Mieszkańcy stolicy pokochali Poke Bowl. To potrawa, której oryginalna wersja wywodzi się z kuchni hawajskiej. Danie jest połączeniem surowej ryby, ryżu i warzyw. Lekkie, smaczne i i zdrowe.
Jak przekonują szefowe kuchni Raj w Niebie, sekret Poke tkwi w nieoczywistym zestawieniu temperatur składników.
- Nasi goście pokochali Poke i jego wariacje, bo łączy smaki, które w naszych kręgach kulturowych są niespotykane. Na przykład: ciepły ryż, grillowane krewetki z mango, awokado, kokosem, a do tego sałatka z glonów wakame. Takie danie cudownie poprawia humor i pozwala przenieść się na słoneczne Hawaje, bez względu na to, czy próbujemy go w restauracji, czy zamawiamy z dostawą do domu - mówią Katya Czarnecka i Justyna Siesicka.
W stolicy zamówimy to danie również w wersji na słodko. Znajdziemy je m.in. w Frankie's na Nowym Świecie, w Vegelabb czy SHOKU.
Latem zdecydowanie częściej sięgamy po lekkie i zdrowe potrawy. Odstawiamy mięso i makarony zamiast tego sięgając po ryby z warzywami.
Najczęściej zamawiamy łososia, jarmuż i... sałatkę Colesław. Chętnie wybieramy też sałatkę grecką, z kurczakiem i ziemniaczaną. Lubimy kapustę Pak Choi, sałatkę z tuńczykiem i grillowane warzywa. Dania te popijamy wodą kokosową.
Zestawienie wakacyjnych trendów jedzeniowych przygotował UberEats. Powstało na podstawie zamówień składanych przez użytkowników aplikacji na całym świecie.