Co najchętniej jadają latem warszawiacy? Oto trendy jedzeniowe tego sezonu

Jaki jest najmodniejszy trend jedzeniowy tego lata w stolicy? Mieszkańcy Warszawy stawiają na lekką i smaczną kuchnię hawajską. Na świecie rozsmakowują się zaś w łososiu, jarmużu i... sałatce Colesław.

Mieszkańcy stolicy pokochali Poke Bowl. To potrawa, której oryginalna wersja wywodzi się z kuchni hawajskiej. Danie jest połączeniem surowej ryby, ryżu i warzyw. Lekkie, smaczne i i zdrowe.

Warszawiacy wybierają hawajskie Poke

Jak przekonują szefowe kuchni Raj w Niebie, sekret Poke tkwi w nieoczywistym zestawieniu temperatur składników.  

- Nasi goście pokochali Poke i jego wariacje, bo łączy smaki, które w naszych kręgach kulturowych są niespotykane. Na przykład: ciepły ryż, grillowane krewetki z mango, awokado, kokosem, a do tego sałatka z glonów wakame. Takie danie cudownie poprawia humor i pozwala przenieść się na słoneczne Hawaje, bez względu na to, czy próbujemy go w restauracji, czy zamawiamy z dostawą do domu - mówią Katya Czarnecka i Justyna Siesicka.

W stolicy zamówimy to danie również w wersji na słodko. Znajdziemy je m.in. w Frankie's na Nowym Świecie, w Vegelabb czy SHOKU.

A co najchętniej jedzą na świecie?

Latem zdecydowanie częściej sięgamy po lekkie i zdrowe potrawy. Odstawiamy mięso i makarony zamiast tego sięgając po ryby z warzywami.

Najczęściej zamawiamy łososia, jarmuż i... sałatkę Colesław. Chętnie wybieramy też sałatkę grecką, z kurczakiem i ziemniaczaną. Lubimy kapustę Pak Choi, sałatkę z tuńczykiem i grillowane warzywa. Dania te popijamy wodą kokosową.

Zestawienie wakacyjnych trendów jedzeniowych przygotował UberEats. Powstało na podstawie zamówień składanych przez użytkowników aplikacji na całym świecie.

Trump roztacza wizję podboju kosmosu. Spójrzcie tylko na minę tego astronauty