W sobotę wielkie gotowanie na Placu Defilad. "Uczta dla 5000" ma przekonać warszawiaków do niemarnowania jedzenia

Już w najbliższą sobotę, 17 października, w godz. 12.00 - 17.00, na pl. Defilad mistrzowie kuchni pokażą, jak z pozornie niepotrzebnego jedzenia, przygotować prawdziwie królewskie potrawy.

Spodobało ci się? Polub nas

Ponad 1/3 żywności na świecie nie jest konsumowana, marnuje się i gnije. Często z powodów estetycznych warzywa i owoce, które są nieforemne lub „brzydkie” trafiają do śmietnika. Organizatorzy wydarzenia chcą zwrócić na to uwagę i  zwiększyć świadomość żywieniową warszawiaków. Chcą też wzbogacić dietę warszawiaków o zdrowe owoce i warzywa, na stałe zmienić ich kulinarne nawyki.

Co najczęściej wyrzucają Polacy?Co najczęściej wyrzucają Polacy?

Już 17 października, w sobotę, na pl. Defilad - wielkie gotowanie. Stowarzyszenie Szefów Kuchni wraz z Polską Reprezentacją Kucharzy Juniorów ugotują polskie oraz bałkańskie potrawy. Jedzenia wystarczy dla wszystkich, ponieważ kucharze przygotują aż 5 000 porcji ze świeżych warzyw, które inaczej byłyby zmarnowane.

Uczestnicy wydarzenia będą zachęcani do wypróbowania nowych przepisów i wskazówek w celu zmniejszenia marnowania żywności w domu i do wsparcia kampanii zwalczającej marnowanie żywności.

Uczta dla 5000Uczta dla 5000

Dodatkowo organizatorzy przewidzieli wiele atrakcji: naukę robienia przetworów, dojenie sztucznej krowy, eksperymenty i doświadczenia z owocami, samodzielne przygotowanie kremów i maseczek z owoców, drukowanie warzyw w 3D, pokaz gotowania dla dzieci.

Najmłodszych mieszkańców stolicy zapraszamy do namiotu animacyjno-promocyjnego Urzędu m.st. Warszawy, gdzie dzieci wraz ze swoimi opiekunami będą mogły wziąć udział w warsztatach plastycznych „Owocowy kącik”.  Dzieci pod okiem opiekunów ułożą z filcowych owoców i warzyw sylwetkę Pałacu Kultury i Nauki, bądź też portret owocowego stwora, przygotują owocowo-warszawskie witraże inspirowane wycinanką ludową czy też ozdobią papierowe okulary motywami owoców.

Podczas pikniku, około godziny 13.00, zostanie podpisany przez zastępcę Prezydenta m.st. Warszawy, Jarosława Jóźwiaka Pakt o Żywieniowej Polityce Miejskiej z Mediolanu, którego celem jest osiągnięcie bardziej zrównoważonych systemów żywnościowych. Pakt, podczas Światowego Dnia Żywności podpisze w Mediolanie ponad 100 prezydentów, burmistrzów miast z całego świata.

„Uczta dla 5000” tego samego dnia obydwa się również w Mediolanie i ta organizowana w Warszawie jest częścią ogólnoświatowej kampanii na rzecz niemarnowania żywności.

Więcej o:
Skomentuj:
W sobotę wielkie gotowanie na Placu Defilad. "Uczta dla 5000" ma przekonać warszawiaków do niemarnowania jedzenia
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX