Lody naturalne w Warszawie - w ostatnich latach w Warszawie powstało dużo lodziarni deklarujących, że można w nich kupić naturalne lody rzemieślnicze robione według tradycyjnej receptury. Czy to tylko chwyt marketingowy? Jak rozpoznać prawdziwe lody?
Lody naturalne w Warszawie. Jak rozpoznać lody rzemieślnicze?
Specjalista, Tomasz Szypuła, który prowadzi rodzinną lodziarnię z 44-letnią tradycją, mówi, że rozpoznanie ich wcale nie jest takie proste.
- Przeciętny zjadacz lodów nie jest w stanie stwierdzić, jak były robione lody. Niektórzy mówią, że lody rzemieślnicze można rozpoznać po tym, że szybciej się topią i są kruche. To nieprawda. Prawdziwy specjalista z odpowiednim zapleczem wiedzy jest w stanie stworzyć lody rzemieślnicze, które będą kremowe - tłumaczy Szypuła.
Dodaje również, że kwestia 'prawdziwości' lodów dzieli nawet ludzi w branży cukierniczej. Niektórzy twierdzą, że używanie półproduktów przekreśla ideę rzemieślniczych lodów. Szypuła tłumaczy jednak, że obecnie są półprodukty dobrej jakości i złej - pełne chemii i ulepszaczy.
Jak rozpoznać prawdziwe lody naturalne? Fot. Pexels.com
- Wielu cukierników pracuje na tych dobrych, w których skład wchodzą same naturalne składniki. Np. past smakowych zrobionych tylko z uprażonych i zmielonych orzechów albo z suszonych kwiatów - tłumaczy Tomasz Szypuła.
Dla jednych cukierników użycie takiego naturalnego półproduktu będzie w porządku, dla innych - nie. Ci drudzy twierdzą, że to, co świadczy o prawdziwości lodów to użycie wyłącznie własnoręcznie wytworzonych produktów.
Niektórzy radzą zwrócić uwagę na ilość smaków. Im więcej, tym większe prawdopodobieństwo, że lody są produkowane na większą skalę i z półproduktów.
Lody tradycyjne Fot. Instagram / Jesz Lody Tradycyjne
Na stronie internetowej sieci lodziarni Jesz Lody Tradycyjne czytamy, że wszystkie składniki używane do robienia lodów są w stu procentach naturalne. Lody są robione na miejscu bez użycia półproduktów.
- W każdej naszej lodziarni można znaleźć książkę składników. Jest ona dostępna dla każdego klienta, więc bez problemu można sprawdzić skład naszych lodów - mówi Dmitri Bielawski z lodziarni Jesz Lody Naturalne.
W ofercie znajdują się także lody bez cukru, bezglutenowe, wegańskie oraz bez laktozy.
Cena za porcję: 4,5 zł
Lodziarnia Jesz Lody Tradycyjne, Ksawerego Bronikowskiego 1 lok. 4/A1 (Kabaty), Al. Rzeczypospolitej 18/178 (Wilanów), Cybernetyki 7D/U7 (Mokotów), Powstańców Śląskich 104/213 (Bemowo), Włodarzewska 83 (Ochota)
W cukierniach Sweet Home oprócz wypieków można kupić także lody. W dodatku lody rzemieślnicze, wykonywane według tradycyjnej receptury. Pracownicy Sweet Home podkreślają w rozmowie z Metrowarszawa.pl, że samodzielnie robią bazę i nie używają sztucznych past smakowych.
Naturalne lody w Warszawie - Sweet Home Fot. Facebook / Cukiernia Sweet Home
Nawet lody, które wyglądają jak sztuczne, sztuczne nie są. Do tego czarnego deseru dodano po prostu węgiel roślinny, nie barwnik.
Cena za porcję: 3 zł
Cukiernie Sweet Home znajdziesz w wielu miejscach w Warszawie oraz w jej okolicach.
Lody naturalne w Warszawie - Lodziarnia Ulica Baśniowa Fot. Facebook / Lodziarnia Ulica Baśniowa
Lodziarnia ulica Baśniowa zajęła 2. miejsce w naszym zeszłorocznym rankingu najlepszych lodziarni w Warszawie.
Pracownicy Baśniowej mówią, że lody robi się u nich tak jak kiedyś - z prawdziwymi żółtkami. Smaku nadają natomiast naturalne składniki - gorzka i mleczna czekolada, pistacje oraz dostępne w danym momencie owoce.
W menu można znaleźć lody wegańskie, bez laktozy oraz bez cukru.
Cena za porcję: 5 zł
Lodziarnia Ulica Baśniowa, al. Wojska Polskiego 41 (Żoliborz)
Najlepsze lody w Warszawie Jednorożec/ Facebook.com
Jednorożec to jedna z nowszych i modniejszych lodziarni ostatnich lat. Warszawiaków przyciąga nie tylko intrygująca, oryginalna nazwa, ale i sam smak lodów.
"Codziennie świeżo ukręcone gelato" - deklarują pracownicy Jednorożca.
Wielu okrzyknęło ją najlepszą lodziarnią w stolicy, a w naszym zeszłorocznym rankingu Jednorożec zajął 4. miejsce. - Czuć, że lody robione są z naturalnych produktów, w ogóle nie czuję chemii - mówił nasz ekspert.
W menu oprócz tradycyjnych lodów mlecznych i sorbetów, można znaleźć także opcje dla osób wrażliwych na laktozę.
Cena za porcję: 1 smak - 4 zł, 2 smaki - 7 zł
Jednorożec Lody Tradycyjne, Narbutta 38 (Mokotów)
Lody tradycyjne w Warszawie - Fabryka Lodów Tradycyjnych Fot. Facebook / Fabryka Lodów Tradycyjnych
Fabryka Lodów Tradycyjnych to niewielki lokal na warszawskim Powiślu.
Warszawiacy mogą spróbować tu lodów robionych na miejscu ze świeżych, prostych składników. "Tworzymy lody z pasją" - mówią pracownicy.
Codziennie można znaleźć tu nowe smaki - od klasycznych śmietankowych i truskawkowych lodów po takie smaki jak biała czekolada, banan ze snikersem czy sorbet z awokado i miętą.
Cena za porcję: 4,5 zł
Fabryka Lodów Tradycyjnych, ul. Tamka 31 (Śródmieście)
Lody Prawdziwe
Naturalne lody w Warszawie - Lody Prawdziwe Fot. Facebook / Lody Prawdziwe
Na Świętokrzyskiej 30 w Warszawie jest lodziarnia Lody Prawdziwe. Nazwa nie jest myląca, bo lody są przygotowywane własnoręcznie, z niewielkiej liczby składników i bez półproduktów.
Baza jest wykonywana na miejscu, a smaku nadają naturalne składniki - ciasteczka, chałwa, bakalie, owoce czy świeże zioła. Sorbety robi się z naturalnych owoców. Latem świeżych, zimą - mrożonych.
Pracownicy Lodów Prawdziwych zdradzili w rozmowie z Metrowarszawa.pl, że w Warszawie wkrótce otwarta zostanie nowa lokalizacja lodziarni.
Cena za porcję: 5 zł
Lody Prawdziwe, Świętokrzyska 30 (Śródmieście)
Lody naturalne w Warszawie - Sucré - Lody Naturalne Fot. Facebook / Sucré - Lody Naturalne
W Sucré lody robi się z naturalnych składników i według tradycyjnej receptury. W wielu lodach czuć kawałki kokosa, malin, truskawek...
W ciepłe dni na pl. Zbawiciela do niewielkiego lokalu ustawia się długa kolejka. To jednak niejedyna lokalizacja, gdzie można kupić naturalne lody. Sucré znajdziecie także w kilku innych miejscach w Warszawie.
Cena za porcję: 5 zł
Sucré - Lody Naturalne, Mokotowska 12 (Śródmieście), Krakowskie Przedmieście 7 (Śródmieście), Klimczaka 5 (Wilanów), Walecznych 74 (Praga-Południe), Rydygiera 13 (Żoliborz)
Właściciele Malinovej mówią, że swoje desery tworzą z włoskich produktów i nigdy ich nie żałują. Dzięki temu smak jest bardziej wyrazisty.
Gdy będziecie już w Malinovej koniecznie spróbujcie lodów pistacjowych.
- Są rewelacyjne. Słone, jednocześnie słodkie, rozpływają się w ustach. Brak mi słów - mówi Alek, jeden z uczestników programu MasterChef Junior, który jakiś czas temu szukał z nami najlepszych lodów w Warszawie.
Cena za porcję: 3 zł
Lodziarnia Malinova, ul. Niepodległości 130
***
Gdzie Twoim zdaniem są najlepsze lody w Warszawie? Napisz do nas na listy_do_metrowarszawa@agora.pl lub w wiadomości prywatnej na Facebooku.