Festiwal Fine Dining Week. Festiwal najwyższej sztuki restauracyjnej, ekskluzywne menu

Od 23 do 31 sierpnia w Warszawie i Krakowie odbędzie się premierowy Festiwal Fine Dining Week, w ramach którego pięciodaniowe, ekskluzywne menu i kieliszek aperitifu dostępne będzie w specjalnej cenie 119 zł. Udział w festiwalu zapowiedziało 37 restauracji, wyróżnianych przez przewodniki Michelin i Gault Millau.

Oficjalne rezerwacje wystartowały 3 sierpnia na www.restaurantweek.pl

Spodobało ci się? Polub nas

Historia...

Fine diningu sięga początków istnienia restauracji, jednak jego właściwy rozkwit przypada na koniec XVIII wieku, kiedy to wybitni szefowie kuchni wraz z zespołami opuszczali szlacheckie dwory, zakładając najwyższej klasy restauracje w miastach. Ta restauracyjna sztuka narodziła się we Francji, jednak szybko przeniósł się poza jej granice, ciesząc najbardziej wymagających gości na całym świecie.

restaurantweek.plrestaurantweek.pl restaurantweek.pl restaurantweek.pl

Czym więc naprawdę jest fine dining?

To restauracje przez duże R i kuchnia przez duże K.

Restauracje fine diningowe tworzą pełne, wielowymiarowe i wielozmysłowe doświadczenie. Filarami współczesnych restauracji fine diningowych są m.in. najwyższe standardy obsługi, rozbudowane posiłki, historyczne bądź starannie zaprojektowane i wykonane wnętrza, najwyższa jakość i autentyczność produktów, dedykowane naczynia i sztućce, najwyższa edukacja szefów kuchni, kultura wine pairingu.

W tych restauracjach nie uznaje się kompromisów, stąd wysokie ceny. Fine diningowa obsługa to obeznani z etykietą stołu kelnerzy, świetnie wykształceni sommelierzy, którzy  wspólnie dbają o perfekcyjne doświadczenie restauracyjne.

Najwyższa jakość obejmuje nie tylko jedzenie i serwis, ale także wina, komponowane z daniami według sztuki wine pairingu.

restaurantweek.plrestaurantweek.pl restaurantweek.pl restaurantweek.pl

Standardem jest elegancki ubiór obsługi. Również goście przychodzący do fine diningowej restauracji powinni ubrać się bardziej elegancko, niż na co dzień. Czeka ich coś więcej niż tylko jedzenie - prawdziwy popis sztuki restauracyjnej, pod względem wrażeń estetycznych porównywalny często do wrażeń dostarczanych w teatrze czy filharmonii.

Szefowie Kuchni fine diningowych restauracji są najczęściej absolwentami prestiżowych szkół kulinarnych z wieloletnim doświadczeniem w kreowaniu sztuki na talerzu - często egzotycznej i trudno dostępnej. Ich umiejętności, perfekcjonizm, dyscyplina, wyczucie, gust i kreatywność tworzą wyjątkowe smaki i obrazy.

restaurantweek.plrestaurantweek.pl restaurantweek.pl restaurantweek.pl

Poniżej lista warszawskich restauracji biorących udział w wydarzeniu:

Akademia Smaku, Ale Gloria , Amber Room, Belvedere, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine, Dyspensa, Focaccia, Fusion Westin, Kieliszki na Próżnej, L'Arc Varsovie, La Brasserie Moderne, Marconi, Merliniego 5, N31, Nowa Próżna, Ole!, Opasły Tom, Osteria, Rozbrat 20/Bakery & Wine Corner, Signature, Tamka 43, Venti Tre Restaurant, Vivandier

Więcej o: