Spodobało ci się? Polub nas
Jak widać na zdjęciach zamieszczonych na profilu Foodsharing Warszawa - lodówka oraz regał do dzielenia się jedzeniem już stoją na Wydziale Psychologii UW. - W tej chwili punkt jest odpowiednio oznaczany, ustalane są również zasady korzystania z jadłodzielni. Na punkcie będzie dokładna informacja, co można, a czego nie można umieszczać w lodówce. Wśród produktów zakazanych będzie np. surowe mięso czy produkty zawierające surowe jajko - informuje Agnieszka Bielska, jedna z działaczek Foodsharing Warszawa.
A już za kilka dni każdy będzie mógł włożyć do niej jakieś produkty lub z produktów pozostawionych przez innych skorzystać.
- Udostępniamy przestrzeń, w której każdy może podzielić się jedzeniem z każdym. Będzie można całkowicie bezpłatnie poczęstować się jedzeniem. Wziąć z lodówki lub regału to, na co masz ochotę. A także przynieść do Jadłodzielni żywność, której w inny sposób nie uda się zagospodarować. Dzieląc się lub częstując produktami będziemy zapobiegać marnowaniu jedzenia - mówi Agnieszka.
Filozofia foodsharing narodziła się w Niemczech. Propaguje ją tam Raphael Fellmer, który po podróży z Niderlandów do Meksyku, podczas której nie wydał ani grosza, postanowił założyć serwis społecznościowy, na którym można dzielić się jedzeniem. Bez pieniędzy żyje od pięciu lat.
- Mało kto się do tego przyzna, ale zarabianie pieniędzy jest dla wielu najważniejszym celem w życiu. Pieniądze dają dziś ogromne możliwości, ale przede wszystkim budują złudzenia i fałszywą wiarę, że zapewnią nam poczucie bezpieczeństwa. Nic bardziej mylnego. Ludzie codziennie sprawdzają stan swojego konta, jakby miało to określić sens ich bycia na Ziemi. Wpadają w pułapkę, bo fiksując się na pieniądzach, idą na życiowe kompromisy, pracują tam, gdzie nie chcieliby pracować, rezygnują z marzeń, stają się zgorzkniali - powiedział w wywiadzie z Weekend.gazeta.pl .
Filozofię foodsharing szybko przejęli aktywiści z Polski. Strona Foodsharing Polska funkcjonuje od lutego 2016 roku. Mimo że inicjatywa jest dość świeża, aktywistom już udało się zorganizować pierwszy punkt w Warszawie. Powstanie on na Wydziale Psychologii UW przy ul. Stawki 5/7. Oficjalne otwarcie 9 maja o 18.
Food sharing Foodsharing Warszawa/ Facebook.com Foodsharing Warszawa/ Facebook.com
Docelowo w Warszawie ma powstać kilka takich punktów. Polskim aktywistom zależy na tym, aby znalazły się one w najbardziej dostępnych punktach w Warszawie.
- To miejsca, gdzie każdy będzie mógł podzielić się lub poczęstować jedzeniem. Każdy będzie mógł przynieść nadającą się do spożycia żywność i zostawić ją w lodówce bądź szafce lub wziąć z nich produkty. Ważne, ratujemy jedzenie przed śmietnikowym losem. To nie jest projekt freegański. Celujemy w kampusy akademickie, akademiki, klubokawiarnie, dworce, "korposiedziby", osiedla, bloki. To dzielenie się jedzeniem wszystkich, ze wszystkimi. Jedzenie będzie odpowiednie opisane i zabezpieczone - piszą.
Food sharing Foodsharing Warszawa/ Facebook.com Foodsharing Warszawa/ Facebook.com
Punkty food sharing mogą być w różnej formie. Najczęściej to po prostu szafki lub lodówki. Na stronie Food Sharing Warszawa można znaleźć zdjęcia przykładowych punktów Foodsharingowych.