Ukazał się nowy przewodnik Michelin! Dwie warszawskie restauracje utrzymały gwiazdki

Właśnie ukazał się nowy Czerwony Przewodnik Michelin. W tym roku żadna nowa polska restauracja nie została nagrodzona gwiazdką. Warszawskim lokalom Atelier Amaro i Senses udało się gwiazdki utrzymać.

Gwiazdka Michelin, która niezmiennie od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej, stanowi marzenie szefów kuchni i właścicieli restauracji. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin.

W poniedziałkowy wieczór w Brukseli odbyła się uroczysta premiera najnowszego wydania przewodnika „Michelin Guide Main Cities of Europe 2016”, w którym opisywane są restauracje z największych europejskich miast - w tym z Krakowa oraz Warszawy.

Atelier Amaro z jedną gwiazdką - sukces?

Kilka miesięcy temu spekulowaliśmy, która warszawska restauracja ma szansę na gwiazdkę w 2017 roku. Pojawiło się kilka typów - wśród nich Brasserie Warszawska czy Nolita oraz restauracja Belvedere w Łazienkach Królewskich. Żadnej nowej restauracji nie udało się gwiazdki zdobyć. 

Atelier Amaro, pierwszej w historii polskiej restauracji, która została uhonorowana gwiazdką Michelin, udało się gwiazdkę utrzymać (od 2013 roku). Czy to sukces? I tak, i nie. Gwiazdkę zawsze można stracić. Z drugiej strony, wielu ekspertów ze świata kulinarnego twierdzi, że Atelier Amaro zasługuje na więcej niż jedną gwiazdkę.

Restauracja Senses

Drugą restauracją, która utrzymała gwiazdkę Michelin, jest restauracja Senses. Ta swoją pierwszą gwiazdkę otrzymała w roku ubiegłym. Szefem kuchni tego lokalu przy Bielańskiej w Warszawie, jest Włoch - Andrea Camastra.

Żeby zjeść kolację w jednej z "gwiazdkowych" restauracji, trzeba zarezerwować stolik przynajmniej kilka tygodni wcześniej (w tych najbardziej obleganych terminach, jak piątek i sobota). Mimo że za wieczór w Atelier Amaro czy Senses trzeba zapłacić nawet kilkaset złotych (za osobę), restauracje nie narzekają na brak klienteli.

Kieliszki na Próżnej

W tegorocznym przewodniku pojawiła się restauracja Kieliszki na Próżnej, gdzie szefem kuchni jest Mateusz Karkoszka (symbol Bib Gourmand). Oprócz niej symbolem Bib Gourmand wyróżniono Butchery and Wine oraz Brasserie Warszawską.

Właścicielami obu lokali jest Daniel Pawełek, prywatnie związany z Beatą Gawędą, która prowadzi z kolei nagrodzone Kieliszki na Próżnej (oraz drugi lokal Kieliszki na Hożej). 

Symbole przewodnika

W tym roku inspektorzy Michelin ocenili restauracje w 44 miastach z 20 krajów europejskich. 3 Gwiazdki Michelin ma obecnie 20 europejskich restauracji, 91 lokali ma 2 Gwiazdki, a 386 restauracji 1 Gwiazdkę. W tym roku Inspektorzy przyznali europejskim restauracjom 51 nowych gwiazdek.

Inspektorzy przyznają restauracjom symbol gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek), symbol sztućców (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców),
- Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie - restaurację z rewelacyjną kuchnią, wartą odwiedzenia, a trzy - restauracje, które z powodu swojej kuchni są warte specjalnej podróży.

Czerwony Kulinarny Przewodnik Michelin ukazuje się od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie - stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji.

Autorami rekomendacji publikowanych na łamach przewodnika są inspektorzy składający w wybranych lokalach anonimowe wizyty. Decyzję o tym, czy restauracja otrzyma gwiazdkę (lub straci) podejmuje nawet kilku inspektorów. 

Hala Koszyki gotowa i robi ogromne wrażenie! Dyrektor Hali pokazał nam wnętrza

Więcej o: