Spodobało ci się? Polub nas
Tradycja gospodarstwa rodziny Majlertów sięga ponad stu lat. Ich produkty znają chyba wszyscy warszawscy smakosze, miłośnicy zieleniny, warzyw i owoców.
Majlert fot. facebook.com/GospodarstwoRolneLudwikMajlert fot. facebook.com/GospodarstwoRolneLudwikMajlert
- Gospodarstwo zapada w zasłużony zimowy sen. Ale zanim to nastąpi, trzeba zrobić porządki - piszą na swoim fan pagu Majlertowie - Na polu zostały jeszcze różne skarby, m.in. rukola, jarmuż, sałata rzymska, szpinak, brokulik gałązkowy, pasternak, cykoria liściasta, natka w ilościach zbyt małych, żeby zaopatrzyć nimi sklepik, ale szkoda, żeby się zmarnowały!
No cóż, trzeba im pomóc, a przy okazji zrobić zielone zapasy, dlatego w najbliższą niedzielę 25 października widzimy się na wspólnym czyszczeniu pola: co zbierzemy, to nasze! W planach spacer z gospodarzem, zbieractwo, plotkowanie o zieleninie (czyli rozmowy o sposobach uprawy) i ognisko. A z ogniska - pieczony pasternak i pieczona dynia.
Majlert facebook.com/GospodarstwoRolneLudwikMajlert facebook.com/GospodarstwoRolneLudwikMajlert
- Będzie nam bardzo miło, jak też przyniesiecie coś do jedzenia, żeby podzielić się z innymi szabrownikami. Nawarzymy rozgrzewającej zupy dyniowej, ale ubierzcie się ciepło i koniecznie załóżcie kalosze albo inne buty, którym błoto niestraszne - piszą Majlertowie.
Majlert facebook.com/GospodarstwoRolneLudwikMajlert facebook.com/GospodarstwoRolneLudwikMajlert
Pamiętajcie, żeby się porządnie przygotować i zabrać niezbędny sprzęt zbieracza-warzywniarza: kalosze, nożyk, siatki, kosze, torby.
Film z zeszłorocznego szabrowania znajdziecie tu
Niedziela godz. 12, Gospodarstwo Rolne Ludwik Majlert, ul. Wyspiarska 45, Białołeka