Pizza w Warszawie. Gdzie zjesz najlepszą pizzę? I ile zapłacisz? Różnice w cenach zaskakują

Gdzie jest najlepsza pizza w Warszawie? Ile kosztuje? Różnice w cenach są nierzadko zaskakujące. Za podobny placek w jednym miejscu zapłacimy o nawet kilkanaście złotych mniej niż w drugim. To warto wiedzieć.

Pizza to jedna z najbardziej ulubionych potraw Polaków. Jeszcze kilkanaście lat temu w Warszawie można było zjeść włoski placek wyłącznie w Pizzy Hut czy innej sieciówce, dziś pizzerii w Warszawie jest kilkadziesiąt. Wśród nich są również te prowadzone przez rodowitych Włochów.

Pizza to produkt relatywnie tani - koszt produkcji jednego placka jest bardzo niski i wynosi kilka złotych (składniki margherity to wyłącznie drożdże, mąka, sos pomidorowy, ser).

Drożej niż w Rzymie i w Neapolu

W niektórych lokalach właściciele życzą sobie za pizzę wielkości ok. 30 cm horrendalne pieniądze. Dlaczego w niektórych miejscach pizza jest tak droga? Restauracje tłumaczą to wysokimi czynszami za wynajem lokalu, który mieści się np. w centrum miasta.

My się jednak na to nie godzimy - nawet w Rzymie, w jednej z najlepszych pizzerii w stolicy Włoch (Pizzeria l'Archetto), cena za pizzę (margherita) wynosi 7 euro (czyli ok. 28 zł). W Neapolu, czyli stolicy pizzy, w jednej z kultowych pizzerii (L'Antica Pizzeria da Michele) za pizzę zapłacimy zaledwie 4 euro.

Ale w Warszawie za włoski placek zapłacimy nawet 30 zł.

Najdroższa pizza

Najdroższą pizzę w Warszawie prawdopodobnie zjemy w "Mące i Wodzie". W jednej z najbardziej popularnych restauracji w ścisłym centrum stolicy zapłacimy aż 30 zł za margheritę. Kiedy odwiedzaliśmy to miejsce podczas robienia rankingu pizzy w Warszawie, cena za placek wynosiła wtedy jeszcze 28 zł. Było to dwa lata temu.

Mąka i WodaMąka i Woda Fot. Adam Stępień / Agencja Gazeta

Zwracamy uwagę na to, że pizza jest niewielka i bardzo cienka. Jak zaznaczają jednak właściciele, głównym składnikiem pizzy jest mozzarella Bufala. We Włoszech zazwyczaj podawana jest pizza ze standardową mozzarellą, czyli fiordilatte - tak twierdzi Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool. Jeśli ktoś ma ochotę na mozzarellę Bufala, może o taką poprosić. Ale ma wybór.

Mąka i Woda to również miejsce, w którym trzeba dodatkowo zapłacić za oliwę z oliwek (która nie jest podawana jednak w butelce, ale w miseczce). Taka przyjemność to koszt 1 zł.

Nasz czytelnik Robert wysłał nam zdjęcie menu z pizzerii na terenie OSiR-u Żoliborz. W OSIR-ach zazwyczaj skorzystamy z oferty tańszej niż w innych, prywatnych ośrodkach sportowych, jednak za pizzę zapłacimy sporo. Jego uwagę przykuła zwłaszcza cena pizzy rodzinnej - to w przypadku margherity koszt 39 zł. Pizza w standardowym rozmiarze kosztuje 21,50 zł. Natomiast pizza pera w Parmie o rozmiarze 50 cm kosztuje aż 64 zł.

Menu pizzerii ParmaMenu pizzerii Parma fot. Robert

Pizza w sieciówkach

Pod względem cen warto prześledzić również pizze w sieciówkach. 

A teraz pytanie - czy warto jeść w pizzeriach sieciowych? Nam osobiście taka pizza nie smakuje, ale jest to świetne rozwiązanie, gdy chcemy pizzę zamówić do domu.

Jak wyglądają ceny w warszawskich pizzeriach sieciowych?

W pizzerii Dominium za margheritę w rozmiarze średnim - 36 cm (bliskim rozmiarowi standardowemu) zapłacimy aż 26, 90 zł. Co ciekawe, na stronie pizzerii nie znajdziemy przy informacji o wielkości pizzy dokładnego rozmiaru. 

Podobnie jest z Pizzą Domino's. Tam pizza średnia ma rozmiar 30 cm. Ile kosztuje średnia margherita? Ok. 25 zł.

Próżno szukać również rozmiaru pizzy na stronie Telepizzy. Tam za średnią margheritę (30 cm) zapłacimy aż 35,90 zł. Z kolei za 38 cm dużą pizzę zapłacimy już aż 42,90 zł. Telepizza podaje wielkość pizzy w kawałkach - no cóż, kawałek, jak wiadomo, może być większy lub mniejszy. Mamy wrażenie, że ten drugi przypadek zdarza się częściej.

Pizza w Warszawie - ile kosztuje u prawdziwych Włochów?

Jest w Warszawie kilka pizzerii, w których pracują rodowici Włosi. Najbardziej znane i doceniane to Nonsolo Pizza przy Grójeckiej 28/30 (jej właściciel, Walter Busalacchi, posiada również pizzerię A Modo Mio przy ul. Grójeckiej 110. Tam za margheritę zapłacimy jedyne 20 zł, czyli o 10 zł mniej niż w Mące i Wodzie. Pizza jest wyśmienita!

Najlepsza pizza w WarszawieNajlepsza pizza w Warszawie metrowarszawa.pl

Kolejnymi pizzeriami są te, których właścicielem jest Enzo Rossi - przemieszczający się po Warszawie swoim czerwonym ferrari. Enzo posiada aż pięć restauracji włoskich w Warszawie - na Bródnie, na Sadybie, w Markach (pod Warszawą), przy Kolejowej 47 oraz na Saskiej Kępie - przy Francuskiej.

ADAM STĘPIEŃ

U Enzo zazwyczaj są tłumy. Włoch zawsze przebywa w jednej ze swoich restauracji i robi wszystko, aby goście byli zadowoleni. - Gdy przyszliśmy do lokalu na Saskiej Kępie i nie było żadnego wolnego stolika, Włoch jakby znikąd ten stolik dla nas wyczarował. Potem dowiedziałem się, że to właściciel pizzerii. Super postawa i podejście do klienta - chwali lokal Jacek. Ile zapłacimy za margheritę u Włocha? Całe 21 zł.

Czytaj więcej: Tam pizza jest najlepsza i najtańsza! Jak rodowity Włoch ocenił warszawskie pizzerie? [RANKING]

Pizzeria w Warszawie, w której pracuje Włoch, to również Casa di Sicilia przy ul. Ogrodowej. Restauracja jest bardzo duża, więc na pewno nie trzeba się martwić o miejsce. Ile Sycylijczyk życzy sobie za margheritę? 22 zł.

Pizza w Warszawie - znane, lubiane, ale...

Znaną i lubianą przez wielu (choć my uważamy, że nie jest to najlepsza pizza w Warszawie) restauracją włoską, w której podaje się pizzę, jest Trattoria Rucola. Tam za margheritę zapłacimy 25 zł (pizza w rozmiarze średnim - 28 cm, standardowy rozmiar w większości restauracji to 30-32 cm) albo 30 zł za dużą (38 cm).

Innym bardzo znanym miejsce na pizzę - choć trudno tu  mówić o pizzerii - są Cuda na Kiju. Pizza jest dobra, choć nie jest jakościowo tak świetna jak w "Mące i Wodzie". W miejscu, w którym pije się przede wszystkim piwo, pizza wydaje się idealną "zagrychą".  Jest jednak naprawdę niedroga - za margheritę zapłacimy jedynie 17 zł. Już więcej za pizzę z dodatkami.

Dobrą pizzę w Śródmieściu zjemy również w La Tomatinie przy ul. Kruczej. Cena również jest zadowalająca - pizzę można zamówić w dużym i małym rozmiarze, przy czym mała pizza to pizza standardowa (32 zm). Cena? 19 zł.

La TomatinaLa Tomatina Fot. Bartosz Bobkowski / Agencja Gazeta

Najlepsza pizza w Warszawie - na Mokotowie

Naszym zdaniem w dalszym ciągu najlepszą, bo i jedną z najtańszych jest pizza w restauracji Ciao a Tutti i Ciao a Tutti Due. Gdy robiliśmy materiał na temat lokalu, istniał tylko jeden punkt - przy ul. Wawelskiej. Restauracja szybko stała się popularna - i nas to wcale nie dziwi - więc powstał drugi punkt przy ul. Dąbrowskiego. 

Lokale prowadzi Michał Wesołowski, który zanim otworzył swój lokal w Warszawie, szkolił się we Włoszech, pracując w pizzerii w małej miejscowości włoskiej - Camaiore. W Polsce przy tworzeniu receptury pomagał mu znany szef kuchni Enzo Soccomani. 

Ciao a TuttiCiao a Tutti Ciao a Tutti

Lokal Ciao a Tutti Due jest dużo większy niż ten przy Wawelskiej, ale to nie znaczy, że łatwo dostać tam stolik - zwłaszcza w weekend. Restauracja jest niemal cały czas pełna - rezerwować trzeba najlepiej dzień, dwa dni wcześniej lub polować na stolik "z ulicy". 

I teraz najlepsze - ile zapłacimy tam za pizzę? Jedyne 16 zł! Inne lokale powinny brać z tego miejsca przykład. 

Całkiem niezłą pizzę zjemy również w mokotowskim lokalu Gli Italiani (Rejtana 17). Miejsce mniej reprezentacyjne, ale jedzenie naprawdę smaczne. Margherita jest tam w cenie 19,50 zł.

