Jak piszą przedstawiciele dewelopera, wzorem dla konceptu Hali Koszyki były europejskie hale targowo-restauracyjne jak Foodhallen w Amsterdamie, Mathallen w Oslo, San Lorenzo we Florencji czy Mercado da Ribeira w Lizbonie.
- Zarówno tam, jak i w Koszykach każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki bogatemu zapleczu kulinarnemu, Hala będzie doskonałym miejscem na poranną kawę, niezobowiązujący popołudniowy lunch, spotkanie ze znajomymi, elegancką kolację czy relaksującą lampkę Prosecco w barze otwartym do późnych godzin wieczornych. Dodatkową zaletą Hali są miejsca w przestrzeni wspólnej pozwalające skorzystać z bogatej oferty gastronomicznej w przypadku licznej grupy znajomych czy rodziny – czytamy w informacji prasowej.
Hala Koszyki to również pierwsze miejsce w Polsce, gdzie pod jednym dachem znajdzie się aż 18 lokali gastronomicznych serwujących zarówno dania z najdalszych zakątków
świata, jak i lokalne specjały. Jakie będą to lokale? To m.in dwie nowe restauracje Mateusza Gesslera, Heritage Shop&Wine z włoskimi delikatesami czy TukTuk z kuchnią tajską. Pełną listę znajdziecie w naszym artykule.
Hala Targowa „Koszyki" inaczej zwana „Bazarem Ludowym" – została wzniesiona w latach 1906-1908 przy ul. Koszykowej w Warszawie na terenie ówczesnego folwarku Koszyki. W kolejnych latach Hala kontynuowała rolę miejskiego targowiska, niezwykle nowoczesnego jak na swoje czasy. Dziś Hala znów wyprzedza swoją epokę i stanowi pierwowzór obiektu, w którym pod jednym dachem znajdzie się aż 18 restauracji, 11 sklepów spożywczych w tym czynny przez 7 dni w tygodniu od rana do wieczora Bazar Koszyki, a także drogeria, księgarnia czy sklep z wyposażeniem kuchni i jadalni.