Targ rybny w Warszawie. W samym centrum stolicy powstanie raj dla poszukiwaczy świeżej ryby

W Warszawie powstaje miejsce, gdzie będzie można kupić świeżą rybę. - W piątek 13 listopada zapraszamy wszystkich amatorów ryb i owoców morza na Plac Powstańców Warszawy - piszą organizatorzy. Pomysłodawcą inicjatywy jest Krzysztof Cybruch z Targu Śniadaniowego.

Spodobało ci się? Polub nas

Po niespełna trzech latach pracy przy Targu Śniadaniowym, jednej z najlepiej rozpoznawalnych inicjatyw promujących lokalnych producentów i dobrą kuchnię, zespół Targu podjął nowe wyzwanie. We współpracy z władzami miasta ożywi jeden z atrakcyjniejszych lecz do tej pory niewykorzystanych punktów w samym sercu Śródmieścia - Plac Powstańców Warszawy.

W każdy piątek w godzinach 12:00-20:00 będzie tam odbywać się Targ Rybny. - Już rok temu dostrzegając potrzebę istnienia w Warszawie miejsca zakupu dobrej jakości ryb i owoców morza postanowiliśmy stworzyć Targ Rybny. Teraz po długim okresie przygotowań mamy przyjemność ogłosić start tego projektu. Bardzo możliwe, że część oferty Targu Rybnego będzie także zasilać sobotnie i niedzielne Targi Śniadaniowe"- przyznaje pomysłodawca targów Krzysztof Cybruch.

Targ rybny w WarszawieTarg rybny w Warszawie Facebook.com Facebook.com

Jak piszą organizatorzy, poszukiwacze świeżej ryby będą mogli przebierać wśród pstrągów (tęczowych, łososiowych, źródlanych), jesiotrów,  dorad,  mieczników, halibutów, śledzi, sardynek i sardeli oraz takich ryb jak sola, żabnica, tuńczyk, merlin, labrax. Ryby dostępne też będą w wersji wędzonej (np. troć,sieja, węgorz, sielawa, sum, łosoś, miętus, halibut, makrela, pstrąg i jesiotr) oraz w przetworach.

Targ rybny w WarszawieTarg rybny w Warszawie materiały prasowe materiały prasowe

Dostępne będą również pasztet z pstrąga, roladki z leszcza z morelą lub śliwką,  roladki z płoci, śledzie (z żurawiną, gruszką, piernikiem, pomidorem czy kiszonym ogórkiem), karasie, liny, makrele, szczupaki, sandacze, sielawy, sumy i wiele innych w zalewie). Miłośnicy owoców morza również znajdą coś dla siebie - mule  i ostrygi, vongole, fasolari, brzytwy, krewetki, kalmary, ośmiornice, kraby, homary, scalopsy i langusty. Poza skarbami wód będzie można zaopatrzyć się także w składniki potrzebne do ich przyrządzania lub oryginalne dodatki takie jak szparagi morskie.

Więcej o: