Ukazał się nowy przewodnik Michelin! Dwie warszawskie restauracje utrzymały gwiazdki

Właśnie ukazał się nowy Czerwony Przewodnik Michelin. W tym roku żadna nowa polska restauracja nie została nagrodzona gwiazdką. Warszawskim lokalom Atelier Amaro i Senses udało się gwiazdki utrzymać.

Gwiazdka Michelin, która niezmiennie od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej, stanowi marzenie szefów kuchni i właścicieli restauracji. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin.

W poniedziałkowy wieczór w Brukseli odbyła się uroczysta premiera najnowszego wydania przewodnika „Michelin Guide Main Cities of Europe 2016”, w którym opisywane są restauracje z największych europejskich miast - w tym z Krakowa oraz Warszawy.

Atelier Amaro z jedną gwiazdką - sukces?

Kilka miesięcy temu spekulowaliśmy, która warszawska restauracja ma szansę na gwiazdkę w 2017 roku. Pojawiło się kilka typów - wśród nich Brasserie Warszawska czy Nolita oraz restauracja Belvedere w Łazienkach Królewskich. Żadnej nowej restauracji nie udało się gwiazdki zdobyć. 

Atelier Amaro, pierwszej w historii polskiej restauracji, która została uhonorowana gwiazdką Michelin, udało się gwiazdkę utrzymać (od 2013 roku). Czy to sukces? I tak, i nie. Gwiazdkę zawsze można stracić. Z drugiej strony, wielu ekspertów ze świata kulinarnego twierdzi, że Atelier Amaro zasługuje na więcej niż jedną gwiazdkę.

Restauracja Senses

Drugą restauracją, która utrzymała gwiazdkę Michelin, jest restauracja Senses. Ta swoją pierwszą gwiazdkę otrzymała w roku ubiegłym. Szefem kuchni tego lokalu przy Bielańskiej w Warszawie, jest Włoch - Andrea Camastra.

Żeby zjeść kolację w jednej z "gwiazdkowych" restauracji, trzeba zarezerwować stolik przynajmniej kilka tygodni wcześniej (w tych najbardziej obleganych terminach, jak piątek i sobota). Mimo że za wieczór w Atelier Amaro czy Senses trzeba zapłacić nawet kilkaset złotych (za osobę), restauracje nie narzekają na brak klienteli.

Kieliszki na Próżnej

W tegorocznym przewodniku pojawiła się restauracja Kieliszki na Próżnej, gdzie szefem kuchni jest Mateusz Karkoszka (symbol Bib Gourmand). Oprócz niej symbolem Bib Gourmand wyróżniono Butchery and Wine oraz Brasserie Warszawską.

Właścicielami obu lokali jest Daniel Pawełek, prywatnie związany z Beatą Gawędą, która prowadzi z kolei nagrodzone Kieliszki na Próżnej (oraz drugi lokal Kieliszki na Hożej). 

Symbole przewodnika

W tym roku inspektorzy Michelin ocenili restauracje w 44 miastach z 20 krajów europejskich. 3 Gwiazdki Michelin ma obecnie 20 europejskich restauracji, 91 lokali ma 2 Gwiazdki, a 386 restauracji 1 Gwiazdkę. W tym roku Inspektorzy przyznali europejskim restauracjom 51 nowych gwiazdek.

Inspektorzy przyznają restauracjom symbol gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek), symbol sztućców (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców),
- Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie - restaurację z rewelacyjną kuchnią, wartą odwiedzenia, a trzy - restauracje, które z powodu swojej kuchni są warte specjalnej podróży.

Czerwony Kulinarny Przewodnik Michelin ukazuje się od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie - stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji.

Autorami rekomendacji publikowanych na łamach przewodnika są inspektorzy składający w wybranych lokalach anonimowe wizyty. Decyzję o tym, czy restauracja otrzyma gwiazdkę (lub straci) podejmuje nawet kilku inspektorów. 

Hala Koszyki gotowa i robi ogromne wrażenie! Dyrektor Hali pokazał nam wnętrza

Więcej o:
Komentarze (56)
Ukazał się nowy przewodnik Michelin! Dwie warszawskie restauracje utrzymały gwiazdki
Zaloguj się
  • horatio_valor

    Oceniono 117 razy 81

    Niezwykle mi z tego powodu wszystko jedno.

  • ryszard.hus

    Oceniono 48 razy 20

    Słownik języka polskiego PWN -
    atelier [wym. atelie]
    1. «pracownia malarza, rzeźbiarza lub fotografika»
    2. «zespół odpowiednio urządzonych pomieszczeń, w których nakręca się filmy

    pretensjonalny
    1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
    2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
    • pretensjonalnie • pretensjonalność

    A teraz mamy nazwę restauracji : Atelier Amaro

    Bardzo proszę o komentarz

  • tysonc

    Oceniono 23 razy 19

    "...wielu ekspertów ze świata kulinarnego twierdzi, że Atelier Amaro zasługuje na więcej niż jedną gwiazdkę."
    gdyby zaslugiwal, to by ja dostal. Glupie gadanie samozwanczych "ekspertow".

  • cezar85

    Oceniono 33 razy 19

    w kraju najlepszego żarcia,tylko dwie gwiazdki?

    skandal, czy ktoś od początku ściemniał?

  • tysonc

    Oceniono 26 razy 14

    Dwa lata temu poprosilem Basiure, abym mogl u niego odbyc staz - od gwiazdek zawsze mozna sie czegos nauczyc. Nie mam do niego zalu, ze mnie nie przyjal, bo pewnie byli inni, bardziej zaslugujacy itp. Normalna selekcja. Ale przyzwoitosc nakazuje, a przynajmnie tak jest u czlowieka na poziomie, aby zareagowac, odpisac, wyjasnic. A tam nic. Ani be ani me ani kukuryku.
    Signore Basiurka, gwiazdka to nie tylko ekologiczny ogrodek i krygowanie sie przed kamerami. Gwiazdka Michelin to przede wszyskim charyzma.
    Obecnie pracuje jako stazysta u pana Christiana Juergensa u zachodnich sasiadow i dziekuje, ze mnie Pan olal, Panie Basiura.

  • foreks

    Oceniono 15 razy 11

    Atelier Amaro tylko na karte sluzbowa. Menu degustacyjne, czyli chyba 7 dan o gramaturze 50-100g plus po lyzeczce wina o ile dobrze pamietam 700zl i oczywiscie czlowiek wciaz glodny, ale przeciez nie o to tu chodzi. Zebym jakos piszczal z zachwytu to bynajmniej, wszystko w normie, nowe smaki, ciekawe aranzacje, ale z perspektywy wszystko na sile przekombinowane. Najwiekszy zarzut to czas oczekiwania - sorry, ale pomiedzy tymi mini propozycjami przerwa po 50mins. Oznacza to ze caly turnus trwal 4,5h iu zeby nie ciepla, przeniszna wodka, to czlowiek oszalalby z nudow.
    Senses - no coz, projket milionera dla maloletniej zony z telewizyjnego show, ktorzy sprowadzaja kucharza z Wloch i od razu maja gwiazdke. No comment.
    Belvedere - sorry poza widokami, ogrodkiem w lato, lokalizacja to od dawna nic szczegolnego. Kiedys klasa sama w sobie, dzis u Strakowej to mozna piwa sie napic, bo niedrogo (19zl Paulaner, wiec ok). Zimna jagniecina z polowka ziemniaka 110 zl o ile dobrze pamietam, przepiorka zimna z torche papryki grillowanej 90zl, tatar podawany z musztarda i majonezem, sorry nie tedy droga. Kulinarnie to bardzo slabo jak na renome. Lepiej juz im proste dania wychodza na Legii w VIP, gdzie paszteciki z tunczykiem albo galaretki robia przywoza doskonale.

  • semigetuza

    Oceniono 10 razy 8

    miałem kiedyś kolege Taja, który skonczyl szkole Przypkowskiego w specjalizacji kuchnia francuska. Po szkole wrocil do siebie do Tajlandii na wies, gdzie otworzyl restauracje. Ma tam najlepsza w Azji Pld.Wsch. kuchnie francuska, samolotami do niego bogaci ludzie przylatują. Mowil mi, ze oczywiście, zrobi kuchnie francuska u siebie, w końcu się na tym zna, ale to będzie b.drogo /wszystko z Francji samolotami sprowadzać trzeba/ no i takiej swiezosci jak we Francji odtworzyć się nie da. Powiedzial mi cos madrego; "dobry kucharz gotuje z tego, co pod plotem rosnie". Nie zazdroszczę gwiazdek, super, ze je dostali, to jakas atrakcja jest w naszym biednym turystycznie kraju. Osobiscie tam nie pojde, bo raz, ze mnie nie stać, po wtore wiem, gdzie surowce kupuja i dziekuje z góry Temu od zimnej jagnięciny podpowiem, żeby się zorientowal, czym się rozni jagniecina z wrzosówki od suffolka czy owcy renskiej. Do tego doskonale pasuja grzyby "judaszowe ucho", które można znaleźć na czarnym bzie wlasnie teraz, wiosna.
    Dobry kucharz gotuje z tego co pod plotem rosnie - inna kuchnia będzie na Mazurach, inna nad morzem, zas inna w swietokrzyskim czy na D. Slasku /mamy tam własne kasztany jadalne i trufle - tak tak, 15km od Pl. Dominikanskiego możemy trufle znaleźć/.
    Dla mnie najpiekniejszym regionem kulinarnym jest Ziemia Lubuska. Bogactwo owocow lasu /takich grzybow nie ma gdzie indziej w Polsce/, najlepsze w tej czesci Europy ziemniaki luzyckie z okolic Janiszowic i Mielna. We wsi Wielotow jest restauracja, gdzie podaja taka ges pieczona, o której Amro i ten drugi nawet pomarzyć nie mogą. Do tego szparagi jakości, której nie znajdziesz nawet u Colberta w Paryzu, tort truskawkowy wali na kolana, a domowa nalewka i wino maja jakość, ktorej nie spotkacie gdzie indziej w Polsce
    Ma racje kolega od Legii, lepsze jedzenie można znaleźć. Trzy gwiazdki dla nich za jedzenie to mało, a pies z kulawa noga o tym nie wie, bo się onanizujecie Basiura, jakims typkiem od zimnej jagnięciny /brrrr/ czy Manekinem od nalesnikow.
    Polecam tez w Punsku restauracje Sodas /po litewsku "sadek"/. Roba tam najlepszego w Polsce sekacza, kuchnia litewska jak z Pana Tadeusza, trzy dziewiatki i Zargilis, po ichniemu Grunwald /90% miod pitny, tez tam znajdziecie. W miejscowości swietny chleb od polskiego piekarza Makowskiego i doskonale wędliny litewskie w masarni Pani Birute /rodowita Litwinka/
    Sa Polsce miejsca kulinarnie cudne, ale Farszawka tylka ruszyc nie chce w Polske, i wode z mózgu ludziom robi. Zachecam do odwiedzin i smacznego -:)).

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX