Spodobało ci się? Polub nas
- Jesteśmy na początku fali - mówi Przemek Sendzielski z Rano Zebrano , internetowej platformy, gdzie okoliczni rolnicy i mali przetwórcy wystawiają swój towar, który trafia bezpośrednio do warszawiaków - Jeżeli zaczęlibyśmy 5 - 6 lat temu, nie mielibyśmy szans powodzenia (...) Przygotowujemy grunt, ta fala będzie rosła - dodaje Sendzielski i ma rację, bo to co obserwujemy od kilku lat w Warszawie bez nadużyć można nazwać rewolucją, lub raczej ewolucją kulinarną. Prócz tego, że szukamy świetnych produktów, to ważne by były z okolicy, od sąsiadów, znanych z twarzy i imienia. Chcemy wspierać lokalną społeczność, ważny jest przy tym ekologiczny i ekonomiczny aspekt handlu.
Kadr z filmu Wawangarda "Warszawa kupuje lokalnie" Kadr z filmu Wawangarda "Warszawa kupuje lokalnie" Kadr z filmu Wawangarda "Warszawa kupuje lokalnie"
- Poza tym całym jedzeniem (...) misją targu jest też rozbudzanie lokalnej społeczności. - mówi o fenomenie Targu Śniadaniowego Krzysztof Cybruch, jego pomysłodawca i organizator. - Ludzie młodsi ze starszymi, grupy sąsiedzkie, które do tej pory się nie znały, tutaj mają taki alternatywny i niemoderowany pomysł i przestrzeń, do tego żeby w końcu powiedzieć sobie "cześć". (...) Ożywiamy przestrzenie, które do tej pory stały puste (...) dzisiaj ta przestrzeń zaczyna żyć własnym życiem, to jest przestrzeń mieszkańców, to jest nasze - mówi Cybruch.
To ważne i krzepiące, w końcu miasto jest nasze i inicjatywy takie, jak Targ Śniadaniowy biorą te słowa dosłownie, zmieniając miasto i nas. Dziś nikogo już nie dziwi targ w parku, w środku miasta, czy śniadanie na kocu? Jeszcze kilka lat temu oczy byśmy przecierali ze zdziwienia. Ważny jest przede wszystkim społeczny wymiar takiego targu. Nie dość, że warszawiacy dają zarobić lokalnym wytwórcom, często sąsiadom, którzy specjalnie dla nich szykują coraz lepszą ofertę, to nawiązują się relacje, znajomości i przyjaźni, a wszystko to zagryzane jest smakołykami. Bajka.
Kadr filmu "Warszawa kupuje lokalnie" Wawangarda Kadr filmu "Warszawa kupuje lokalnie" Wawangarda Kadr filmu "Warszawa kupuje lokalnie" Wawangarda
- Z produkcji wielkotowarowej przeszliśmy na produkcję różnorodną warzyw mało znanych, mało popularnych, ale i tak najważniejszym kryterium jest dla nas smak, prozdrowotność i to co lubimy. Tylko to staramy się uprawiać - mówi Ludwik Majlert, którego rodzina już od pięciu pokoleń zajmuje się uprawą roślin, warzyw i owoców.
Kadr filmu "Warszawa kupuje lokalnie" Wawangarda Kadr filmu "Warszawa kupuje lokalnie" Wawangarda Kadr filmu "Warszawa kupuje lokalnie" Wawangarda
Zaczynają pod koniec kwietnia szparagami, które trafiają na lokalne targi i do restauracji, później są m.in. karczochy, rukola, mangold, kalarepy, kapusta, dynie. itd. Gospodarstwo kończy sezon ok. 20 października, zapraszając swoich klientów na pole, skąd mogą zabrać, wszystko co uniosą. Uprawa (z kilku gatunków, wymagających dużej ingerencji środków ochrony roślin, trzeba było zrezygnować) znajduje się na obrzeżach Warszawy, skąd błyskawicznie trafia do klientów, czy to w przy ogrodowym sklepiku, czy to na targach, bazarach, czy też do kooperatyw spożywczych, które wyrastają w stolicy, jak grzyby po deszczu. Ten kto ceni smak i świeżość, może być usatysfakcjonowany, bo warzywa które kupuje nie pochodzą z Ameryki Południowej czy Śląska, ale z Mazowsza, a nawet z zielonych fragmentów stolicy.
Kadr filmu "Warszawa kupuje lokalnie" Wawangarda Kadr filmu "Warszawa kupuje lokalnie" Wawangarda Kadr filmu "Warszawa kupuje lokalnie" Wawangarda
- Spora grupa chce spróbować czegoś nowego, ale trzeba im podpowiedzieć jak mają tego spróbować. My im podpowiadamy, pokazujemy, jaką wielką różnorodność można mieć w Polsce i na Mazowszu - mówi Jolanta Majlert.
Kadr filmu "Warszawa kupuje lokalnie" Wawangarda Kadr filmu "Warszawa kupuje lokalnie" Wawangarda Kadr filmu "Warszawa kupuje lokalnie" Wawangarda
To trzeci odcinek serialu Wawangarda, opowiadającego o zmianach w Warszawie: o miejskich nurtach, dobrej kawie, zakupach od rolnika i "nowych budowniczych Warszawy". Pierwszy odcinek dotyczył kultury kawowej w stolicy, drugi odcinek opowiadał o kuchni roślinnej. W planach kolejne, będzie o ogrodnictwie miejskim i warszawskim sporcie.