Hamburger kosztował 17 tys. zł. W menu: 3 bułki i frytki. 25 lat temu otwarto pierwszego McDonalda w Polsce

16.06.2017 10:04
Otwarcie pierwszej restauracji McDonald's w Polsce

Otwarcie pierwszej restauracji McDonald's w Polsce McDonald's Polska

To był hit - na wieść o dotarciu do Polski marki McDonald's warszawiacy oszaleli. Wtedy fast food nie kojarzył się z niezdrowym jedzeniem, ale z dostatkiem i powiewem lepszego, zachodniego życia. 17 czerwca przed budynkiem na rogu Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej w Warszawie pojawiły się tłumy. Mija dokładnie 25 lat od otwarcia pierwszej restauracji McDonald's w Polsce.
Komentarze (71)
Hamburger kosztował 17 tys. zł. W menu: 3 bułki i frytki. 25 lat temu otwarto pierwszego McDonalda w Polsce
Zaloguj się
  • avatar

    radhex

    Oceniono 62 razy 34

    to jest jednak sztuka, wmówić wielomilionowym rzeszom, że mała bułka nadziewana konserwantami z jakiś dziwnym sosem, kawałkiem mięsa i śladowymi ilościami warzyw jest czymś luksusowym - większy luksus, robiła ci mama do szkoły owijając w papier śniadaniowy lub folię, ale ty tego nie doceniałeś

  • avatar

    kris13514

    Oceniono 31 razy 27

    Piszą: hamburger kosztował 17 tys. zł, średnia pensja wynosiła 2,9 mln. zł, co znaczy że za miesięczne wynagrodzenie Polak mógł kupić 170,5 hamburgera.
    Przeciętne wynagrodzenie w I kwartale 2017 r wyniosło 4353 PLN brutto, co daje około 3100 PLN netto. Cena hamburgera wynosi 3,5 PLN. Obecnie za miesięczne wynagrodzenie Polak może kupić 885,7 hamburgera.
    Jednak coś się zdecydowanie zmieniło na lepsze przez te 25 lat...

  • avatar

    dante_waw

    Oceniono 23 razy 17

    j....p... na prawde teksty redaguja gimnazjalisci...zeby pomylic sie z denominacja.... 10 tys z Wyspianskim to teraz jedna zlotowka... zapytajcie kogos w redakcji na pewno gdzies tam w piwnicy jakis starszy pan zajmujacy sie archiwum ktory pamieta denominacje sprzed niecalych 20 lat...

  • avatar

    zkomentarzem

    Oceniono 14 razy 8

    Pamiętam. Byłem bardzo rozczarowany wielkością, a raczej małością i smakiem hamburgera z maka. W porównaniu z tymi z budki na pl.Wilsona...to bez porównania.

  • Zakrzewski Marek

    Oceniono 18 razy 6

    Zobaczcie, na zdjęciach wśród klientów nie widać prawie grubasów.
    A teraz? Za ile utuczonych świniaków można dziękować śmieciowemu jedzeniu?
    Choć może to same świniaki się pchają do koryta...

  • avatar

    panicyniczna

    Oceniono 5 razy 5

    Garnitury...Chyba niektórzy nabrali się na "restaurację".

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX