Bary mleczne - sentyment za minionymi czasami PRL, a może niezłe miejsce, by zjeść tanio i smacznie? Nie wszystkim podobają się nowe odsłony kultowych miejsc (jak na przykład Baru Gdańskiego na Muranowie), są jednak takie, w których od lat niewiele się zmieniło.
Zobaczcie, jakie mamy bary mleczne w Warszawie:
Bar pod Barbakanem (Mostowa 27/29)
Jeden z najstarszych barów mlecznych w stolicy. Zupę mleczną zjemy tu już za złotówkę, pomidorowa to koszt 3,50 zł. Za jajecznicę zapłacimy 5 zł, za kopytka - 6. Do wyboru mamy kilka dań mięsnych: schabowego dostaniemy za 10 zł, pieczeń wieprzową w tej samej cenie, a wątróbkę za 7 zł. Do tego możemy zamówić m.in. ziemniaki (3 zł), mizerię (3 zł), buraczki (2,5 zł) czy marchewkę z groszkiem (2,5 zł).
Bar Prasowy (Marszałkowska 10/16)
Kilka lat temu był miejscem protestu przeciwko polityce miasta. Okupujący go twierdzili, że Warszawa nie dba o najuboższych. Potem przeszedł remont, ale dalej można tu niedrogo zjeść. Na śniadanie sadzone (3 zł), kilka rodzajów jajecznic (3-5 zł) albo zupę mleczną z makaronem lub ryżem (1,5 zł). Pomidorową dostaniemy tu już za 1,5 zł, inne zupy - za 3 zł. Mamy tu też pierogi (6 zł), naleśniki (6-8 zł), dania bezmięsne (kluski śląskie - 2 zł) i mięsne (bigos, kotlet drobiowy czy gulasz za 6,90 zł). Dodatki (surówki, ziemniaki, kopytka) w cenie 2 zł.
Bambino Bar (Hoża 19)
Tutaj zjemy np. parówki z keczupem (5,65 zł) czy jajecznicę z kiełbasą i szczypiorkiem (5 zł). Zupa mleczna z ryżem bądź makaronem kosztuje tu 2,75 zł. Chłodnik z jajkiem kosztuje 5,90 zł, mięsa dostaniemy tu za 6-10 zł, a surówki w cenach ok. 4 zł.
Bar Mleczny Familijny (Nowy Świat 39)
Jajko gotowane dostaniemy tu za złotówkę, jajecznica to koszt 3 zł. Większość zup kupimy za 2-3 zł (żurek z jajkiem - 4 zł). Są tu też zestawy: kotlet mielony, ziemniaki, surówka kosztują 11,60 zł, złotówkę drożej podobny zestaw z kotletem schabowym. Krokiety, paszteciki czy pierogi - ok. 4 zł za danie.
Bar Gdański (Andersa 33)
Mleczarnia (Al. Jerozolimskie 32, Al. Jerozolimskie 148, E. Plater 47, Nowowiejska 6, Sienna 83, Bagatela 15, Górczewska 124, Powstańców Śląskich 126)
Zupy dostaniemy za 3,90-4,90 zł (z mięsem - 6,90 zł), kotlet mielony za 8,90 zł, schabowy za 11,90 zł. Tyle samo zapłacimy za gołąbki, schab w sosie czy żeberka. Zestaw obiadowy (zupa, drugie z surówką i kompot) to koszt 15,90-19,90 zł.
Malwa (Conrada 11)
Kefirek (Kondratowicza 25)
Bar Mleczny na Czerniakowskiej (Czerniakowska 143a)
Tu zjemy kotlet mielony za 8 zł, a smażonego mintaja za 11 zł. Tyle samo zapłacimy za schabowego czy ozór wołowy w sosie chrzanowym. Dodatki (ziemniaki, buraczki, surówki) po 4 zł. Zupy to wydatek rzędu 6-8 zł.
Mokotowski Bar Mleczny (Puławska 63)
Bar Mleczny Wilanowski (Belwederska 2)
Biedronka (Grójecka 79)
Rusałka (Floriańska 14)
Ząbkowski (Ząbkowska 2)
Zupy tutaj to wydatek ok. 4 zł. Dania mączne to np. pierogi ruskie (6,50 zł), naleśniki ze szpinakiem (7,50 zł) czy spaghetti po bolońsku (10,50 zł). Z dań mięsnych możemy zaś zamówić kotlet schabowy (7 zł), wątróbkę drobiową z cebulą (6,50 zł) czy zraz wołowy (9,50 zł za 100 g). Dodatki (ziemniaki, ryż, surówki i jarzyny) w cenie 3-4 zł.
Śmietanka Towarzyska (Twarda 56)
Przykładowo żurek zjemy tu za 6 zł, a schabowego za 8,90 zł, udko kurczaka kosztuje zaś 7,90 zł. Placki ziemniaczane z cukrem dostaniemy za 7 zł, a z gulaszem - za 12. Surówki w cenie 3 zł, kopytka - 4.
Waga (Ogrodowa 56)
Bar Sady (Krasińskiego 36)
Pierwszym barem mlecznym w stolicy była "Mleczarnia Nadświdrzańska". Powstała w 1896 roku. Niestety nie zachowały się zdjęcia z jej wnętrza, ale wiemy, co tam podawano do jedzenia. Przede wszystkim świeże pieczywo.
W 2016 r. wspólnie z serwisem Zomato stworzyliśmy ranking najlepiej ocenianych barów mlecznych w stolicy. Czy ciągle aktualny? Sprawdźcie TUTAJ.
Lubicie stołować się w barach mlecznych? Których lokali brakuje na naszej liście? Piszcie na metrowarszawa@agora.pl.