Warsaw Italian Weekend. Spróbuj najlepszej włoskiej kuchni w dwudziestu warszawskich restauracjach w promocyjnej cenie

W ramach nadchodzącego Warsaw Italian Weekend w ostatni weekend marca (27-29.03) dwadzieścia włoskich restauracji zaprezentuje autorskie popisowe menu (przystawka, danie główne i deser) w promocyjnej cenie 39 zł. Organizatorzy zapraszają też na warsztaty kulinarne.

Spodobało ci się? Polub nas

San Lorenzo San Lorenzo

W ramach nadchodzącego Warsaw Italian Weekend w ostatni weekend marca (27-29.03) dwadzieścia włoskich restauracji zaprezentuje autorskie popisowe menu (przystawka, danie główne i deser) w promocyjnej cenie 39 zł. Prócz włoskiej uczty organizatorzy zapraszają też na warsztaty kulinarne
- W ostatnich latach warszawska gastronomia poszła do przodu, wykonaliśmy milowy krok, podnieśliśmy jakość, mamy coraz więcej gości, bo konkurencja wzmaga kreatywność i podnosi poziom. Wpadliśmy na pomysł, że trzeba świętować ten fakt, stworzyć festiwal restauracyjny, podobny do festiwali filmowych. Przy wsparciu miasta mamy szansę stworzyć wydarzenie, które wpiszę się w jego rytm, jak np. Noc Muzeów, wydarzenia powtarzalnego i oczekiwanego przez Warszawiaków. Stąd pomysł na Warsaw Restaurant Week - mówi Maciek Żakowski, jeden z pomysłodawców festiwalu.
Warszawskich smakoszy czeka nie lada uczta dzięki skomponowanym specjalnie na tę okazję, trzydaniowym menu w promocyjnej cenie 39 zł (mniej więcej 50 proc. niższej niż zazwyczaj). Udział w WRW biorą zarówno dobrze znane, stale oblegane restauracje, jak i mniejsze, rodzinnie prowadzone lokale z autorską kuchnią. Zeszłoroczny WRW popularnością przerósł najśmielsze oczekiwania organizatorów, w ciągu pierwszych 3 dni sprzedaży dokonano ponad 1000 rezerwacji. Duże znaczenie miał prosty w obsłudze system rezerwacji dodatkowo wspierany przez infolinię.
Wygląda na to, że tegoroczny Warsaw Italian Weeekend, a także pełnowymiarowa, (tygodniowa) odsłona festiwalu w maju i weekendowa w listopadzie, znów odniesie sukces. W niecałą dobę uczestnictwo w marcowym wydarzeniu zdeklarowało prawie 7 tyś. użytkowników Facebooka!
Nie sposób wymienić wszystkich restauracji, jest ich ponad 20. Oto kilka przykładów wraz z zaproponowanym menu: Le Victoria Braserie Moderne zaprasza na - mozarelle, pomidorową galaretkę, balsamico, basil. Na główne danie - ravioli giganti, cukinia, ricotta, suszone pomidory, Proseco sabayon, zaś na deser - Amaretto Panna Cotta. W San Lorenzo na przystawkę: Carpaccio wołowe z rukolą i parmezanem (carpaccio di manzo con rucola e parmigiano), na danie główne: Penne po sycylijsku z bakłażanami i słonym serem "ricotta salata" (penne alla norma), deser -  Creme brulee. W MOMU: Fried Mozzarella, czyli ser mozzarella smażony w spaghettu ziemniaczanym, podany na botwinie z roszponką i pomidorkami cherry. Na danie główne polędwiczki wieprzowe w borowikach, ze szpinakiem gnochhi, grillowanymi pomidorkami cherry, zaś na deser ptyś wypełniony waniliowymi lodami polany płynną czekoladą z likiem Tia Maria. W CHIANTI: Krem z pora i kalafiora. Danie główne: Gnocchi z musem z ricotty i szpinaku i na deser Kokosowa panna cotta z czekoladą
Liczba miejsc na warsztaty jest ograniczona do 60 (jeśli jednak będzie więcej chętnych, organizatorzy zapewniają, że podwoją pulę miejsc) Promocyjna cena - 149 zł.
Jak wziąć udział, zarezerwować stolik i zapłacić?
Wystarczy na stronie   restaurantweek.pl wybrać interesującą nas restaurację, następnie zarezerwować stolik (dzień, godzinę i liczbę osób), wybrać opcję (vege, ryby itd.) następnie zapłacić i potwierdzić w ciągu godziny rezerwacją. Liczba rezerwacji jest ograniczona (ok. 10 tyś) Rezerwacja trwa 90 minut.

- W ostatnich latach warszawska gastronomia poszła do przodu, wykonaliśmy milowy krok, podnieśliśmy jakość, mamy coraz więcej gości, bo konkurencja wzmaga kreatywność i podnosi poziom. Wpadliśmy na pomysł, że trzeba świętować ten fakt, stworzyć festiwal restauracyjny, podobny do festiwali filmowych. Przy wsparciu miasta mamy szansę stworzyć wydarzenie, które wpiszę się w jego rytm, jak np. Noc Muzeów, wydarzenia powtarzalnego i oczekiwanego przez Warszawiaków. Stąd pomysł na Warsaw Restaurant Week - mówi Maciej Żakowski, jeden z pomysłodawców festiwalu. Warsaw Restaurant Week odbył się na jesieni, Warsaw Italian Week, będzie jego młodszą siostrą.

Ola, Paweł, Maciek i Weronika - organizatorzy Warsaw Italian Week. fot. Igor Nazaruk Ola, Paweł, Maciek i Weronika - organizatorzy Warsaw Italian Weekend. fot. Igor Nazaruk

Warszawskich smakoszy czeka nie lada uczta. Dzięki skomponowanym specjalnie na tę okazję, trzydaniowym menu w promocyjnej cenie 39 zł (mniej więcej 50 proc. niższej niż zazwyczaj) mogą poznać włoskie smaki w Warszawie. Udział w WIW biorą zarówno dobrze znane, stale oblegane restauracje, jak i mniejsze, rodzinnie prowadzone lokale z autorską kuchnią.

WIWTrattoria Boccone, jedna z dwudziestu warszawskich restauracji biorących udział w Warsaw Italian Weekend

Zeszłoroczny WRW popularnością przerósł najśmielsze oczekiwania organizatorów, w ciągu pierwszych 3 dni sprzedaży dokonano ponad 1000 rezerwacji. Pomógł m.in prosty w obsłudze system rezerwacji, dodatkowo wspierany przez infolinię.

Wygląda na to, że tegoroczny Warsaw Italian Weeekend, a także pełnowymiarowa (tygodniowa) odsłona festiwalu w maju i weekendowa w listopadzie, znów odniesie sukces. W niecałą dobę uczestnictwo w marcowym wydarzeniu zdeklarowało prawie 7 tys. użytkowników Facebooka!

WIWPlakat Warsaw Italian Week


 

Nie sposób wymienić wszystkich restauracji, jest ich ponad 20. Oto kilka przykładów wraz z zaproponowanym menu: Le Victoria Braserie Moderne zaprasza na - mozarellę, pomidorową galaretkę, balsamico, basil. Na główne danie - ravioli giganti, cukinia, ricotta, suszone pomidory, proseco sabayon, zaś na deser - Amaretto panna cotta. W San Lorenzo na przystawkę: carpaccio wołowe z rukolą i parmezanem (carpaccio di manzo con rucola e parmigiano), na danie główne: penne po sycylijsku z bakłażanami i słonym serem "ricotta salata" (penne alla norma), deser - creme brulee. W MOMU: fried mozzarella, czyli ser mozzarella smażony w spaghetti ziemniaczanym, podany na botwinie z roszponką i pomidorkami cherry. Na danie główne polędwiczki wieprzowe w borowikach, ze szpinakiem gnochhi, grillowanymi pomidorkami cherry, zaś na deser ptyś wypełniony waniliowymi lodami polany płynną czekoladą z likierem Tia Maria. W Chianti: krem z pora i kalafiora. Danie główne: gnocchi z musem z ricotty i szpinaku i na deser Kokosowa panna cotta z czekoladą.

WIWMomu

Nowością Warsaw Italian Weekend jest udział w festiwalu studia kulinarnego - Food Lab Studio - Grzegorza Łapanowskiego. W ramach festiwalu można wziąć udział w warsztatach z kuchni włoskiej prowadzonych przez ekipę restauracji Mąka i Woda.

- Pierwsza część warsztatów to część merytoryczna, opowiemy o tradycyjnych produktach włoskich. Następnie pokażemy, jak przygotować domowy włoski makaron, z jakiej mąki to zrobić, jak długo wyrabiać ciasto, jak długo dać mu odpocząć i gotować. Pokażemy, jak uzyskać najdelikatniejsze ravioli, w końcu jak osiągnąć ten perwersyjny efekt lejącego się w środku żółtka, jak przypalić masło, żeby nie było gorzkie, a miało orzechowy aromat, jak usmażyć szałwię, żeby była chrupiąca i jeszcze wiele innych rzeczy. Będzie wino i relaks po włosku. Warsztaty potrwają 3 - 4 godziny - mówi Grzegorz Łapanowski. Liczba miejsc na warsztaty jest ograniczona do 60 (jeśli jednak będzie więcej chętnych, organizatorzy zapewniają, że podwoją pulę miejsc) Promocyjna cena - 149 zł.

Spacca Napoli Spacca Napoli

Jak wziąć udział, zarezerwować stolik i zapłacić? Wystarczy na stronie www.restaurantweek.pl wybrać interesującą nas restaurację, następnie zarezerwować stolik (dzień, godzinę i liczbę osób), wybrać opcję (vege, ryby itd.) następnie zapłacić i potwierdzić w ciągu godziny rezerwacją. Liczba rezerwacji jest ograniczona (ok. 10 tys)

Sprzedaż biletów rusza w poniedziałek 16 marca od godziny 12

Więcej o: