Spodobało ci się? Polub nas
Druga edycja przeglądu filmowego "Nieznane oblicza Japonii" poświęcona jest tradycyjnej kuchni japońskiej, która nieustająco fascynuje Europejczyków. Trzeba wiedzieć, że w kulturze japońskiej jedzenie ma niebanalne znaczenie: zapewnia zdrowie i długowieczność. Przygotowywanie posiłków to przede wszystkim sztuka wydobywania doskonałego, co ważne - naturalnego - smaku składników potraw. Jedzenie ma także wymiar społeczny - wspólny posiłek wzmacnia więzy między członkami rodziny czy lokalnej społeczności. To również wyraz dbałości o ciało. Nie bez znaczenia pozostaje też sposób podania posiłków.
Zrealizowany przez Filmotekę Narodową wraz z Fundacją Japońską (Japan Foundation) i Ambasadą Japonii przegląd, to okazja by zobaczyć, niepokazywane dotąd w Polsce filmy - fabuły i dokumenty. Cztery produkcje zrealizowane przez różnych twórców, utrzymane w różnej stylistyce łączy jeden istotny element: miłość do jedzenia. Przegląd wieńczy cieszący się dużą popularnością "Jiro śni o shushi" (reż. David Gelb, 2012) - dokumentem o osiemdziesięciopięcioletnim, najsłynniejszym na świecie mistrzu sushi.
Przed wybranymi projekcjami kulinarni mistrzowie opowiedzą nie tylko o sushi, lecz także przybliżą składniki popularnego w Polsce przysmaku z Japonii - ramenu. Przeglądowi będzie towarzyszyć wystawa multimedialna prezentowana w przestrzeni kina.
Nieznane oblicza Japonii vol. 2:
WARSZTAT 1
Co: warsztat kulinarny: vege ramen
Gdzie: rotunda kina Iluzjon, ul. Narbutta 50a, Warszawa
Kiedy: 26 października 2015, g. 18:30 (czas trwania 1 godz.)
Prowadzenie: Pop-up VEGAN RAMEN BAR i Kohei Yagi
Opis: uczestnicy warsztatu dowiedzą się jakie są rodzaje i z czego składa się wegański ramen - ulubiona zupa Japończyków, własnoręcznie przygotują też ciasto na japońskiego króla makaronu. Poznają też czym jest "tare", czyli "serce zupy". Będą też świadkami tradycyjnego podania potrawy, którą na koniec skosztują.
Zapisy: info-cul@wr.mofa.go.jp/decyduje kolejność zgłoszeń/maksymalna liczba uczestników: 15
Wstęp wolny
WARSZTAT 2
Co: warsztat kulinarny: ramen tradycyjny - ulubiona zupa Japończyków
Gdzie: rotunda kina Iluzjon, ul. Narbutta 50a, Warszawa
Kiedy: 27 października 2015, g. 18:30 (czas trwania 1 godz.)
Prowadzenie: Restauracja Uki Uki i Kohei Yagi
Opis: uczestnicy warsztatu dowiedzą się jakie są rodzaje i z czego składa się tradycyjny ramen - ulubiona zupa Japończyków, własnoręcznie przygotują też ciasto na japońskiego króla makaronu. Poznają też czym jest "tare", czyli "serce zupy". Będą też świadkami tradycyjnego podania potrawy, którą na koniec skosztują.
Zapisy: info-cul@wr.mofa.go.jp/decyduje kolejność zgłoszeń/maksymalna liczba uczestników: 15
Wstęp Wolny
Projekcje w ramach cyklu:
Przepis na dobre życie
24.10.2015, godz. 19:30
Opowieść o gotującym samuraju
25.10.2015, godz. 20:00
przed filmem prelekcja Renaty Wódkowskiej
Ramenowy samuraj
26.10.2015, godz. 20:00
przed filmem prelekcję w jęz. ang. wygłosi Kohei Yagi
Mistrz ramenu
27.10.2015, godz. 20:00
przed filmem prelekcję w jęz. ang. wygłosi Kohei Yagi
Jiro śni o sushi
28.10.2015, godz. 20:00
Sala Stolica
przed filmem prelekcję w jęz. polskim wygłosi Alon Than
Filmy wyświetlane w oryginalnej wersji językowej z napisami polskimi oraz angielskimi
Bilety w cenie 15 zł.
Kasa kina - (22) 848 33 33; iluzjon.rezerwacje@fn.org.pl