Festiwal Wódki i Zakąski już po raz drugi. To jedyny taki festiwal w Polsce

Festiwal Wódki i Zakąski wraca do Warszawy. W najbliższy weekend w Reducie Banku Polskiego odbędzie się druga edycja. To najważniejsze święto naszego narodowego trunku oraz polskiej tradycji wódki i zakąski.

Serdecznie zapraszamy na druga edycja Festiwalu Wódki i Zakąski, którego Metrowarszawa.pl jest partnerem medialnym. 

Święto polskiej tradycji wódki i zakąski będziemy celebrować już w dniach 19-20 października 2018 r. w Reducie Banku Polskiego przy ul. Bielańskiej 10.

Festiwal Wódki i Zakąski 2018 w Warszawie

Dla uczestników przewidziano wiele atrakcji –  największą w Polsce strefę degustacji kilkuset szlachetnych wódek, nalewek i miodów, show barmańskich mistrzów świata, specjalną wystawę Muzeum Wódki na 100-lecie Niepodległości, targ zakąsek, warsztaty kulinarne z Robertem Sową oraz prelekcje gwiazd światowej sceny koktajlowej.

 - Festiwal Wódki i Zakąski to także dowód na to, że podobnie jak Hiszpanie zapraszają do siebie na tapas i wino, Niemcy na piwny Oktoberfest, Włosi na aperitivo, a Francuzi na wino i sery, my sami możemy wykreować modę na turystykę kulinarną do Polski - mówi Piotr Popiński, organizator festiwalu.

Podczas festiwalu odbędzie się również przedpremierowa prezentacja najnowszej powieści Grzegorza Kalinowskiego „Śledztwo ostatniej szansy”, w którą autor wplótł wiele ciekawych wątków związanych z alkoholowo-gastronomicznym życiem przedwojennej Warszawy.

Zwieńczeniem Festiwalu będzie „Kolacja Mistrzów” z Bartoszem Węglarczykiem i jego gośćmi, podczas której uczestnicy dyskutować będą o kulturze wódki w Polsce i na świecie.

Co ważne, tegoroczna edycja festiwalu będzie pierwszą tego typu imprezą w Polsce, zorganizowaną w myśl idei „zero waste”, tj. polityki ograniczania odpadów i zużycia plastiku.  

Bilety na Festiwal Wódki i Zakąski

Festiwal ponownie będzie miał formę dwudniowego wydarzenia, podczas którego swoje wyroby zaprezentują najbardziej uznani producenci alkoholi, w kategoriach wódek, nalewek, miodów pitnych i likierów. Każdy odwiedzający będzie mógł spróbować - w cenie biletu - wszystkich rodzajów alkoholu, jakie będą prezentowane na stoiskach.

Cena biletu zawiera również możliwość wzięcia udziału w licznych warsztatach i panelach dyskusyjnych. Dodatkowo, w specjalnie wydzielonej części odbędzie się „Targ Zakąsek”, w którym, będzie można spróbować specjałów przygotowanych na tą okoliczność przez szefów kuchni warszawskich restauracji: Elixir w Domu Wódki, Oberży pod Czerwonym Wieprzem i Folk Gospody.

Bilety można kupić na stronie internetowej Ticketmaster.pl.

Festiwal Wódki i Zakąski - Jakie atrakcje?

Degustacje, wykłady, "Kolacja Mistrzów" czy przedpremierowa prezentacja powieści "Śledztwo ostatniej szansy" to jednak nie wszystko na co mogą liczyć uczestnicy tegorocznej edycji Festiwalu Wódki i Zakąski.

Bardzo ciekawym wydarzeniem inaugurującym II edycję Festiwalu Wódki i Zakąski będzie zaplanowana na piątek 19 października, o godz. 15.00, uroczystość przekazania do pierwszego w Polsce Muzeum Wódki przy Pl. Teatralnym w Warszawie kolekcji przedwojennych pamiątek po Casimirze J. Koszarskim - największym importerze polskich alkoholi do USA przed II wojną światową. To dzięki jego staraniom mieszkańcy Nowego Jorku, Chicago i innych amerykańskich metropolii raczyli się produktami polskich wytwórców, ich wódkami, starkami i likierami, wytwarzanymi wg. staropolskich receptur. 

Podczas Festiwalu, oprócz udziału w niezliczonych degustacjach kilkuset alkoholi, będzie można zgłębić wiedzę m.in. na temat kultury wódki i zakąski w czasach PRL-u, o której opowiedzą  Wojciech Pasikowski – szef kuchni słynnej Oberży Pod Czerwonym Wieprzem, który gotował w kultowych restauracjach tamtego okresu - Adria i Kongresowa oraz Michał Tkaczyk, szef kuchni warszawskiego hotelu Bristol.

Obaj szefowie będą też gospodarzami warsztatów kulinarnych o sposobach parowania wódki z jedzeniem oraz jak zrobić pyszne zakąski, a Robert Sowa, szef kuchni restauracji N31, poprowadzi ekscytujące warsztaty zatytułowane „Pojedynek tatarów!”.

O tym jak domowym sposobem zrobić nalewkę na swoich warsztatach opowie wybitny producent nalewek Karol Majewski, a barmanami z warszawskiego The Roots Bar&More pokażą jak domowym sposobem zrobić koktajl.

Oprócz tego, odbędzie się turniej barmański Bar Masters oraz pokazy Flair Show wielokrotnych Mistrzów Świata, Tomasza Małka i Marka Posłusznego.

O podniebienia gości zadbają szefowie kuchni warszawskich restauracji: Michał Szcześniak- szef kuchni Elixir by Dom Wódki, Małgorzata Marchewka - szef kuchni Folk Gospody oraz Wojciech Pasikowski - szef kuchni Oberży pod Czerwonym Wieprzem.

Wszystkie szczegóły dotyczące tegorocznej edycji Festiwalu Wódki i Zakąski znajdziesz na stronie www.festiwalwodki.com.

Więcej o: