Pierwszy bar mleczny w Warszawie powstał pod koniec XIX wieku! I podawano w nim...

"Mleczarnia Nadświdrzańska" powstała w 1896 roku. Niestety nie zachowały się zdjęcia z jej wnętrza, ale wiemy, co tam podawano do jedzenia. Czym więc pachniało w pierwszym warszawskim barze mlecznym? Przede wszystkim świeżym pieczywem.

- Obok warszawskich chrupiących kajzerek, rogalików, maglowniczków, solanek, parek itd., bywał tam również wiejski chleb pytlowy, na drożdżach pieczony, biały jak śnieg, mąką podsypany, przyprawiony czarnuszką i kminkiem, o rumianej błyszczącej skórce - delicje!? Do tego sery, twarożek, jajecznica. - Roznosił się aromat wybornej białej kawy i kakao. Tłumnie było tu także podczas drugich śniadań i obiadów, na które podawano pierogi z serem, zsiadłe mleko z kaszą gryczaną lub młode kartofle z kefirem - czytamy w książce "Kuchnia Dwudziestolecia. Co i jak jadano" Agnieszki Jeż.

I co ważne właściciel baru, Stanisław Dłużewski, karmił warszawiaków przede wszystkim produktami, które pochodziły z jego gospodarstwa.

Spodobało ci się? Polub nas

Nadświdrzańska miała też swoje filie. Jedna z nich mieściła się przy ul. Brackiej.Stołowali się tam głównie nauczyciele, którzy umawiali się na wspólne jedzenie drugiego śniadania. Natomiast w środku lata Nadświdrzańską uruchamiano w Łazienkach Królewskich - Teatrze na Wyspie.

Więcej o: