Jedzenie w Warszawie
-
Jedna z najsmaczniejszych restauracji z kuchnią tajską znika ze Śródmieścia
Ostre ziołowe skrzydełka, grillowany bakłażan lemoniada z mango i rewelacyjne drinki do niedawna były specjalnością restauracji My'o'tai. Przez wielu uważanej za numerem jeden na kulinarnej mapie Warszawy.
-
Gdzie iść na najlepszego burgera w Warszawie? Sprawdzamy z Jajami w Kuchni [RANKING]
Nie. Nie zjedliśmy wszystkich możliwych burgerów w Warszawie. Nie. Nie spróbowaliśmy wszystkich możliwych "wariacji na temat". Jeśli pominęliśmy wasze ulubione miejsce - wybaczcie nam. Stworzyliśmy ten (około)wiosenny ranking, aby pokazać wam, gdzie w Warszawie wasze żołądki zostaną potraktowane po królewsku, a gdzie - jak worek na odpady. Jeśli kochacie burgery, na pewno znajdziecie wśród wymienionych lokali miejsce dla siebie.
-
Feed them up. Zamiast do kosza jedzenie trafi do potrzebujących
Zamiast pozbywać się nadmiarów żywności, warszawskie restauracje w ramach projektu ?FEED Them UP? przekazują posiłki na cele charytatywne. To pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce, dzięki której jedzenie zamiast do kosza, trafia do najbardziej potrzebujących.
-
Sprawdzamy warszawskie restauracje! Czy mule, które podają, można zjeść bez strachu? [5 MIEJSC]
- Małże należą do najtrudniejszych produktów kulinarnych. Wymagana jest absolutna świeżość, a spożywane mule muszą być przed przygotowaniem dania bezwzględnie żywe - mówi Jacek Taranko, nasz ekspert od owoców morza. Postanowiliśmy sprawdzić, czy mule podawane w warszawskich restauracjach można po pierwsze - spożywać bez strachu oraz ze smakiem. Niemalże weszliśmy restauratorom do kuchni, by upewnić się, że mule przybyły do nas z najlepszych rejonów łowieckich oraz że są absolutnie świeże. Były? Gdzie warto pójść na mule, a których miejsc raczej unikać?
-
Cała prawda o warszawskim kebabie. Gdzie zjeść najlepszy? Szukamy z rodowitym Turkiem! [RANKING]
Trudny temat. Wymagający ekspert. Co wyszło z naszego przeglądu kebaba? Że tajemnica przede wszystkim tkwi w mięsie. Czy udało nam się znaleźć miejsce z kebabem warte grzechu? Trudne pytanie, trudna odpowiedź... Przedstawiamy nasz ranking (od najsłabszego do najlepszego lokalu), który przygotowaliśmy z rodowitym Turkiem.
-
Kuchenne Rewolucje i Warszawa - lista lokali. Gdzie zjemy jak u Magdy Gessler?
- Dlaczego wy trujecie ludzi - pyta Magda Gessler retorycznie restauratorów, którzy postanowili wziąć udział w jej telewizyjnym programie ?Kuchenne Rewolucje?. I choć zakończyła się właśnie produkcja 13. sezonu, to warszawska restauratorka mówi wprost - wciąż jest wiele do zrobienia. Gessler przemierza całą Polskę, ratując upadające restauracje, ale w całej historii polskiej edycji programu wielokrotnie odwiedziła Warszawę. To właśnie tu przeprowadzała rewolucje w restauracjach nie tylko polskich, ale gruzińskich, wietnamskich czy rosyjskich. Po niektórych restauracjach nie ma dziś śladu. Przetrwały tylko te, które naprawdę mają smaczną kuchnię, a co za tym idzie - sale pełne gości. Odwiedzamy 5 lokali, które karmią warszawiaków tak dobrze, że o niejednym z tych miejsc sama Magda mówi: Dania są na najwyższym poziomie, poziomie najlepszych jestem wzruszona. Besos.
-
Tu najtańsze ziemniaki, a tam marchewka. Porównanie cen na warszawskich bazarkach
Myślisz, że różnice w cenach warzyw i owoców na targowiskach są niewielkie? Nic bardziej mylnego. Pokazuje to koszyk produktów, który przygotowano na podstawie cen dziewięciu bazarków. Znaczne różnice widoczne są w cenach ziemniaków oraz bananów (różnice sięgają nawet 3 zł). Najtańsze znaleziono na Targówku i Ochocie.
-
Najlepsze frytki w Warszawie. Idziemy na frytki z rodowitym Francuzem [RANKING]
Frytki - proste, tanie, lubi je każdy. Jak się okazuje, barów z frytkami jest jak na lekarstwo! Zaledwie kilka. Wybraliśmy pięć i sprawdziliśmy gdzie warto na te frytki się wybrać z ekspertem od "french fries", Francuzem Jean-Nicolas.
-
Brawo Lukullus. Wpadki zdarzają się najlepszym, ale wybrnąć z nich z klasą potrafią nieliczni
Przepraszamy wszystkich z Was, którzy kupili u nas wysuszone pączki. Zamiast puszystych i miękkich zaserwowaliśmy czerstwe suchary... - tymi słowami Lukullus przeprasza swoich klientów.
-
Szpital Praski wprowadza zestawy obiadowe, również dla wegetarian. "Jeśli się sprawdzą, zostaną wprowadzone na wszystkich oddziałach"
Szpital Praski walczy ze stereotypem nędznego jedzenia w szpitalach. W pilotażowym programie żywienia na oddziale ginekologii i położnictwie od dziś wprowadzony został do wyboru osobny zestaw wegetariański. Co zjedzą mamy wegetarianki?
-
Ratusz nałożył na bloki karę za brak segregacji śmieci. I to niemałą. "Odpowiedzialność zbiorowa"
-
Warszawa. Włodzimierz Karpiński stracił stanowisko sekretarza miasta
-
Przejmij kontrolę nad wydatkami na paliwo. Wygodne rozwiązanie, które ma więcej zalet, niż myśliszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Pożar basenu na Kabatach. Właściciele proszą o pomoc. "Szkody są ogromne"
-
Grójec. Policjanci zatrzymali 23-letnią sklepową. Zdrapała losy o wartości 21 tys.
- Sto pojemników z podejrzaną substancją na Targówku. "Chemiczny zapach"
- Konopaty: pieszy wkurzył się na pędzącego kierowcę. Sam skończył z mandatem
- Najstarsza kamienica na Woli grozi zawaleniem, właściciel jest bezczynny. Dzielnica żąda działań wojewody
- Piaseczno. Pasażerowie jechali autobusem z otwartym lukiem technicznym. Kierowca dostał solidny mandat
- Dwie 15-latki upiły się w parku do nieprzytomności. Jedna zaległa na ławce, druga na chodniku
-
Podrobione ryby, którymi można się zatruć, krewetki z Azji. Prawda o owocach morza w Polsce [WYWIAD]
- Masowe jest zjawisko wprowadzania klienta w błąd przez podawanie niewłaściwych nazw na etykietach. Vongole to często nie vongole, a małże filipińskie. Czy ktoś widział doradę różową? Zgodnie z wykazem handlowym ryb oraz bezkręgowców wodnych (Ministerstwo Rolnictwa), taka ryba nie istnieje - mówi Jacek Taranko, pasjonat dobrego jedzenia, znawca produktu, i przedstawia zatrważającą prawdę na temat owoców morza w Polsce i w warszawskich restauracjach. Zdradza również, gdzie (jeśli w ogóle) jeść owoce morza.
-
"Nie trzeba przekonywać Polaków do dużej michy zupy". Co zjeść podczas Azja Restaurant Week(end)?
Azja Restaurant Week(end) to drugi po Warsaw Italian Week(end) tematyczny Festiwal najlepszych Restauracji organizowany w Warszawie w Restaurant Week. Motywem przewodnim jest kuchnia Azji i Pacyfiku. Nic dziwnego - to właśnie ona w ciągu ostatnich lat zawojowała warszawską scenę restauracyjną. Festiwal potrwa od 5 do 8 lutego. Dokąd się wybrać, czego spróbować? Zapisy już ruszyły!
-
Wegański Tłusty Czwartek [MAPA]. "Jedząc pączki poprawiamy pogodę w oczekiwaniu na wiosnę"
Kto powiedział, że pączek musi być smażony na smalcu? Są tacy, co wolą smażonego w oleju. Dzięki tej mapie nie pogubią się w gąszczu wegańskich i wegetariańskich miejsc w tłusty czwartek. A zjadając pączka poprawią pogodę w oczekiwaniu na wiosnę.
-
Najlepszy hummus w Warszawie. Nie szukaj go na Poznańskiej! [RANKING]
Hummus podbił Warszawę już kilka lat temu. Dziś jedzą go prawie wszyscy - w formie przekąski lub dania głównego. W stolicy jest mnóstwo lokali, w których zjeść można danie z ciecierzycy. Najbardziej znane to te z Poznańskiej - czy to jednak hummus z Beirutu czy Tel Avivu to creme de la creme warszawskiego hummusu? Nie! Rodowity Izraelczyk pomógł nam znaleźć najlepszy hummus w Warszawie!
-
Festiwal muli i krewetek już w ten weekend w warszawskiej restauracji "All you can eat"
Od piątku 22 stycznia do niedzieli 24 stycznia do godziny 20:00 będzie trwał festiwal muli i krewetek w pierwszej restauracji "All you can eat" w Polsce. Wejściówka w cenie 55 zł uprawnia do 2,5 godzin konsumpcji z bufetu krewetkowego oraz pozostałych bufetów, każda dodatkowa godzina konsumpcji kosztuje 15 zł.
-
Marsz KOD w obronie wolności już 23 stycznia. "Pokażmy ilu nas jest. Obrońmy demokrację"
Tematy, których będzie dotyczyć kolejna manifestacja KOD to ochrona obywateli przed działaniem ustaw naruszających ich wolność. Przyjęta 15 stycznia nowelizacja ustawy o Policji, nowelizacja ustawy procedury karnej oraz wsparcie dla Trybunału Konstytucyjnego.
-
Światowy sukces warszawskiej restauracji. Trafiła na listę największych odkryć gastronomicznych
?The Diners Club 50 Best Discovery Series" to lista największych odkryć gastronomicznych w ośmiu rejonach świata. Trafiają tam najznakomitsze restauracje prowadzone przez znanych i nagradzanych szefów kuchni. Wśród gastronomii w rejonie Skandynawii oraz Europy Północnej i Wschodniej wyróżnienie zdobyło sześć restauracji, w tym jako jedyna z Polski - warszawska SENSES.
-
- Jestem przygotowany na pół miliona gości - śmieje się Mike Rai, który otwiera nowy lokal Falafel Bejrut na Muranowie
Tego jeszcze w Polsce nie było. Prawie metrowa patelnia, tradycyjny libański wok, w którym na raz można usmażyć 270 falafeli aż w 20 litrach oleju! Już jutro (9 stycznia) nowy Falafel Bejrut otwiera się na Muranowie. Falafeli ma nie zabraknąć.
-
Razem z Belgiem szukamy najlepszej gorącej czekolady w Warszawie [PRZEWODNIK]
Gorąca czekolada - smak z dzieciństwa, zastrzyk pozytywnej energii, rozkosz dla podniebienia. Pod jednym warunkiem - że jest smaczna. Nie za słodka, nie za gorzka, z lekkim posmakiem goryczy, o jedwabiście gładkiej strukturze. Która z gorących czekolad w Warszawie okazała się warta grzechu? Sprawdziliśmy. W tej słodkiej podróży po warszawskich kawiarniach i czekoladziarniach towarzyszył nam ekspert od czekolady - NAJLEPSZEJ czekolady na świecie - rodowity Belg.
-
Królewski, ten od Najsztuba, domowy. Gdzie w Warszawie zjeść dobry rosół?
Tym razem postanowiłem pochylić się nad... talerzem rosołu. Z wielką zresztą przyjemnością, bo jestem jego oddanym miłośnikiem. Szukałem jednak słów, od których mógłbym zacząć kulinarny felieton. I przypomniała mi się dość zabawna anegdota. A brzmi ona mniej więcej tak: - Na czym jest ten rosół - pyta Magda Gessler kelnerkę w popularnym programie kulinarnym. Kelnerka myśli, widać gołym okiem ogarniające ją zakłopotanie, w końcu się poddaje i odpowiada: - Na wodzie. Kurtyna. Komedia. Aplauz. No tak, tyle tylko, że to, co w telewizji wydaje się śmieszne, w rzeczywistości potrafi zgnębić nastrój, a gdy zamawiamy rosół w polskich restauracjach, jego smak potrafi naprawdę rozczarować. Na szczęście to nie reguła. Istnieją bowiem lokale, które podają, przynajmniej jeżeli chodzi o realia warszawskie, wyjątkowy rosół. Gdzie? Oto subiektywna lista takich miejsc, w którym redakcja Metro Warszawa lubi zjeść. Smacznego!