Spożycie pizzy w Polsce rośnie jak na drożdżach. 96 proc. Polaków przyznaje, że pizze jada, 70 proc. je ją w domu - wynika z badań Instytutu Polster przeprowadzonych w roku 2019. Z analiz wynika też, że 10 proc. z nas po pizzę idzie do sklepu, a 20 proc. woli zrobić ją sama.
Reszta po ulubione danie zdecydowanie woli udać się do specjalizującego się lokalu. A tych w samej Warszawie jest ok. 200. Gdzie można zjeść najlepszą pizzę? Czy pizza w Polsce naprawdę kosztuje więcej, niż we Włoszech.
Restrykcje, wprowadzone na skutek epidemii koronawirusa, sprawiły, że do ulubionej pizzerii nie możemy jak na razie pójść. Wciąż jednak możemy zamawiać na wynos.
Najskromniejszy rodzaj pizzy -Margarita - kosztuje we Włoszech 5-6 euro, czyli 22-27 zł. W tańszych lokalach można ją kupić jednak taniej, bo za równowartość 16 zł. Tak niskie ceny można znaleźć nawet w Rzymie
W Warszawie ceny podstawowej pizzy potrafią zaskoczyć, bo sięgają nawet 30 zł, a nawet więcej. Na szczęście są lokale oferujące przysmak w znacznie rozsądniejszej cenie.
Przykładem pierwszego z lokali jest Mąka i Woda. Tu Margherita kosztuje 35 zł. Dwa lata temu podstawowy placek kosztował tu 30 zł, a cztery lata wcześniej 28. Pizza jest co prawda niewielka i bardzo cienka, ale właściciele, zaznaczają, że głównym składnikiem jest mozzarella Bufala. We Włoszech zazwyczaj podawana jest pizza ze standardową mozzarellą, czyli fiordilatte - tak twierdzi Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool. Jeśli ktoś ma ochotę na mozzarellę Bufala, może o taką poprosić. Ale ma wybór.
Na drugim "biegunie" cen znajduje się Pizza Radości, jeden z najbardziej polecanych lokali w mieście. Ma w menu Margaritę już od 14,99 zł - za niską cenę otrzymamy jednak placek o średnicy zaledwie 20 cm. Pizza 30-centrymetrowa kosztuje 27,99 zł, a największa, 35 cm, 33,99.
Pizzeria na Barskiej, która chwali się tym, że serwuje pizzę już od 30 lat, "startową" pizzę oferuje już za 23 zł. "Nasz sekret i znak rozpoznawczy to ciasto. Wiele osób przepada również za sosem naszej własnej receptury.Do wypieku pizzy używamy tylko najświeższych składników" - czytamy na stronie pizzerii.
Jest w Warszawie kilka pizzerii, w których pracują rodowici Włosi. Najbardziej znane i doceniane to Nonsolo Pizza przy Grójeckiej 28/30. Właścicielem lokalu jest Walter Busalacchi. Pizza Margherita kosztuje tu zaledwie 23 zł, a jest wyśmienita!
Kolejnymi pizzeriami są te, których właścicielem jest Enzo Rossi - przemieszczający się po Warszawie swoim czerwonym ferrari. Enzo posiada aż pięć restauracji włoskich w Warszawie - na Bródnie, na Sadybie, w Markach (pod Warszawą), przy Kolejowej 47 oraz na Saskiej Kępie - przy Francuskiej. Ceny pizzy Margherita zaczynają się u słynnego Włocha od 23 zł.
Jak wyglądają ceny w warszawskich pizzeriach sieciowych? W pizzerii Dominium za margheritę w rozmiarze średnim zapłacimy aż 27, 90 zł. Co ciekawe, na stronie pizzerii nie znajdziemy przy informacji o wielkości pizzy dokładnego rozmiaru.
Podobnie jest z Pizzą Domino's. Tam pizza Margherita średnia kosztuje 24,98 cm, jaka jest jednak jej średnica? Zdaje się, że to tajemnica.
Próżno szukać również rozmiaru pizzy na stronie Telepizzy. Tam za małą Margheritę zapłacimy 27,90 zł, a za średnią 43,90 - informuje strona pizzerii, kiedy wybraliśmy lokal w pobliżu naszej redakcji.
Naszym zdaniem w dalszym ciągu najlepszą, bo i jedną z najtańszych jest pizza w restauracji Ciao a Tutti. Klienci chyba polubili dania tego lokalu, bo szybko przybyły dwa kolejne - Ciao a Tutti Due na Dąbrowskiego i Ciao a Tutti Żoli na Hübnera. Tu Margherita kosztuje 24 zł.
Całkiem niezłą pizzę zamówimy również w mokotowskim lokalu Gli Italiani (Rejtana 17). Miejsce mniej reprezentacyjne, ale jedzenie naprawdę smaczne. Margherita jest tam w cenie 23,50 zł.
Są w Warszawie miejsca, w których zjemy różne wariacje na temat pizzy. Jednym z takich miejsc jest bardzo lubiana przez nas restauracja "Reginabar Warszawa". Szefem kuchni jest tam Singapurczyk Hamid Trisno. Menu jest bardzo interesujące, a dania przepyszne. Pizza? Interesująca. Serwuje pizzę z miodem, anchovies i ziarnami sezamu za niewygórowaną cenę 29 zł. Lokal ma i słynną pizzę z ananasem, w wersji z chili i szynką. Kosztuje również 29 zł. Najdroższa pizza, z truflami, kosztuje 35 zł, chociaż nas kusi ta z awokado i kozim serem - za 31 zł.
Nietypową pizzę zjemy również w Pinsie przy ul. Francuskiej 6. Jak czytamy na stronie lokalu, "pinsa powstaje z zupełnie innych produktów, w zupełnie innym procesie produkcyjnym. Ciasto zawiera mniej oliwy niż tradycyjna pizza za to więcej wody. Zawiera też zakwas chlebowy, który podnosi walory smakowe nadające naturalny smak dawnego chleba. Dzięki temu otrzymujemy produkt o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, małej ilości kalorii, a przede wszystkim lekkostrawny".
Wegańską pizzę zjemy w pizzerii Vegan Pizza przy ul. Poznańskiej 13. Za margheritę zapłacimy 25 zł. Vegan Pizza to pierwsza wegańska pizzeria w Polsce. Właściciele zapraszają do siebie nie tylko wegan i wegetarian, ale również osoby uczulone na białko mleka krowiego i wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie i mają ochotę na alternatywną wersję pizzy.
Wiele wskazuje na to, że Polacy będą zajadać się włoskim przysmakiem w jeszcze większym stopniu, bo np. w sąsiednich Niemczech roczne spożycie pizzy przekracza 250 tys. ton rocznie, a w naszym kraju wynosi zaledwie 31,5 tys. Czas wyrównać statystyki i sięgnąć po telefon.