Jeszcze więcej wegańskiego street foodu. Dwa nowe lokale w centrum Warszawy

Nowe restauracje z jedzeniem wegetariańskim, wegańskim i bezglutenowym wyrastają jak grzyby po deszczu. Za moment będziemy mieć w Warszawie dwie kolejne - tym razem z typowym street foodem.

Pierwsza wegańska pizzeria Pierwszy z lokali planuje otwarcie na początku listopada. Vegan Pizza zaprasza na coś, czego jeszcze w Warszawie nie było, czyli pizzę. Z pewnością ucieszy się wielu wegan i wegetarian, bo to jeden z produktów, który wyjątkowo rzadko występuje w zjadliwej dla nich wersji. Przecież zawsze na pizzy króluje ser, najczęściej ten pochodzenia krowiego. A pizzę lubią przecież prawie wszyscy - wegetarianie i weganie też. Lokal może przyciągnąć również osoby uczulone na krowie białko, bo ser też będzie wegański. Co więcej, nie będzie zawierał też soi, glutenu ani oleju palmowego. Będzie to specjalny ser do pizzy, zrobiony głównie na bazie oleju kokosowego tzn. taki, który topi się ładnie w wysokiej temperaturze i dobrze smakuje na ciepło.Właściciele chcą też wypróbować mozarrellę również w wersji do pizzy, też na bazie oleju kokosowego oraz podobnie wytwarzany wegański cheddar. Do wyboru mają też być dwa rodzaje spodu - na cieście tradycyjnym oraz bezglutenowym. Vegan Pizza ma szansę stać się więc kolejnym popularnym miejscem wśród osób bezmięsnych i bezglutenowych. W menu będzie ok 10 rodzajów pizzy, wszystkie w 100 proc. wegańskie, pochodzące z roślinnych produktów. Właściciele obiecują, że będą pojawiać się pizze eksperymentalne, jeśli chodzi o smak. Właściciele wychodzą też naprzeciw oczekiwaniom osób wyznających zasady fair trade - takim znakiem mają być opatrzone kawy i herbaty w lokalu, a w potrawach nie będzie oleju palmowego (często pochodzi on z nielegalnych wycinek). Warzywa i owoce mają pochodzić od lokalnych rolników. Do pizzy będzie można zamówić szejki na mleku roślinnym, smoothie owocowe i wegańskie ciasta. Vegan PizzaVegan Pizza mat. promocyjne mat. promocyjne W lokalu będzie można zamówić całą pizzę lub kawałki, na miejscu, na wynos bądź z dowozem. Vegan Pizza planuje ofertę lunchową - kawałek pizzy, sałatka, domowa lemoniada w cenie 20 zł. Vegan Pizza ulokuje się przy Poznańskiej 7, czyli w miejscu, w którym już roi się od restauracji i knajpek. Lokal będzie bardzo kameralny - 5 stolików i ok 6 miejsc pojedynczych. Planuje jednak swoją obecność na różnych wege inicjatywach: targach, festiwalach, imprezach. Burgery z selera

Drugi lokal już działa. Best Seler serwuje w 100-proc wegańskie burgery i jest pierwszą bezpośrednią konkurencją dla Krowarzywa - pierwszej warszawskiej wegańskiej burgerowni. Podobnie jak w Krowarzywa, czy Vegan Pizza, jedzenie będzie można zjeść na miejscu lub zamówić na wynos.

Wszystkie produkty, z których robione są burgery mają być świeże, nie przetworzone, nie mrożone, bez środków konserwujących, wolne od chemii. - Stawiamy na produkty polskie, nie anonimowe - mówią nam właściciele.

Best SelerBest Seler mat. własne mat. własne

W menu znajdą się m.in.: burger z panierowanym tofu czy seitanem, burgery z buraków, okry, leśnych grzybów, no i oczywiście "hit BESTselerowy". Większość burgerów nie zawiera glutenu. Kosztują 12-16 złotych.

"Naszą ideą jest włączenie do menu jak największej ilości dzikich roślin jadalnych, które w cywilizacyjnym pędzie zostały zapomniane lub są po prostu niedoceniane jako świetne źródło składników odżywczych. Dlatego korzystając z wiedzy zaprzyjaźnionego wybitnego etnobotanika oraz naszych wieloletnich doświadczeń jako miłośników wszystkiego co rośnie dziko, chcemy systematycznie, sezonowo serwować gościom nasze dzikie zdobycze. Obecnie sezon jesienny obfituje w dzikie owoce - głóg, czeremcha, pigwa, czarny bez, także orzechy i grzyby oraz suszone kwiatki i zioła w postaci herbatek." - deklarują też właściciele. W menu poza burgerami znajdą się ciasta, herbaty (np. z dzikich owoców).

Best SelerBest Seler Facebook Facebook

Best Seler też znalazł sobie miejsce w centrum. Powstał na samym brzegu placu Konstytucji, pod adresem Waryńskiego 7. Wcześniej mieściła się w tym miejscu kawiarnia. Lokal Best Selera też jest bardzo kameralny, choć dwupoziomowy, utrzymany w recyclingowym wystroju - stoły są zrobione z drewna i widelców rowerowych, siedzenia z opon samochodowych i drewnianych palet, klosze ze starych bębnów do pralek.

Best SelerBest Seler mat. własne mat. własne

Atmosfera, jak widać, jest niezobowiązująca.

....

Wiecie o otwierających się knajpach i chcecie się podzielić informacją? Piszcie: metrowarszawa@agora.pl

Więcej o: