cena: 3,50 zł
Zaczęło się całkiem przyjemnie. - W tym roku jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, bo testowany pączek zdążył wystygnąć, a nadal był bardzo smaczny. Zwłaszcza skórka jest wspaniała, bo lekko chrupiąca, co nie zdarza się często w pączkach - mówi blogerka.
Jednak chwilę potem czar prysł. - Bardzo, ale to bardzo rozczarowująca ilość nadzienia. Ledwo ją widać, a smaku prawie nie czuć. Pączek bez nadzienia to rzecz nie do zaakceptowania! - podsumowuje Edyta.
Z tego właśnie powodu pączek z Chmielnej musiał spaść na sam koniec naszego zestawienia. 7. miejsce!
cena: 2,60 zł
Pączki z cukierni Zosicz to pączki ciężkiego kalibru. Są wielkie i ciemne, oblane skromną ilością lukru. - Co odbieram za plus, bo nie lubię, gdy pączek nim ocieka - przyznaje nasz ekspert. I mówi bez ogródek: Niestety smak konfitury w tym roku jest okropny. Po pierwszym kęsie aż rozbolały mnie zęby od ilości cukru w tej pomadzie.
Niestety, ale pączek nie został naszym faworytem. Trafił na 6. miejsce naszego rankingu.
cena: 3,50 zł
Bardzo popularne pączki, właściwie znane na całą Polskę. Jednak podpadły nam już na samym początku. Zapakowano je w papierową torebkę, do której przykleiła się duża ilość lukru, przez co pączek znacznie stracił na atrakcyjności. Edyta: W środku pączki od Bliklego prezentują raczej skąpą ilość nadzienia. Ale trzeba przyznać, że jest ono znakomite. To chyba moja ulubiona konfitura różana. Ciasto jest lekkie i delikatne, ale trochę za bardzo "watowate".
Spłaszczony pączek uplasował się dopiero na 5. miejscu.
cena: 2,50 zł
Kultowe warszawskie pączki. Przed cukiernią na Górczewskiej w Warszawie kolejka ustawia się już godzinę przed otwarciem. Na czym polega jej fenomen? Czy rzeczywiście na ich smaku? Wydawałoby się, że to mocny faworyt w naszym zestawieniu. Pojawiło się jedno ale. - Pączki zapakowano ciepłe, więc w kartoniku straciły swój kształt. Poza tym lukier odpadał z pączka - stwierdza nasz ekspert.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Ile jest wart przepis na pączki z Górczewskiej? 'Nie ma pani takich pieniędzy'
cena: 4,50 zł
A teraz finał. Na trzecim miejscu uplasował się pączek prawie idealny. - Pączki dość ciężkie, bo robione na maśle. Ale za to z idealną obwódką! Nie wiem, jak oni to robią, ale to jedyne pączki, które ją mają, ilekroć je kupuję. Wyglądają atrakcyjnie, zwłaszcza polane niewielką ilością lukru i posypane liofilizowanymi malinami - podsumowuje Edyta Kusińska.
Niestety były nieco spalone, co zepsuło ich smak. Dlatego znalazły się na 3. miejscu naszego rankingu.
cena: 8 zł
Najdroższe pączki w zestawieniu. I prawdopodobnie najdroższe w całej Warszawie. Kosztują blisko dwa razy więcej niż pączki, od i tak dość drogiego, Lukullusa.
Nasz ekspert: W kształcie przypominają idealne UFO, mają malutką obwódkę i cienki lukier, który niestety odpadał i kruszył się w czasie krojenia. Pyszna jest za to skórka pomarańczowa, którą przyozdobiono tego delikwenta. Pycha!
cena: 4 zł
A teraz czas na zwycięzcę! Numerem jeden naszego rankingu pączków w 2017 roku zostało ciastko z cukierni Irena. - Pyszna śliwkowa konfitura, dosyć lekkie ciasto, ładnie pachnie. Pączek idealny! - podsumowuje nasz ekspert.
Mamy nadzieję, że nasz ranking pomoże Wam w podjęciu decyzji, do której cukierni warto udać się po pączki. Smacznego!
A Twoim zdaniem, gdzie dostaniemy najlepszego pączka w Warszawie? Napisz do nas: metrowarszawa@agora.pl