Golonka w Warszawie. W Bierhalle zapłacisz aż 116 zł. Warszawiacy w szoku. To nie najdroższa golonka w stolicy

Golonka w Warszawie. Pan Tomasz za 1300 g golonki w Bierhalle Koszyki musiał dać ponad 116 zł. Warszawiacy byli zgodni - cena z kosmosu! To jednak nie najdroższa golonka, jaką znaleźliśmy w Warszawie.

Burzliwą dyskusję wywołał wpis na Facebooku pana Tomasza, który wyszedł z restauracji Bierhalle w Hali koszyki bardzo niezadowolony. Przede wszystkim chodziło o zachowanie obsługi, która miała nie chcieć dać mu rabatu na "surową" golonkę. Warszawiacy zwrócili jednak uwagę na coś zgoła innego - cenę golonki.

Skąd ta cena???
110 zł za golonkę,to to rozbój w biały dzień
Typowe miejsce do dojenia kasy z lemingów

To tylko kilka z dziesiątek komentarzy na temat ceny dania, które pojawiły się pod postem oburzonego pana Tomasza.

Czytaj więcej: Klient wściekły po wizycie w Bierhalle w warszawskiej Hali Koszyki. 'Wyjątkowa bezczelność i uwaga nie na miejscu'

Postanowiliśmy więc sprawdzić, czy w innych restauracjach w Warszawie również zapłacimy tak dużo za danie z golonką. Okazało się, że Bierhalle Koszyki nie jest najdroższym lokalem.

Bierhalle - cena golonki

Restauracja BierhalleRestauracja Bierhalle Fot. Grażyna Marks / Agencja Gazeta

W Bierhalle w Hali Koszyki przy Koszykowej za golonkę zapłacimy 8,99 zł za 100 g. Pan Tomasz otrzymał potrawę 1300 g. Czyli zapłacił ponad 116 zł.

Golonka w Warszawie - Oberża pod Czerwonym Wieprzem

Kolejną restaurację, w której zjemy golonkę, jest Oberża pod Czerwonym Wieprzem. Tam za pół kg mięsa z kością zapłacimy 46 zł.

Za 1300 g golonki zapłacilibyśmy zatem - 119, 60 zł, czyli prawie tyle, co w Bierhalle w Koszykach.

Oberża pod Czerwonym WieprzemOberża pod Czerwonym Wieprzem Fot. Picasa

Golonka w Cafe Furkot

W Cafe Furkot przy ulicy Chłodnej cena za golonkę okazała się bardzo atrakcyjna - 39 zł. Jak poinformowano nas w restauracji, gramatura golonki podawanej w daniu wynosi 700 g. 1300 g golonki w Cafe Furkot kosztowałoby trochę ponad 72 zł.

Cena za golonkę w restauracji u Szwejka przy pl. Konstytucji jest dokładnie taka sama jak w Kompanii Piwnej - lokalu na ul. Podwale na Stary Mieście.

Za 100 g golonki zapłacimy 5,50 zł, czyli za 1300 g - 71,50 zł.

Stary Dom i C.K Oberża

Sprawdziliśmy również cenę golonki w Starym Domu przy Puławskiej 104/106. Za ok. 500 g golonki zapłacimy tam 43 zł. Zatem za 1300 g - 111,80 zł.

Z kolei w C.K Oberży zjemy golonkę za 39,90 zł. W lokalu podają 600 g. Czyli za 1300 g zapłacimy 86,45 zł.

Z kolei w Chłopskim Jadle - sieciowej restauracji - zjemy golonkę za 39,99 zł (gramatura - 430 g). Za 1300 g zapłacimy więc aż 120 zł.

Najdroższa golonka w Warszawie

Ale najdroższą golonkę zjemy w restauracji Kameralna przy ul. Foksal. Tam za 400 g danie zapłacimy aż 48 zł, czyli za 1300 g - 156 zł.

Gdzie zjemy najdroższą golonkę - już wiemy. A gdzie najlepszą? Jeśli chcecie, żebyśmy to sprawdzili - napiszcie do nas! A wy gdzie jedliście najlepszą golonkę w Warszawie? Napiszcie nam: metrowarszawa@agora.pl

Gdzie w Warszawie zjesz najlepszego schabowego?

Więcej o:
Komentarze (70)
Golonka w Warszawie. W Bierhalle zapłacisz prawie 120 zł. Warszawiacy w szoku
Zaloguj się
  • dioskorides

    Oceniono 47 razy 43

    Sęk w tym że idąc do lokalu jestem gotów zapłacić wyższą cenę za jakość dania, obsługi, jakość lokalu, klimat itp. i o ile 120 zł za golonkę w niektóych lokalach będzie ok, to na pewno nie będzie ok w franczyzowej sieciówce jaką jest Brielhale

  • marcinblonie

    Oceniono 15 razy 11

    Jelenie płacą 30 euro za kiepskie danie w lokalu na kiepskim poziomie w kraju gdzie średnia pensja to połowa tej unijnej. Dokąd będą jelenie dotąd ceny w tym chorym kraju nie będą Korespondowały z zarobkami

  • tuluniu

    Oceniono 11 razy 11

    Bylem w Bierhalle na Krakowskim Przedmiesciu, do piwa zamowilismy zestaw grilowy i golonke. Kazdy z nas mial pozniej zgage, i to nie po piwie.

  • pull_up

    Oceniono 27 razy 11

    Golonę szt 2 kupuję w sklepie piwo razem jakieś 12 zł. Po uduszeniu w piwie, doprawieniu i upieczeniu z ziołami najlepsza jest skóra i tłuszcz. Chude zostawiam innym domownikom.

  • lech2011

    Oceniono 9 razy 9

    Ludzie ! Nie jedzcie nic na Starówce. Oni tam są zorientowani na jednorazowego turystę, który drugi raz nie wraca, a więc nie zależy im na dobrej stałej opinii.
    Dlatego tam wszystko dostaniecie byle jakie. Ja kiedyś dostałem półsurową gicz cielęcą. Zrobiłem ten błąd tylko raz, innych ostrzegam.

  • 1stanczyk

    Oceniono 8 razy 8

    Problem tak generalnie nie polega na cenie ale na relacji ceny do jakości golonki i obsługi.

    I w tym aspekcie to jest zwyczajne bezczelne i chamskie typowe dla warszawskiego prymitywnego prostactwa, obliczone na zastaw się i postaw się złodziejstwo zarowno jeśli chodzi o "smakowitość" golonki jak i jakość obsługi, która jest poniżej wszelkiej krytyki.

    Najwyraźniej golonka to jest wedlug tych co wyceniają, najczesciej właścicieli restauracji, danie dla podobnych prymitywnych, nadzianych nierzadko złodziejskimi przekrętami bezmyślnych i na tyle dumnych z siebie, że nie mających odwagi na komentarz co do jakości i ceny prostaków.

    Za ta cenę golonka powinna być najwyższej jakości doskonale podana i smakowo bez żadnych zarzutów a najzwyczajniej nie jest.

    Zwyczajna golonka, która, każdy w domu może sobie zrobić z za co najwyżej 15 złotych.

    To ja już wole ośmiorniczki u Sowy

  • siwywaldi

    Oceniono 18 razy 8

    Szanowny redaktorze" "ej".
    Golonkę jadam od ponad pół wieku, więc powiem ci tylko, że to NIE JEST nie kiełbasa, która można ukroić co do dekagrama. Więc albo płacimy ZA SZTUKĘ, albo według wagi. Za sztukę najczęściej płacimy w restauracjach podających golonkę przednią, ważąca wraz z kością ok. 60-70 dag, natomiast według wagi, golonkę tylną, która waży od 1,3 do 1,5 kilograma. Tak było i tak jest od lat.

    Jak już napisałem wyżej, golonki jadam od lat i np w CK oberży ZAWSZE płaciłem za sztukę, która raz bywała mniejsza, a innym razem większa. Teraz już tam nie chodzę, bo z NAJLEPSZEJ gotowanej golonki w Warszawie, jakieś półtora roku temu zrobiono tam coś, co w ogóle nie nadaje sie do jedzenia :-(

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX