Jamniczek, Miąższ, Kawałyk i Banda Inteligentów - w Warszawie powstały nowe knajpki

Wegańskie hot dogi w Śródmieściu, lokalne produkty na Mokotowie, rodzinnie na Wilanowie i w stylu przedwojennej Warszawy na Pradze - przestawiamy nowe kawiarniane i restauracje.

Bezglutenowy jamniczek

W połowie grudnia przy ul. Marszałkowskiej 68/7 rusza miejsce w którym zjemy wegańskie hot dogi. Zjemy tu parówki, zwane jamniczkami.

- Przyrządzamy je z roślin strączkowych, nasion i orzechów, warzyw korzeniowych i ziół. Bułki wypiekane są ściśle według naszej wegańskiej i zdrowej receptury, bez ulepszaczy i spulchniaczy - tłumaczy Agata Żyźniewska.

Serwowane będą także inne dania: zupy i pieczone frytek z warzyw korzeniowych (m.in. marchwiowych, pietruszkowych) oraz napoje: sześć różnych koktajli przygotowanych na mlekach roślinnych, lemoniady, kawy, herbaty ekologiczne. Na miejscu nie zabraknie również wegańskich deserów.

Jamniczek

Marszałkowska 68/70 (wejście od ul. Skorupki 2)

Śródmieście

Bezglutenowy wegański Jamniczek i frytki z warzyw

Wegański 'jamniczek'  Wegański "jamniczek"  ZYGMUNT NOVAK / Jamniczek Zygmunt Novak / Jamniczek

W połowie grudnia, przy ul. Marszałkowskiej 68/7, otworzy się miejsce z wegańskimi hot dogami. Zjemy tu parówki, zwane jamniczkami. - Przyrządzamy je z roślin strączkowych, nasion i orzechów, warzyw korzeniowych i ziół. Bułki wypiekane są ściśle według naszej receptury, bez ulepszaczy i spulchniaczy - tłumaczy Agata Żyźniewska.

Serwowane będą także inne dania: zupy i pieczone frytek z warzyw korzeniowych (m.in. marchwiowych, pietruszkowych) oraz napoje: sześć różnych koktajli przygotowanych na mlekach roślinnych, lemoniady, kawy, herbaty ekologiczne. Na miejscu nie zabraknie również wegańskich deserów.

Miąższ i różowa drabina

Miąższ odwiedzicie na Saskiej Kępie Miąższ odwiedzicie na Saskiej Kępie  MARIUSZ RUTKOWSKI/Miąższ Marta Zadykowicz/Miąższ

Atmosferę miejsca właściciele restauracji porównują do budzącego ciepłe skojarzenia motywu ... jabłka. Soczystego, świeżego i zdrowego. Autorskie  menu skupione jest wokół sezonowych produktów, w tym oryginalnych koktajli. O których mówią: "których na Kępie jeszcze nie było".

Różowa drabina, to akcja promocyjna kawiarni Miąższ. Różowa drabina, to akcja promocyjna kawiarni Miąższ.  Mariusz Rutkowski Marta Zadykowicz

 Restauracja w oryginalny sposób promuje się. Różowa drabina, znak rozpoznawczy lokalu podróżuje po całej w Warszawie, można ją spotkać zarówno na Saskiej Kępie, jak i w centrum miasta. Miąższ niebawem otworzy się przy ul. Francuskiej 12a.

Dzieciaki i rodzice

Swoje miejsce, tym razem na Wilanowie w lokalu U8 przy Al. Rzeczypospolitej 12, znajdą również rodzice z dziećmi. Od kilku dni działa tu nowa kawiarnia. Miejsce zostało podzielone na strefę zabawową, warsztatową i kawiarnianą.

CAFE Dzieciaki działa od kilku dni na Wilanowie CAFE Dzieciaki działa od kilku dni na Wilanowie  CAFE Dzieciaki Wśród menu znajdziemy ciabatty, sałaty, koktajle i ciasta. Najbliższą imprezę zaplanowano z okazji Mikołajek.

Kawałyk woli stewię od cukru

Kawałyk. Działa na Mokotowie. Kawałyk. Działa na Mokotowie.  Kawałyk

Kawiarnia działa przy ul. Starościńskiej 10/12 zaledwie od półtora miesiąca, a już cieszy się dużą popularnością. Zjemy tu głównie zestawy śniadaniowe, tarty, domowe desery, zupy i dania główne. Jest też jedzenie bezglutenowe, a herbatę posłodzimy stewią. Dania przygotowywane są z produktów pozyskanych od lokalnych wytwórców.

Banda Inteligentów, sojusz z literaturą

Banda Inteligentów działa na rogu ulicy Stalowej i Szwedzkiej.Banda Inteligentów działa na rogu ulicy Stalowej i Szwedzkiej. Banda Inteligentów

Okolice ul. Stalowej na Pradze Północ zamieniają się powoli w zagłębie restauracyjne. Mamy już tu Szynk Praski, pod Karpiem, słynny bar przy Stalowej 20/22 oraz Artbistro Stalowa 52. Nowym miejscem jest Banda Inteligentów (ul. Szwedzka 9/4), której właściciele chcą przywołać klimat przedwojennej stolicy - głównie (niestety kiczowatym) wystrojem - obrusami, świecznikami czy materiałem na ścianach. W menu literackiej kawiarni znalazły się dania kuchni polskiej: flaki, rosół, fasolka po bretońsku, placki ziemniaczane.

Więcej o: