żytnia

Więcej o:

żytnia

  • Jak zrobić chleb bez żyta

    Mąka żytnia drożeje, bo brakuje jej na rynku. Od sierpnia 2004 do dziś zdrożała o mniej więcej 40 proc., z czego o 25 proc. zdrożała w drugiej połowie stycznia. Tak gwałtownego skoku cen nie pamiętają najstarsi piekarze, nigdy też mąka żytnia nie była droższa od pszennej. Dziś za kilogram mąki

  • Chleb zdrożeje po feriach

    Ponad 80 proc. pieczywa zjadanego przez Polaków to chleb pszenno-żytni. Najbardziej popularny, tzw. baltonowski, powinien zawierać 40 proc. mąki żytniej i 60 proc. pszennej. Kilka dni temu pisaliśmy, że mąka żytnia bije rekordy cenowe - tylko w styczniu zdrożała o 25 proc. Doszło do zjawiska

  • Resztka Polmosów w kolejce do prywatyzacji

    najwięcej spekuluje się o Polmosie z Bielska-Białej. W grupie niesprywatyzowanych firm pod względem przychodów (271 mln zł w 2004 r.) ustępuje tylko zakładowi z Józefowa. Ma kilkuprocentowy udział w rynku. Jego największym skarbem są marki: czysta Ekstra Żytnia i Advocaat. Popularny jest też Złoty Kłos

  • Do lutego pieczywo podrożeje o 20 proc.

    pieczywo z mąki żytniej. Po raz pierwszy w swojej historii żyto jest droższe od pszenicy. Do tego, ponieważ Unia zrezygnowała z interwencyjnych wykupów żyta, rolnicy przestali je produkować. Skutek jest taki, że mąkę żytnią w pieczywie żytnim piekarze zaczęli zastępować płatkami ziemniaczanymi. Niestety