Serdecznie zapraszamy na druga edycja Festiwalu Wódki i Zakąski, którego Metrowarszawa.pl jest partnerem medialnym.
Święto polskiej tradycji wódki i zakąski będziemy celebrować już w dniach 19-20 października 2018 r. w Reducie Banku Polskiego przy ul. Bielańskiej 10.
Dla uczestników przewidziano wiele atrakcji – największą w Polsce strefę degustacji kilkuset szlachetnych wódek, nalewek i miodów, show barmańskich mistrzów świata, specjalną wystawę Muzeum Wódki na 100-lecie Niepodległości, targ zakąsek, warsztaty kulinarne z Robertem Sową oraz prelekcje gwiazd światowej sceny koktajlowej.
- Festiwal Wódki i Zakąski to także dowód na to, że podobnie jak Hiszpanie zapraszają do siebie na tapas i wino, Niemcy na piwny Oktoberfest, Włosi na aperitivo, a Francuzi na wino i sery, my sami możemy wykreować modę na turystykę kulinarną do Polski - mówi Piotr Popiński, organizator festiwalu.
Podczas festiwalu odbędzie się również przedpremierowa prezentacja najnowszej powieści Grzegorza Kalinowskiego „Śledztwo ostatniej szansy”, w którą autor wplótł wiele ciekawych wątków związanych z alkoholowo-gastronomicznym życiem przedwojennej Warszawy.
Zwieńczeniem Festiwalu będzie „Kolacja Mistrzów” z Bartoszem Węglarczykiem i jego gośćmi, podczas której uczestnicy dyskutować będą o kulturze wódki w Polsce i na świecie.
Co ważne, tegoroczna edycja festiwalu będzie pierwszą tego typu imprezą w Polsce, zorganizowaną w myśl idei „zero waste”, tj. polityki ograniczania odpadów i zużycia plastiku.
Festiwal ponownie będzie miał formę dwudniowego wydarzenia, podczas którego swoje wyroby zaprezentują najbardziej uznani producenci alkoholi, w kategoriach wódek, nalewek, miodów pitnych i likierów. Każdy odwiedzający będzie mógł spróbować - w cenie biletu - wszystkich rodzajów alkoholu, jakie będą prezentowane na stoiskach.
Cena biletu zawiera również możliwość wzięcia udziału w licznych warsztatach i panelach dyskusyjnych. Dodatkowo, w specjalnie wydzielonej części odbędzie się „Targ Zakąsek”, w którym, będzie można spróbować specjałów przygotowanych na tą okoliczność przez szefów kuchni warszawskich restauracji: Elixir w Domu Wódki, Oberży pod Czerwonym Wieprzem i Folk Gospody.
Bilety można kupić na stronie internetowej Ticketmaster.pl.
Degustacje, wykłady, "Kolacja Mistrzów" czy przedpremierowa prezentacja powieści "Śledztwo ostatniej szansy" to jednak nie wszystko na co mogą liczyć uczestnicy tegorocznej edycji Festiwalu Wódki i Zakąski.
Bardzo ciekawym wydarzeniem inaugurującym II edycję Festiwalu Wódki i Zakąski będzie zaplanowana na piątek 19 października, o godz. 15.00, uroczystość przekazania do pierwszego w Polsce Muzeum Wódki przy Pl. Teatralnym w Warszawie kolekcji przedwojennych pamiątek po Casimirze J. Koszarskim - największym importerze polskich alkoholi do USA przed II wojną światową. To dzięki jego staraniom mieszkańcy Nowego Jorku, Chicago i innych amerykańskich metropolii raczyli się produktami polskich wytwórców, ich wódkami, starkami i likierami, wytwarzanymi wg. staropolskich receptur.
Podczas Festiwalu, oprócz udziału w niezliczonych degustacjach kilkuset alkoholi, będzie można zgłębić wiedzę m.in. na temat kultury wódki i zakąski w czasach PRL-u, o której opowiedzą Wojciech Pasikowski – szef kuchni słynnej Oberży Pod Czerwonym Wieprzem, który gotował w kultowych restauracjach tamtego okresu - Adria i Kongresowa oraz Michał Tkaczyk, szef kuchni warszawskiego hotelu Bristol.
Obaj szefowie będą też gospodarzami warsztatów kulinarnych o sposobach parowania wódki z jedzeniem oraz jak zrobić pyszne zakąski, a Robert Sowa, szef kuchni restauracji N31, poprowadzi ekscytujące warsztaty zatytułowane „Pojedynek tatarów!”.
O tym jak domowym sposobem zrobić nalewkę na swoich warsztatach opowie wybitny producent nalewek Karol Majewski, a barmanami z warszawskiego The Roots Bar&More pokażą jak domowym sposobem zrobić koktajl.
Oprócz tego, odbędzie się turniej barmański Bar Masters oraz pokazy Flair Show wielokrotnych Mistrzów Świata, Tomasza Małka i Marka Posłusznego.
O podniebienia gości zadbają szefowie kuchni warszawskich restauracji: Michał Szcześniak- szef kuchni Elixir by Dom Wódki, Małgorzata Marchewka - szef kuchni Folk Gospody oraz Wojciech Pasikowski - szef kuchni Oberży pod Czerwonym Wieprzem.
Wszystkie szczegóły dotyczące tegorocznej edycji Festiwalu Wódki i Zakąski znajdziesz na stronie www.festiwalwodki.com.