Co jadł Barack Obama podczas szczytu NATO? Menu przygotował szef kuchni ekskluzywnej restauracji

Już wiadomo, kto stoi za menu zaprezentowanym podczas szczytu NATO między innymi Barackowi Obamie. - Założeniem było, aby zaprezentować gościom polską sztukę kulinarną, polskie sezonowe produkty, w lekkiej formie. Podaliśmy m.in. krem z białych szparagów oraz dorsza - mówi Marcin Przybysz, szef kreatywny restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Co szef kreatywny jednej z najbardziej ekskluzywnych restauracji w Warszawie zaprezentował podczas uroczystej kolacji w Pałacu Prezydenckim oraz na Zamku Królewskim?

W dniu 8 lipca br. w Pałacu Prezydenckim odbyła się uroczysta kolacja dla prezydentów i premierów państw zrzeszonych w NATO, pod przewodnictwem Generalnego Sekretarza NATO.

Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas

Wśród gości byli m.in. Barack Obama, Angela Merkel, Francois Hollande, David Cameron, Justin Trudeau, Victor Orban. Oprawę cateringową zapewnił Belvedere Catering by Design, a menu przygotowywane było przez szefa kreatywnego restauracji Belvedere, Marcina Przybysza.

Co jadł Barack ObamaCo jadł Barack Obama materiały prasowe materiały prasowe

W tym samym dniu Belvedere Catering by Design zapewnił również oprawę cateringową kolacji w Zamku Królewskim, na którą zaproszeni zostali Monarchowie, Prezydenci, Premierzy, Ministrowie Spraw Zagranicznych i Ministrowie Obrony Narodowej Państw niezrzeszonych w NATO.

Dania przygotowali szefowie kreatywni Belvedere Gourmet Group: laureat międzynarodowej nagrody Chef de l'Avenir Marcin Przybysz i legenda polskiej sceny gastronomicznej Henryk Nieciejowski.

- Założeniem było zaprezentowanie gościom nowoczesnej polskiej kuchni opartej na rodzimych produktach: szparagach, rabarbarze, młodych ziemniakach, sandaczu, dorszu i oczywiście polskich jabłkach - mówi Marcin Przybysz.

Co jadł Barack Obama podczas NATOCo jadł Barack Obama podczas NATO materiały prasowe materiały prasowe

Podczas kolacji podano takie dania jak: młode ziemniaki z cebulą i ziołami, antonówka pieczona w sianie, wiejskie pomidory z twarogiem łomnickim, dorsz z młodym szpinakiem i czerwoną porzeczką, krem z pędów sosny z lodami z kory brzozowej.

- To była wielka przyjemność kreować dania i gotować dla takich niezwykłych Gości. Cieszę się, że mogłem zaprezentować to, co najlepsze w polskiej kuchni - mówi Marcin Przybysz. - Prezydent USA jedzący naszego dorsza i twaróg łomnicki to spełnienie marzeń każdego polskiego szefa.

- Zagraniczni Goście bardzo doceniają to, że prezentujemy im smaczne, nowoczesne, ale wywodzące się z lokalnej tradycji dania, oparte na naszych polskich produktach.  Belvedere Catering by Design obsługiwało już szczyt NATO w 2009 roku i za każdym razem spotykaliśmy się z ogromnym uznaniem Gości dla polskiej kuchni - mówi Artur Zymerman, prezes Belvedere Gourmet Group.

Sommelier Belvedere, Piotr Zieliński, zaproponował do kilku wybranych dań polskie wina. Jak piszą organizatorzy kolacji, zaskoczyły one gości niezwykle dojrzałym, wyrafinowanym smakiem.

Co jadł Barack ObamaCo jadł Barack Obama materiały prasowe materiały prasowe

Menu z Pałacu Prezydenckiego:

Wiejskie pomidory z twarogiem łomnickim (kozim)

Wino do potrawy: Seyval Blanc, Winnica Turnau 2015

Krem z białych szparagów

Dorsz z młodym szpinakiem i czerwoną porzeczką

Wino do potrawy: Riesling, Winnica Pałac Mierzęcin 2014

Krem z pędów sosny z lodami z kory brzozowej

Wino do potrawy: Johanniter, Winnica Turnau 2015

Menu z Zamku Królewskiego:

Białe szparagi z rabarbarem i bazylią

Młode ziemniaki z cebulą i ziołami

Polędwica sandacza z pietruszka i wiśniami

Na deser: antonówka pieczona w sianie

Niektóre wina oferowane podczas kolacji na Zamku Królewskim (do wyboru):

Aperitif - wino różowe winnica Turnau, Rose, Banie, woj. Zachodniopomorskie, Polska, 2014

Wino Białe: Acustic Cellier, 'Acustic' Monstant, Hiszpania

Wino Białe: Ktima Gerovassiliou, Malagousia, Epanomi, Grecja

Wino Deserowe: Blandy's, Madeira, Malmsey, Portugalia

Więcej o: