Spodobało ci się? Polub nas
Targi Książki Kulinarnej rozpoczną się w najbliższy piątek (24 lipca). - Tegoroczna edycja koncentruje się wokół idei doświadczenia, rozumianego nie tylko jako mozolnie zdobywane wiedza i umiejętności, które pozwalają uzyskać miano kulinarnego eksperta, ale również doświadczenia jako eksperymentu i nowego doznania związanego z jedzeniem - piszą w zaproszeniu organizatorzy. Drugim, poruszanym podczas Targów tematem będzie prawdziwe jedzenie i pytanie o to, czym jest kulinarna prawda i kto kreuje żywnościowe trendy.
Pokaz fartuchów Fot. materiały prasowe Pokaz fartuchów, fot. materiały prasowe
Jak co roku na dziedzińcu Zamku Ujazdowskiego i w Qchni Artystycznej pojawią się wydawnictwa i księgarnie mające w swojej ofercie książki związane z gotowaniem i jedzeniem. Podczas Targów będzie można spotkać się z najpopularniejszymi postaciami ze świata gastronomii : ekspertami i pasjonatami, szefami kuchni i restauratorami, a także autorami kulinarnych blogów, magazynów i książek. W tym roku jest okazja, by porozmawiać między innymi z Martą Dymek, Elizą Mórawską, Zofią Różycką, Tomaszem Jakubiakiem czy członkami zespołu Food Think Tank.
Trzecia edycja Targów Książki Kulinarnej to również 3 wystawy, kulinarna moda, design oraz interaktywne instalacje.
Przeczytaj: Na pl. Konstytucji powstanie wielki targ ze zdrowym jedzeniem .
Fot. materiały prasowe Fot. materiały prasowe
Oto szczegółowy program:
Piątek, 24 lipca, 15:00 - 20:00
* Godz. 15 - podpisywanie książek przez Beatę Lipov, autorkę książki "Lawendowy Dom",
* Godz. 16 - spotkanie z Tomaszem Jakubiakiem, autorem "Jakubiak lokalnie",
* Godz. 17 - "Jak oddać smak na papierze?", spotkanie o tworzeniu magazynów z udziałem m.in. Michała Zawadzkiego z firmy Munken, Magdaleny Heliasz z txt publishing,
* Godz. 18 - "Kuchnia funkcjonalna?", spotkanie o tym jak mały i duży kuchenny design organizuje, zmienia i estetyzuje nasze życie i gotowanie. Uczestnicy: Jan Kochański, Agnieszka Jacobson-Cielecka, prowadzenie Dominika Gauza,
* Godz. 19 - Dyskusyjny Klub Kulinarny Magazynu SMAK połączony z degustacją. Wokół kiszonek. Prowadzenie Kamil Antosiewicz.
Sobota, 25 lipca, 10:00 - 20:00
* Godz. 12 - wielkie gotowanie na trawie - warsztaty dla dzieci z Martą Dymek, Elizą Mórawską i Zofią Różycką,
* Godz. 12 - spotkanie z Magdaleną Cielengą-Wiaterek, autorką książki "Zielenina na talerzu. Wegetariańsku sezonowo lokalnie",
* Godz. 12 - spotkanie o piwie połączone z degustacją - Marco Ghia (Akademia Kulinarna Whirlpool), Paweł Lachowicz (KUKBUK) i Michał Kopik (Browar Kingpin),
* Godz. 13 - spotkanie z Martą Dymek, autorką "Jadłonomii", prowadzenie Agata Napiórska,
* Godz. 13 - podpisywanie książek przez Elizę Mórawską i Zofię Różycką,
* Godz. 14 - podpisywanie książek przez Martę Dymek,
* Godz. 14 - spotkanie z Hanną i Pawłem Lis, autorami książki "Kuchnia Słowian", prowadzenie Agata Napiórska,
* Godz. 15 - "Polscy podróżnicy przy azjatyckich stołach" - opowieść dr Joanny Wasilewskiej, dyrektorki Muzeum Azji i Pacyfiku,
* Godz. 16 - "Prawda na stół" - spotkanie promujące magazyn Marty Gessler QA z udziałem Marty Gessler, Kazimiery Szczuki, Marty Dymek, Weroniki Wawrzkowicz, Dominiki Biegańskiej,
* Godz. 18 - prezentacja designerskich fartuchów kuchennych przygotowana przez magazyn KUKBUK,
* Godz. 19 - rozmowa o kuchennej modzie.
Niedziela, 26 lipca, 10:00 - 20:00
* Godz. 11 - projektowanie przepisu z Martą Gessler i Małgorzatą Mintą,
* Godz. 12 - spotkanie z Aleksandrą Seghi, autorką książki "Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem",
* Godz. 13 - opowieść o chlebie Piotra Kucharskiego, autora książki "Chleb. Domowa piekarnia",
* Godz. 14 - o kuchni koreańskiej opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorki książki "Tradycje kulinarne Korei",
* Godz. 15 - od węgrzyna do szampana. Wino, smak i moda w dawnej Polsce - wykład dr Doroty Dias-Lewandowskiej, autorki książki "Historia kulturowa wina francuskiego od połowy XVII do początku XIX wieku",
* Godz. 16 - doświadczenie i doświadczanie w wykonaniu szefów - o kulinarnych doznaniach i odpowiedzialności za eksperyment rozmawiają Aleksander Baron (szef kuchni Solec 44), Joanna Jakubiuk (szefowa kuchnia Masuria Arte), Bogdan Gałązka (szef kuchni Gothic Cafe na Zamku w Malborku), Jakub Pieniążek (Fish Lovers), Piotr Ceranowicz (szef kuchni w Kaskrut i Tapage, prowadzenie Agata Godlewska,
* Godz. 17 - "Las-Instalacja", spotkanie z Luizą Trisno i Agnieszką Szydziak wokół nowego projektu Food Think Tank,
* Godz. 18 - tradycje kulinarne polskich Żydów - spotkanie z Marią Niziołek, koordynatorką projektów edukacyjnych Jewish Community Center Warszawa,
* Godz. 18 - spotkanie o prosecco połączone z degustacją, prowadzenie Marco Ghia.
Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej www.targiksiazkikulinarnej.pl .
3 Targi Książki Kulinarnej, 24-26 lipca 2015, Zamek Ujazdowski, Qchnia Artystyczna, Warszawa, ul. Jazdów 2