Festiwal filmowy "Nieznane oblicza Japonii" w Iluzjonie to nie tylko kino, ale i podróż po azjatyckich smakach

Miłość do jedzenia to motyw przewodni drugiej edycji przeglądu filmowego "Nieznane oblicza Japonii". Filmom towarzyszyć będą warsztaty kulinarne. Start 26 października.

Spodobało ci się? Polub nas

Druga edycja przeglądu filmowego "Nieznane oblicza Japonii" poświęcona jest tradycyjnej kuchni japońskiej, która nieustająco fascynuje Europejczyków. Trzeba wiedzieć, że w kulturze japońskiej jedzenie ma niebanalne znaczenie: zapewnia zdrowie i długowieczność. Przygotowywanie posiłków to przede wszystkim sztuka wydobywania doskonałego, co ważne - naturalnego - smaku składników potraw. Jedzenie ma także wymiar społeczny - wspólny posiłek wzmacnia więzy między członkami rodziny czy lokalnej społeczności. To również wyraz dbałości o ciało. Nie bez znaczenia pozostaje też sposób podania posiłków.

 

Zrealizowany przez Filmotekę Narodową wraz z Fundacją Japońską (Japan Foundation) i Ambasadą Japonii przegląd, to okazja by zobaczyć, niepokazywane dotąd w Polsce filmy - fabuły i dokumenty. Cztery produkcje zrealizowane przez różnych twórców, utrzymane w różnej stylistyce łączy jeden istotny element: miłość do jedzenia. Przegląd wieńczy cieszący się dużą popularnością "Jiro śni o shushi" (reż. David Gelb, 2012) - dokumentem o osiemdziesięciopięcioletnim, najsłynniejszym na świecie mistrzu sushi.

Przed wybranymi projekcjami kulinarni mistrzowie opowiedzą nie tylko o sushi, lecz także przybliżą składniki popularnego w Polsce przysmaku z Japonii - ramenu. Przeglądowi będzie towarzyszyć wystawa multimedialna prezentowana w przestrzeni kina.

 

Nieznane oblicza Japonii vol. 2:

WARSZTAT 1

Co: warsztat kulinarny: vege ramen

Gdzie: rotunda kina Iluzjon, ul. Narbutta 50a, Warszawa

Kiedy: 26 października 2015, g. 18:30 (czas trwania 1 godz.)

Prowadzenie: Pop-up VEGAN RAMEN BAR i Kohei Yagi

Opis: uczestnicy warsztatu dowiedzą się jakie są rodzaje i z czego składa się wegański ramen - ulubiona zupa Japończyków, własnoręcznie przygotują też ciasto na japońskiego króla makaronu. Poznają też czym jest "tare", czyli "serce zupy". Będą też świadkami tradycyjnego podania potrawy, którą na koniec skosztują.

Zapisy: info-cul@wr.mofa.go.jp/decyduje kolejność zgłoszeń/maksymalna liczba uczestników: 15

Wstęp wolny

WARSZTAT 2

Co: warsztat kulinarny: ramen tradycyjny - ulubiona zupa Japończyków

Gdzie: rotunda kina Iluzjon, ul. Narbutta 50a, Warszawa

Kiedy: 27 października 2015, g. 18:30 (czas trwania 1 godz.)

Prowadzenie: Restauracja Uki Uki i Kohei Yagi

Opis: uczestnicy warsztatu dowiedzą się jakie są rodzaje i z czego składa się tradycyjny ramen - ulubiona zupa Japończyków, własnoręcznie przygotują też ciasto na japońskiego króla makaronu. Poznają też czym jest "tare", czyli "serce zupy". Będą też świadkami tradycyjnego podania potrawy, którą na koniec skosztują.

Zapisy: info-cul@wr.mofa.go.jp/decyduje kolejność zgłoszeń/maksymalna liczba uczestników: 15

Wstęp Wolny

Projekcje w ramach cyklu:

Przepis na dobre życie

24.10.2015, godz. 19:30

Opowieść o gotującym samuraju

25.10.2015, godz. 20:00

przed filmem prelekcja Renaty Wódkowskiej

Ramenowy samuraj

26.10.2015, godz. 20:00

przed filmem prelekcję w jęz. ang. wygłosi Kohei Yagi

Mistrz ramenu

27.10.2015, godz. 20:00

przed filmem prelekcję w jęz. ang. wygłosi Kohei Yagi

Jiro śni o sushi

28.10.2015, godz. 20:00

Sala Stolica

przed filmem prelekcję w jęz. polskim wygłosi Alon Than

Filmy wyświetlane w oryginalnej wersji językowej z napisami polskimi oraz angielskimi

Bilety w cenie 15 zł.

Kasa kina - (22) 848 33 33; iluzjon.rezerwacje@fn.org.pl

Więcej o: