O zakończeniu postępowania poinformowała Joanna Narożniak, rzeczniczka prasowa Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Warszawie.
– Do 9 lipca zgłoszono 162 przypadki zachorowań o etiologii samonellozowej. Liczbę osób narażonych oceniono na 7000, tyle wynosiła liczba sprzedanych porcji ciast – mówi rzeczniczka.
Spośród wszystkich chorych do szpitala trafiło 49 osób, w tym sześcioro dzieci. Wśród zakażonych było również 22 pracowników sieci kawiarni.
Najwięcej zachorowań było z terenu Warszawy. Pojedyncze przypadki odnotowano w Krakowie, Wrocławiu, Ożarowie Mazowieckim i Legionowie.
Do pierwszych zachorowań doszło na początku czerwca. Okazało się, że bakteria salmonelli była obecna w trzech rodzajach ciast: chałwowym, torcie bezowym oraz w cieście tzw. „zielony mech”.
Podczas kontroli w zakładzie produkującym ciasta wykryto uchybienia w przechowywaniu składników. Podobnie jak w poszczególnych kawiarniach sieci Green Caffe Nero, gdzie ciasta były przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze.
Przedstawiciele sieci kawiarni już w trakcie kontroli sanepidu na bieżąco dokonywali zmian sposobu przechowywania ciast.
Dokumentację z postępowania kontrolnego sanepidu przekazano do żoliborskiej prokuratury. Śledcze prowadzą śledztwo w sprawie zatruć.
Jesteś jedną z poszkodowanych osób i otrzymałeś już rekompensatę od Green Caffe nero? Napisz do nas na listy_do_metrowarszawa@agora.pl lub w wiadomości prywatnej na Facebooku.