Gastro Garden to, jak piszą organizatorzy, nowatorski projekt edukacyjno-kulinarny realizowany przez warszawskie Technikum Ogrodnicze znajdujące się przy ulicy Bełskiej we współpracy z Grzegorzem Łapanowskim, kucharzem i propagatorem dobrego jedzenia.
- Projekt polega na wymianie wiedzy oraz doświadczeń między uczniami i nauczycielami szkoły a kucharzami związanymi z grupą kulinarną Pana Łapanowskiego. Młodzież pokazuje, jak dbać o rośliny, a szefowie kuchni, jak postępować z plonami po zbiorze - mówią organizatorzy.
Jak mówią, wspólne zajęcia mają charakter warsztatowy, co rodzi potrzebę adaptacji obiektów szkolnych do nowych wyzwań jakim jest wspólne gotowanie i spożywanie przygotowanych posiłków. - To był impuls i główny powód do stworzenia w jednej ze szklarni ogrodowej jadalni, dzięki czemu Gastro Garden to nie jest już tylko projekt, ale konkretne miejsce - dodają.
Idea takiej kooperacji jest bardzo bliska organizacji Slow Food Youth Warszawa, która wspiera wszelkie inicjatywy lokalne realizujące założenia sezonowości, produkcji żywności wysokiej jakości oraz współpracy społecznej.
- Jako organizacja non-profit Slow Food Youth Warszawa, pracą rak i kreatywnych umysłów swoich wolontariuszy postanowiła wesprzeć projekt Gastro Garden i na czas wakacji zostać miejskimi ogrodnikami. Za trud i pracę włożą w adaptacje szklarni jak i przystosowanie ogrodowej kuchni opiekunowie projektu Gastro Garden zgodzili się otworzyć podwoje swoich szklanych ogrodów dla przyjaciół Slow Food'u zapraszając ich na grilla - mówi Tomasz Podlasiewski, członek stowarzyszenia.
Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas
Oprócz wspólnej konsumpcji, zabaw sportowych i spotkań z przyjaciółmi organizowana jest również zbiórka niepotrzebnych sprzętów kuchennych, które mają szanse na nowe życie w ogrodowej jadalni.
Co do dalszych działań w Garden Gastro, można powiedzieć tyle, że będzie się działo. Warto uważnie obserwować FB projektu i czekać na ponowne zaproszenie do tajemniczych ogrodów Technikum Ogrodniczego z Bełskiej.