Niedawno odwiedziliśmy nową kawiarnię Cafe Stor w Warszawie, która kieruje się zasadą zero waste i less waste, czyli ograniczaniem produkcji śmieci. Cafe Stor chce pokazać, że codzienne, małe decyzje mają ogromny wpływ na to, co dzieje się na naszej planecie.
W Storze nie dostaniesz popularnego papierowego kubeczka, w którym dostaniesz kawę na wynos. Pracownicy sprzedadzą ją tylko jeśli masz swój kubeczek lub sprzedadzą ci specjalny kubek wielokrotnego użytku za dodatkową złotówkę. - Dorzucamy kubek, z którym można potem do nas wracać i zawsze płacić za kawę złotówkę mniej - tłumaczą właściciele.
Cafe Stor to także jedna z pierwszym kawiarni w Warszawie, która ochoczo przyłączyła się do akcji wyeliminowania z naszego życia plastikowych słomek. Zamiast tego klienci mogą napić się przez metalowe rurki wielokrotnego użytku.
To jednak nie wszystko - ekologiczne jest także to, w jaki sposób działa kawiarnia. Właściciele zastanowili się, co jeszcze mogą zrobić dla środowiska i w rezultacie wymienili żarówki na energooszczędne, na kranach zamontowali perlizatory, dzięki którym oszczędzają wodę, a zamiast papierowych ręczników używają ścierek. Dodatkowo w Storze niedawno pojawił się kompostownik, do którego trafiają wszystkie odpadki organiczne. Maszyna w ciągu 24 godzin przerabia je na kompost, po który każdy z nas może potem przyjść do kawiarni i nawieźć nim swoje rośliny.
Mamy nadzieję, że więcej restauracji i kawiarni pójdzie za naszym przykładem
- mówi Kuba Turniak, menedżer kawiarni STOR.
Kawiarnia Cafe Stor ma dwie lokalizacje w Warszawie - pierwszą na warszawskim Powiślu przy ul. Tamka 33 (to właśnie tam znajdziemy kompostownik) i drugą w Śródmieściu przy ulicy Brackiej, gdzie można dostać zero waste kubki na kawę na wynos.