Nietypowa pizza w Warszawie

Są w Warszawie miejsca, w których zjemy różne wariacje na temat pizzy. Jednym z takich miejsc jest bardzo lubiana przez nas restauracja "Reginabar Warszawa". Szefem kuchni jest tam Singapurczyk Hamid Trisno. Menu jest bardzo interesujące, a dania przepyszne. Pizza? Interesująca.

Pizze w Reginabar przy Koszykowej 1Pizze w Reginabar przy Koszykowej 1 Print screen Reginabar

Zjemy w Reginie przy Koszykowej i pizzę z truflami, i z figami czy nawet z białą kiełbasą. Zapewniamy - warto spróbować.

Nietypową pizzę zjemy również w Pinsie przy ul. Francuskiej 6. 

Jak czytamy na stronie lokalu, "pinsa powstaje z zupełnie innych produktów, w zupełnie innym procesie produkcyjnym. Ciasto zawiera mniej oliwy niż tradycyjna pizza za to więcej wody. Zawiera też zakwas chlebowy, który podnosi walory smakowe nadające naturalny smak dawnego chleba. Dzięki temu otrzymujemy produkt o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, małej ilości kalorii, a przede wszystkim lekkostrawny".

Najprostszą pizzę - pizzę Caprese, czyli z serem mozzarella, dostaniemy za 21 zł.

Pizza wegańska w Warszawie

Wegańską pizzę zjemy w pizzerii Vegan Pizza przy ul. Poznańskiej 13. Za margheritę zapłacimy jedynie 17 zł.

Vegan PizzaVegan Pizza JACEK MARCZEWSKI

Vegan Pizza to pierwsza wegańska pizzeria w Polsce. Właściciele zapraszają do siebie nie tylko wegan i wegetarian, ale również osoby uczulone na białko mleka krowiego i wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie i mają ochotę na alternatywną wersję pizzy.

Gdzie Twoim zdaniem jest najlepsza pizza w Warszawie? Miałeś okazję spotkać się z absurdalnie wysokimi cenami za pizzę? Napisz do nas: metrwarszawa@agora.pl

Włoski kucharz wyjaśnia, jaka powinna być dobra pizza. Zobacz, czy udało się znaleźć taką w Warszawie

Więcej o:
Komentarze (76)
Pizza w Warszawie. Gdzie zjesz najlepszą pizzę? I ile zapłacisz? Różnice w cenach zaskakują
Zaloguj się
  • dioskorides

    Oceniono 34 razy 32

    Mąka i woda to przereklamowana knajpa dla hipsterki

  • anka.pano

    Oceniono 34 razy 30

    Mąka i woda = brudne toalety i pazerna obsługa

  • ewangelizator_carvingu

    Oceniono 30 razy 22

    Jeszcze kilkanaście lat temu w Warszawie można było zjeść włoski placek wyłącznie w Pizzy Hut czy innej sieciówce

    co za bzdury

    byo juz wtedy mnostwo pizzerri, oczywiscie stazysta nie pamieta bo wtedy zajmowal sie kredkami

  • polskaplonie

    Oceniono 23 razy 19

    Mąka i woda, bardzo nie przypadła mi do gustu.

  • fafarafafafa

    Oceniono 19 razy 13

    "Oliwa z oliwek". A z czego ma być? Oliwa jest z definicji olejem zrobionym z oliwek.

  • Oceniono 10 razy 6

    Neapol, Via Tribunali pizza z mozzarellą buffalo, sosem pomidorowym i bazylią całe 2.5 EUR. Czas oczekiwania na gotową pizzę take away to 3minuty....Polaki Cebulaki Janusze biznesu muszą skasować x2.

  • pastuszek7

    Oceniono 8 razy 6

    Całkiem ciekawy artykuł, jest parę błędów ale nie spodziewałem się, że autor uwzględni tu Gli Italiano gdzie jest naprawdę przyzwoita pizza oraz Reginabar, tam faktycznie pizza jest interesująca. Jest jeszcze kilka lepszych restauracji niż np.Trattoria Rucola, nie wspominając o lokalach typu Dominium, gdzie sprzedają nie pizzę tylko coś co smakuje jak pudło tekturowe, w które się ją pakuje posypane mrożonkami. Szkoda tylko, że autor nie wymienił Ave Pizzy, jest to ścisła czołówka najlepszych pizzerii w Warszawie.

  • siwywaldi

    Oceniono 4 razy 4

    Po zachęcającym artykule, który ukazał się w 2016 r., w Ciao a Tutti byłem DWA razy. Pierwszy i i ostatni :-))

    Podobnie było z Telepizzą, do której zraziłem się na zawsze, w kilka dni po wejściu tej sieci na polski rynek.

  • mario_69

    Oceniono 6 razy 4

    Mąka i woda to najbardziej przereklamowana knajpa jaka znam. Poszedlem tam raz skuszony recenzjami - więcej nie wrociłem, a pizza mi nie smakowala

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX