprawiane dymką i ziołami. I nie było kiełków w zupie!

Ocena eksperta - 4,5/5.

Cena - z wołowiną gotowaną 11 zł, ze smażoną 13 zł.

Jak widzicie, nie znaleźliśmy jeszcze zupy pho, którą ocenilibyśmy na 5 punktów. Może wy wiecie, gdzie taką można zjeść? Czekamy na wasze opinie!

Bitos, nasz ekspert od zupy pho, przyjechał do Polski w 1989 roku. W Warszawie skończył podstawówkę i liceum, po czym udał się na studia do Kalifornii. Tam zakochał się w kuchni meksykańskiej i koreańskiej. Studia dokończył w Wielkiej Brytanii i może się poszczycić tytułem magistra Zarządzania Organizacjami Międzynarodowymi.

Bitos od małego w jakiś sposób związany był z branżą kulinarną. Swoją pierwszą przygodę z klasycznym barem wietnamskim przeżył w wieku 12 lat na starym bazarze Szembeka. Od tamtej pory co roku pracował w gastronomii, przede wszystkim u znajomych i rodziny.

Jeśli chodzi o gotowanie - jest samoukiem. Często gościnnie gotuje u znajomych w knajpach, food truckach czy na targach. Ostatnio nawiązał współpracę z kilkoma znajomymi i zaczął organizować kursy gotowania. Więcej na temat przykładowego kursu znajdziecie TUTAJ.

Więcej o: