Spodobało ci się? Polub nas
Nieprzypadkowo miejscem inauguracji Festiwalu Słoików Świata jest Warszawa i Pałac Kultury i Nauki oraz siedziba Muzeum Techniki i Przemysłu. Słoik bowiem, jak piszą organizatorzy, w swojej historii jest związany z postępem technicznym, z wynalazkami, które ułatwiły sposób przechowywania żywności.
- Słoik równocześnie w polskiej rzeczywistości stał się symbolem wolności wyboru miejsca zamieszkania, to symbol solidarności i tolerancji. Słoik to rodzinne tradycje, to sposób na zdrowe odżywianie! - dodają.
Muzeum Słoików Świata
Pierwsza edycja Festiwalu odbyła się w zeszłym roku. Wtedy już spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem. Zgromadziła wystawców produktów słoikowych i przetworów z całego świata oraz przyciągnęła 17 tys. zwiedzających. W tym roku wydarzenie będzie podwójnie wyjątkowe. Festiwal zbiegł się z czasem z otwarciem Muzeum Słoików Świata - prawdopodobnie jedynego takie muzeum na całym świecie - którego inauguracja oficjalna odbyła się 4 września.
Słoiki w liczbie około tysiąca zostały rozstawione w kilku sekcjach tematycznych. Każda z nich to niezwykle ciekawa opowieść o tym, jak szerokie zastosowanie mogą mieć te, wydawałoby się, niepozorne przedmioty.
Życzeniem pomysłodawców Muzeum Słoików Świata jest, by wartość słoikowej wspólnoty goszcząca w naszych domach, w każdym miejscu na świecie, mogła zostać jak najlepiej zaprezentowana w powstałej świątyni słoika.
Festiwal Słoików , Owoców i Warzyw
Podczas festiwalu organizatorzy położą akcent przede wszystkim na wartości edukacyjne. W piątek, 25 września 2015 r. zaproszą dzieci i młodzież do laboratoriów owoców i warzyw i słoików. Tam będą informować, uczyć i pokazywać, na czym polega zdrowa żywność i jak można dbać o własne zdrowie dzięki bogactwu owoców i warzyw.
Będą pokazy gotowania powideł z buraków cukrowych oraz śliwek, pokazy pasteryzacji i marynowania, kiszenia kapusty, probiotyka ze słoika, huta szkła oraz liczne konkursy.
Każdy z wystawców będzie praktycznie tworzył swoiste laboratorium owocowo - warzywne, podczas którego zostaną zaprezentowane wartości odżywcze i witaminy w owocach i warzywach zawarte. Jest to również okazja do znakomitej nauki i zabawy dla wszystkich. Poprzez proponowane pokazy i laboratoria spojrzymy inaczej na naturalne środowisko, w którym żyjemy, tym bardziej, że od dzisiejszych działań zależą warunki, które będą miały wpływ na życie społeczeństwa za lat kilkanaście, kilkadziesiąt i dla następnych pokoleń.
Szczegółowy program festiwalu znajdziecie tutaj .
Wstęp i zwiedzanie
By jednak w sposób symboliczny wesprzeć tę instytucję kultury zamiast biletów, podczas trwania Festiwali wejście będzie po nabyciu weksli konsumpcyjnych, 1 weksel = 1 PLN. Dochód z weksli przeznaczony jest dla Muzeum Techniki i Przemysłu.
Specjalną ofertę stworzyliśmy dla dzieci i młodzież zorganizowanych przez szkoły. W dn. 25.09.2015 r. dzieci i młodzież mają wstęp z rabatem 50% w kwocie 2.5 zł od osoby. Otrzymują weksel upoważniający do otrzymania zdrowej, gorącej kanapki z armeńskiego chleba lawasz. Ze względów organizacyjnych uprzejmie prosimy o zgłaszanie gru
W dniach festiwalowych będzie można zwiedzać Muzeum Techniki i Przemysłu. Na wniosek organizatorów, dyrekcja Muzeum zrezygnowała z płatnych biletów wstępu.
By jednak w sposób symboliczny wesprzeć tę instytucję kultury zamiast biletów, podczas trwania Festiwali wejście będzie po nabyciu weksli konsumpcyjnych, 1 weksel = 1 PLN. Dochód z weksli przeznaczony jest dla Muzeum Techniki i Przemysłu.
Specjalną ofertę organizatorzy przygotowali dla dzieci i młodzież. W dn. 25.09.2015 r. dzieci i młodzież mają wstęp z rabatem 50% w kwocie 2.5 zł od osoby. Otrzymują weksel upoważniający do otrzymania zdrowej, gorącej kanapki z armeńskiego chleba lawasz.