Spodobało ci się? Polub nas
Po niespełna trzech latach pracy przy Targu Śniadaniowym, jednej z najlepiej rozpoznawalnych inicjatyw promujących lokalnych producentów i dobrą kuchnię, zespół Targu podjął nowe wyzwanie. We współpracy z władzami miasta ożywi jeden z atrakcyjniejszych lecz do tej pory niewykorzystanych punktów w samym sercu Śródmieścia - Plac Powstańców Warszawy.
W każdy piątek w godzinach 12:00-20:00 będzie tam odbywać się Targ Rybny. - Już rok temu dostrzegając potrzebę istnienia w Warszawie miejsca zakupu dobrej jakości ryb i owoców morza postanowiliśmy stworzyć Targ Rybny. Teraz po długim okresie przygotowań mamy przyjemność ogłosić start tego projektu. Bardzo możliwe, że część oferty Targu Rybnego będzie także zasilać sobotnie i niedzielne Targi Śniadaniowe"- przyznaje pomysłodawca targów Krzysztof Cybruch.
Targ rybny w Warszawie Facebook.com Facebook.com
Jak piszą organizatorzy, poszukiwacze świeżej ryby będą mogli przebierać wśród pstrągów (tęczowych, łososiowych, źródlanych), jesiotrów, dorad, mieczników, halibutów, śledzi, sardynek i sardeli oraz takich ryb jak sola, żabnica, tuńczyk, merlin, labrax. Ryby dostępne też będą w wersji wędzonej (np. troć,sieja, węgorz, sielawa, sum, łosoś, miętus, halibut, makrela, pstrąg i jesiotr) oraz w przetworach.
Targ rybny w Warszawie materiały prasowe materiały prasowe
Dostępne będą również pasztet z pstrąga, roladki z leszcza z morelą lub śliwką, roladki z płoci, śledzie (z żurawiną, gruszką, piernikiem, pomidorem czy kiszonym ogórkiem), karasie, liny, makrele, szczupaki, sandacze, sielawy, sumy i wiele innych w zalewie). Miłośnicy owoców morza również znajdą coś dla siebie - mule i ostrygi, vongole, fasolari, brzytwy, krewetki, kalmary, ośmiornice, kraby, homary, scalopsy i langusty. Poza skarbami wód będzie można zaopatrzyć się także w składniki potrzebne do ich przyrządzania lub oryginalne dodatki takie jak szparagi morskie.