Studenci Politechniki Warszawskiej stworzyli automat do kebabów. "To przerosło nasze oczekiwania"
Politechnika Warszawska może pochwalić się wynalazkiem, który niechybnie zakończy problem głodu wśród studentów. Kilka dni temu stanął tam bowiem automat, w którym można kupić świeżego, gorącego kebaba.
- Pomysł pojawił się dwa lata temu w tym samym miejscu, gdzie teraz stoi maszyna - mówi Szymon Skrzypiec, który koordynuje projekt Kebs&GO! - Sam studiowałem na Wydziale Samochodów i Maszyn Roboczych, doskonale wiem, jakie potrzeby mają studenci. A od tego zaczyna się cały biznes - dodaje w rozmowie z Metrowarszawa.pl.
"To przerosło nasze oczekiwania"
Wszystko zaczęło się od wieczornego siedzenia na wydziale w większej grupie. Bufet - nieczynny. Wybierano zatem delegata, który miał udać się po pożywienie. Niestety przybywało zwykle już zimne. Wtedy zaświtała idea. Automat z ciepłym, tanim i smacznym jedzeniem. - Padło na kebab, który jest bezsprzecznie najpopularniejszym posiłkiem dla studentów - mówi Skrzypiec.
Prace projektowe zajęły dwa lata, były finansowane wyłącznie ze środków własnych. - Spodziewaliśmy się zainteresowania, ale to przerosło nasze oczekiwania - przyznaje pomysłodawca. Automat stanął niedawno w budynku Politechniki i... teraz pracuje bez przerwy. - Ciągle ktoś kupuje. My też się na tym uczymy, pytamy o opinie, sugestie, co poprawić. Zależy nam, żeby produkt był dobry - podkreśla.
Wersja wegańska to kwestia czasu
Jak działa automat? Kebaby są dwa razy dziennie przygotowywane w stacjonarnej restauracji. W urządzeniu są przechowywane w warunkach chłodniczych, a w momencie zakupu specjalnie opracowany system grzania sprawia, że klient dostaje kebaba "gorącego i chrupiącego". - Jak prosto z grilla - mówi Skrzypiec. - To produkt najwyższej jakości, nie jak zwykłe kanapki na stacji benzynowej - zastrzega koordynator.
Na razie dostępne są cztery konfiguracje produktu. Mamy do wyboru dwa rodzaje mięsa (wołowe i drobiowe), a także dwa rodzaje sosów (łagodny i mieszany z dodatkiem ostrego). Są też surówki, no i oczywiście pita. Jak dodaje Skrzypiec, wersja wegańska to tylko kwestia czasu. Kanapka kosztuje 10 zł.
"Chcemy iść dużo dalej"
Kebab z automatu to novum w skali świata. - Jest to zupełny start, jeśli chodzi o ten typ produktu, niezagospodarowany teren - mówi pomysłodawca. Dodaje, że znane są na świecie automaty choćby z pizzą, ale nie podbiły rynku. Dlaczego? - Pizzę wolimy jeść w restauracji ze znajomymi. A kebab? Chwytamy w rękę i możemy go sobie spożyć, idąc. Studenci nie mają zbyt dużo czasu - dodaje Skrzypiec.
- To początek. Chcemy iść dużo dalej - wyjawia. Jak dodaje, pojawia się mnóstwo ofert, także z innych uczelni. Zgłaszają się też firmy zainteresowane kupnem maszyny. Podstawowy problem to jednak pieniądze. - Nikt nie dołożył złotówki do tego projektu. Żeby ruszyć z seryjną produkcją urządzeń, potrzebny jest zastrzyk finansowy - przyznaje Skrzypiec. I dodaje, że obecnie prowadzone są negocjacje. - Największe firmy zaczynają się nami interesować. To dopiero początek - powtarza.
-
Policja zatrzymała podejrzanego o zabójstwo właściciela warzywniaka w Ząbkach. Chciał uciec do Norwegii
-
Warszawski smog. Mimo fatalnej jakości powietrza, alert RCB milczy. Mieszkańcy nie wiedzą o zakazach
-
Ognisko wścieklizny pod Warszawą. Obszar zagrożenia m.in. w Wawrze i Wesołej. Wydano rozporządzenie
-
70-latek zwrócił uwagę klientowi sklepu na brak maseczki. Mężczyzna uderzył seniora pięścią w twarz
-
Duża impreza w pubie w centrum Warszawy mimo zakazu. Tłumy ludzi na parkiecie, wezwano policję [WIDEO]
- Media: Na terenie warszawskiego getta odnaleziono ukryty bunkier. Zawiadomiono policję
- Część Warszawy bez ogrzewania. Kolejna awaria ciepłownicza
- Warszawa. Raperowi skonfiskowano marihuanę, po dwóch miesiącach ją odzyskał. "Odpowiednie stężenie THC"
- Strajk Kobiet wraca z protestami, najbliższy w środę. "Funkcjonariusze PiS wychodzą na głupków"
- Awarie ciepłownicze w Warszawie. Bez ciepła w sumie ponad 100 budynków, w tym szpitale