Cykl warsztatów “Kuchnia na szpilkach” łączy ze sobą tradycyjne warsztaty gotowania z rozmową z ekspertem.
Tym razem głównym tematem spotkania było piękno. Zuzanna Wachowiak - jedna
z projektantek Bizuu rozmawiała z uczestniczkami na temat tego, skąd czerpać inspiracje, czy piękno ma jedną definicję, jak powstają kolekcje projektantów mody i czy trendy w ogóle są ważne.
Cristina Catese, gospodyni wydarzenia - na co dzień gotująca w Akademii Kulinarnej Whirlpool, przygotowywała wraz z uczestniczkami dania w duchu fine dining. Te małe kulinarne dzieła sztuki można było sfotografować pod okiem eksperta SONY, który udzielał porad dotyczących fotogafii (nie tylko kulinarnej) i uczył uczestniczki, jak wydobyć piękne detale patrząc na nie przez oko obiektywu.
A oto, co dziewczyny gotowały podczas warsztatów. Zobaczcie zdjęcia, przeczytajcie przepisy i do dzieła!
Ryż czerwony z curry i cukinią
Składniki:
250 g ryżu czerwonego
6 cukinii średniej wielkości
1 cebula
350 g białej fasolki cannelloni – ugotowanej
Curry w proszku
Sól
Oliwa z oliwek extra vergine
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania ryżu. W międzyczasie oczyszczamy i kroimy cukinię. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, na której przysmażamy poszatkowaną cebulę i cukinię.
Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy curry. Smażymy całość przez około 15 minut. Gdy ryż jest gotowy, przekładamy go na patelnię z cebulą i cukinią i całość smażymy przez około 5 minut. Ugotowaną fasolkę miksujemy z odrobiną wody z gotowania na gładką masę, dodajemy oliwę i pieprz.
Na talerz nakładamy krem z fasolki, a na wierzch układamy przygotowany ryż.
Millefoglie
Składniki:
2 rolki ciasta francuskiego
odrobina masła
odrobina cukru
Na krem:
100 g posiekanych orzechów
150 g śmietany kremówki
500 ml mleka
4 żółtka
140 g cukru
50 g mąki
Lukier do serwowania
Sposób przygotowania:
Rolki cista francuskiego kroimy na 4 części. Każdą smarujemy masłem i dajemy
odrobinę cukru.
Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut. Po tym
czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
W między czasie przygotowujemy krem. Ubijamy jajka z cukrem (na parze). Śmietankę ubijamy i dodajemy do jajek, gdy ostygną. Następnie przekładamy do
masy posiekane orzechy.
Możemy przygotować drugi krem dodając do niego kakao. Ciasto francuskie przekładamy gotowym kremem.
Kolejne warsztaty już za tydzień. Kierowane wyłącznie do kobiet, które tym razem
będą miały okazję spotkać się z ekspertem - dr Ewą Jarczewską Gerc. Rozmowy będą
toczyły się wokół tego jak być efektywnym w działaniu i dążeniu do wewnętrznej równowagi. Nie zabraknie tematów związanych z jedzeniem, jednym z zagadnień będzie comfort food, dowiecie się też, jaki wpływ ma jedzenie na samopoczucie, motywację oraz emocje. Zapisy TUTAJ.